Kód pojišťovny

Nechte se hýčkat vůněmi

Ilustrační obrázek

Aromaterapie je stará holistická léčebná metoda, která je stará jako egyptské pyramidy. Tato jemná dotyková terapie přináší relaxaci, zvyšuj e energii a zmírňuje vlivy stresu. Pracuje v souladu se silami přírody a nikoli proti nim. V aromaterapii se snoubí účinek vůní a dotek. Kombinace masáže s použitím esenciálních olejů vytváří velice efektivní způsob terapie.

Význam doteku

Dotek je velice důležitá součást našeho bití a optimálního zdraví a v raném dětství je dokonce životně důležitý. Stimulace pokožky neboli dotýkání je kromě výživy jednou z nejdůležitějších součástí počátků života. Bylo zjištěno, že nedonošené děti v inkubátorech prospívají lépe a pravděpodobnost jejich přežití je větší, pokud je denně chováme. Jedinci, kteří trpěli nedostatkem lásky (doteku v raném dětství), mají údajně disproporční potřebu doteku v dospělosti a to také bývá faktor, který přispívá ke vzniku emocionálních problémů.

Bolest a stres

Bolest a stres jsou spojené nádoby. I když žádný z esenciálních olejů se nepovažuje za silný analgetický prostředek, existuje spousta bolestivých situací, ve kterých se aromaterapie uplatnila jako prostředek, který poskytuje krátkodobou úlevu. Může se jednat například o bolesti zubů a hlavy, žihadla včel a vos, menstruační bolesti apod. Esenciální oleje nepůsobí jako přímé, bolest utišující prostředky. Působí spíše nepřímo tím, že stimulují uvolnění přírodních analgetik, který jsou obsaženy v lidském organismu.

Způsoby aplikace

Mezi základní princip aplikace v holistické terapii je aplikace prostřednictvím pokožky, to znamená masáží s použitím směsi esenciálního a rostlinného oleje. Je také možno používat i další prostředky aplikace aromaterapie, ale ty jsou považovány spíše za doplňkové metody. V případě klinické aromaterapie se jedná o aplikaci esenciálních olejů prostřednictvím inhalace, výplachů, nebo ústně. Je považována za metodu hlavní a masáž se zde zpravidla nepoužívá vůbec. Esenciální oleje se mohou používat i jako příměsi do různých ústních vod, kloktadel, můžeme je používat v lázních apod. Inhalace je nejvhodnější a nejlepší metoda pro plíce a dutiny, ovlivňuje nervový systém.

Psychika

Esenciální oleje v tekutém stavu ovlivňují tělo po stránce fyzické. Aroma a vůně aromatických látek ovlivňují náladu člověka, jeho pocity, duševní rozpoložení a dokonce i chování. Síla a vliv pachů na duši byly rozpoznány již dávno. Aromatické dřeviny, pryskyřice a byliny se pálily za účelem vyhnání „zlých duchů.“ A kyphi starověký parfém, byl znám tím, že doprovázel ke spánku, odháněl úzkosti a přinášel „pěkné sny“. Ve starověkém Řecku se aromatické oleje často používaly pro jejich uspávací účinky, ale byly také známy svými afrodiziakálními vlastnostmi. Působily proti depresím a vědělo se, některé z olejů přispívají intelektuální svěžesti a pomáhají při koncentraci. Ve starověkém Egyptě byly parfémy, kadidlo, léčitelství a kouzla velice spjaty a staly se součástí každodenního života.

Pachové asociace

Lidsky nos vyčnívá jako jakási anténa a testuje vzduch, ve kterém se pohybuje a který vdechuje. Svůj smysl pro čich zapojujeme nejdříve proto, abychom zjistili o jakou stravu jde a teprve potom jídlo vychutnáme. Někdy nám dělá radost už pouhá vůně připravovaného jídla a totéž se dá říci o vůni parfému a vonných rostlin. V rostlinách mají esenciální oleje dvě základní funkce: přivábit a odpudit. Oleje velmi často působí jako látky přitahující určitý hmyz, který pak pomáhá rostlinám v procesu oplodnění. Oleje také chrání rostliny před bakteriální infekcí, ale také před přirozenými nepřáteli. Podobný jev můžeme zjistit také u lidí – odpuzování je spojeno s nebezpečím, zatímco vábení naopak s rozmnožováním.

Sexuální signály

V živočišné říši samičky často vydávají afrodiziakální vůně v momentě, kdy jsou připraveny k páření. Vzhledemke způsobu, jakým se vyvinula lidská společnost s převládající monogamií, není v ní takové reklamy zapotřebí i když sexuální pachy těla stále hrají velice aktivní úlohu. A ta je někdy buď zdůrazněna nebo naopak potlačena použitím parfému. Afrodiziakální pachy vznikají nejen v oblasti pohlavních orgánů, ale také při pocení. Vůně vlasů, pokožky  a dokonce i dech může fungovat jako afrodiziakum a vliv těchto pachů se zvyšuje během pohlavního styku. V aromaterapii se afrodiziakální oleje používají při léčbě impotence, frigidity a podobných sexuální problémů. Spousta z těchto olejů má také euforický vliv, protože působí antidepresivně.

