Kód pojišťovny

Prořezávání zoubků u dětí

Ilustrační obrázek

Prořezávání zoubků začíná již v 5. nebo 6. měsíci těhotenství, to znamená v době, kdy miminko ještě zdaleka není na světě. První zub se zpravidla objeví mezi 4. a 8. měsícem života dítěte.

Při prořezávání zoubků může být dítě neklidné, plačtivé, má nápadně zarudlé dásně a častěji cucá prsty nebo sliní. Na straně, kde dochází k prořezávání zoubků, bývá i oteklejší tvář.

Průběh prořezávání

Při prořezávání zoubků se často objevuje horečka, vyrážka, průjem a podobné příznaky nemoci. To je však jen náhodné, protože tato onemocnění nesouvisí bezprostředně s prořezáváním zoubků. Děti jsou jen v tomto období více náchylné k nemocem.

Jak můžeme dítěti pomoci?

Jak usnadníme svému dítěti prořezávání zoubků, rozhoduje také v budoucnu o tom, jak bude dítě později zvládat bolest. Úlevu od bolesti zubů přináší chlad, a proto je vhodné ochlazovat dítěti tvář pomocí kapesníku, který namočíme a vyždímáme ve studené vodě. Tento postup budeme opakovat několikrát denně po dobu 3 až 5 minut. Pokud máme kousací kroužek, necháme ho ochladit v ledničce a pak ho dáme dítěti ke kousání. Chlad zmírňuje zánět a bolest a kousání usnadní prořezávání zoubků. Vhodné jsou také kůrky chleba, tvrdá syrová zelenina, dílky jablka nebo plátek kedlubny. Musíme však dávat pozor a být vždy u dítěte, aby nedošlo k vdechnutí nežádoucího tělesa.

Síla heřmánku

Heřmánek brzdí při prořezávání zoubků lehké až střední bolesti. Dítě ti můžeme nechat kloktat čerstvý heřmánkový čaj. V lékárně najdeme celou řadu tinktur, které mohou dítěti usnadnit prořezávání zoubků. Lehce dásně umrtví, ale působí pouze omezenou dobu. Vhodnější je použití šalvějového čaje nebo naředěné šalvějové tinktury, která má však nahořklou chuť. Zub, který se prořezává dásní, způsobuje malé poranění, kterým mohou pronikat bakterie. Abychom tomu zabránili, doporučuje se od 4. měsíce pravidelně čistit kojencům kousací partie pomocí měkké žínky nebo vlhkého mulového tamponu.

Skřípání zubů

Skřípání zubů neboli bruxismus je problém, který působí zdravotní i jiné potíže. Děti, které často skřípají zuby, bývají často snadněji vznětlivé a snadno se rozčílí. Při nočním skřípání zubů dochází k ošoupání zubních plošek především na špičácích a řezácích. Mezi následné příznaky patří bolest hlavy, uší a čelistních kloubů a napětí svalů. Během nočního skřípání zuby dochází k uvolnění nezanedbatelného množství energie, které poškozuje zuby i dásně a natrvalo může negativně ovlivnit i svaly šíje. V důsledku skřípání zubů, dochází k obrušování kousací plochy zubů a poruše zubní skloviny. Jedinci se sklonem ke skřípání zubů jsou přecitlivělí na teplé, studené nebo kyselé nápoje.

Zaměstnáme žvýkací svaly

Dítěti můžeme dát před spaním kousat mrkev. To uvolní a unaví čelistní svaly a snížíme tak riziko skřípání zubů. Existují také speciální dlahy, které zmírňují následky skřípání zubů. Tím však nezabráníme drtícím pohybům čelisti. Pokud se domníváte, že by zubní dlaha mohla vašemu dítěti pomoci, navštivte zubního lékaře.

Pomoc akupresury

Akupresurní bod, který je vhodný pro oslabení nebo omezení skřípání zubů, se nazývá Údolí slunce. Nachází se na malíčkové straně zápěstí v prohlubni v sedmdesátistupňovém úhlu nad a vně zápěstní kosti. Tento bod můžeme dítěti několikrát denně stimulovat, ale také instruujeme dítě, aby si ho několikrát denně masírovalo pomocí ukazováčku. Masírujeme každou ruku zvlášť asi po dobu jedné minuty. Na masáž nesmíme zapomenout také před usnutím.

Autogenní trénink

Pomocí autogenního tréninku nebo progresivního uvolnění svalstva podle Jakobsna a dítě se naučí odbourávat stres nebo rozčilení, které následně nepovede ke skřípání zubů. Pro děti jsou organizovány zvláštní kurzy. Takové techniky mívají u dětí většinou velký úspěch. Pokud dítě má sklon k drcení a skřípání zubů, je vhodné, aby se co nejdříve některou techniku naučily.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.