Potěšení

Civilizovaný člověk ztratil některé praktičtější způsoby využívání smyslu pro čich, jako je například objevení nepřítele pomocí čichu nebo vystopování zvířete, ale na druhé starně vyvinul do značné míry aspekt estetický a schopnost získat prostřednictvím vůně potěšení a radost. Pachy a potěšení bývají spojovány s jídlem a vůněmi.

Paměť a čichové ústrojí

Existuje několik způsobů, pomocí kterých se čichové ústrojí a paměť dají ovlivnit. Mezi nejúčinnější esenciální oleje, které mohou ovlivnit paměť jsou například: bazalka, máta peprná nebo rozmarýn. Všechny tyto oleje mají sinou pronikavou vůni. S pamětí a procesem učení je také úzce spjata koncentrace. Jestliže nejsme schopni koncentrace, potom se velice podstatně sníží naše schopnost něco se naučit a zapamatovat si. Podle nejrůznějších univerzitních výzkumů víme, že oblast mozku , která je známá jako limbický systém, obsahuje hlavní centra a to jak paměť, tak čichové ústrojí.

Esenciální oleje

Všechny esenciální oleje jsou vonné a vysoce prchavé, což znamená, že se velmi rychle vypařují, jakmile se jim k tomu dá příležitost.  Nerozpouští se ve vodě, ale rozpouští se ve všech tucích, olejích a voscích, ať již jsou původu rostlinného, živočišného nebo minerálního. To je také důvod, proč se lehce míchají s rostlinnými oleji, jako je například olej olivový, mandlový, sojový atd., ale i se včelím voskem a vazelínou. Na esenciální oleje působí negativně světlo, teplo, kyslík a vlhkost.  Z těchto důvodů by měly být skladovány v tmavých lahvích, v chladnu, a mimo dosah slunečních paprsků. Nevadí jim zima, ale pokud bychom je skladovali v ledničce, pak některé z nich ztuhnou, takže bychom je museli před použitím nechat nahřát.

Požadavky na esenciální oleje

Čistý esenciální olej je živá, citlivá, dynamická kapalina, která jako by v sobě měla jakousi životní sílu. Esenciální oleje určené pro používání v aromaterapii by měly pocházet z rostlin, kterým se dostává správného ošetření. Rovněž při destilaci je potřeba dodržovat určité normy. Esenciální oleje se nacházejí v rostlinách v malých váčcích nebo kapénky. V některých plochých listech, jako v případě eukalyptu nebo pomerančovníku, můžeme tyto váčky vidět, když se podíváme skrz list proti silnému světlu. Extrakce většiny olejů se provádí destilací, ale citrusové oleje – bergamot, pomeranč, apod. jsou získávány lisováním. Tvrdé materiály (kořeny, dřevo)se musí nejprve rozmělnit na prach. Na výrobu 1 kg esenciálního oleje je zapotřebí 70 kg suroviny.

Kvalita

Pokud chceme zakoupit opravdu kvalitní esenciální olej, měli bychom se držet  následujících základních pokynů, které nám pomohou vybrat ty správné oleje.

  • Cena – pokud je výrobek příliš levný, je pravděpodobné, že jeho kvalita bude značně nejistá. Je-li naopak hodně dražší než průměr, pak možná budeme zbytečně platit více, než je nutné.
  • Zavedení dodavatelé – určitě se doporučuje nakupovat u známého a dobře zavedeného dodavatele, pokud možno u takového, který se na esenciální oleje specializuje.
  • Obal – lahvičky by měly být vyrobeny z neprůsvitného, tmavého skla, tedy modrého, hnědého nebo jiné barvy. V krčku lahve by mělo být umístěno kapátko, které umožňuje kapání oleje po jedné kapce.
  • Ředění olejů – pokud je to možné, kupujme raději neředěné oleje. Některé firmy oleje ředí, aniž by to zákazníkům sdělily. Některé z nejdražších olejů jsou prodávány zředěné, aby si je mohl dovolit každý. Potíž je v tom, že zředěné oleje nejsou ve většině případů vhodné. Týká se to především zábalů, výplachů, inhalace a rovněž počítání kapek způsobuj těžkosti. 

Terapie

Jestliže se rozhodneme navštívit aromaterapeuta, tak bychom si měli blíže zjistit jeho vzdělání. Existuje aromaterapeutická asociace, která uvádí seznam doporučovaných terapeutů. Samozřejmě velmi dobrým vodítkem také bývá vlastní doporučení. V aromaterapii je důležité, aby byly používány vysoce kvalitní a čisté esenciální oleje.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.