Kód pojišťovny

Svačina pro školáka

Ilustrační obrázek

Podle průzkumu realizovaného v českých školách více než polovina žáků sedmých tříd před odchodem do školy nesnídá a 17 % dokonce nejí nic až do oběda. Zeleninu svačí pouze deset procent školáků. Před nepravidelností stravování, a zvláště před vynecháním snídaně varují dětští lékaři. V takovém případě totiž není rovnoměrně pokryta energetická potřeba organismu, tělo strádá nedostatkem energie a následně přijatou energii si po období nedostatku ukládá do tukových zásob. Tak vzniká základ pro rozvoj nadváhy a obezity v dětském a později v dospělém věku.

Můžete ovlivnit schopnost soustředění

Neklid, neschopnost soustředit se a sledovat výklad může souviset právě se špatnou nebo dokonce úplně vynechanou snídaní. Děti totiž nemají možnost vytvářet si zásoby energie, proto se její nedostatek rychle projeví.

Dětské tělo potřebuje energii neustále, a to i když spí. V noci organismus potřebuje dostatek energie pro zajišťování funkcí vnitřních orgánů, pro udržení tělesné teploty, dechu, srdeční akce. U dětí se k tomu přidává ještě energie potřebná pro růst a vývoj. Proto je nutné dodávat dětskému organismu po noční pauze dostatek živin, aby měl z čeho potřebnou energii čerpat. Stejně důležitý je i dostatek tekutin.

Každé dítě je zcela jedinečné a má jiné potřeby příjmu energie. Přesto však bylo zjištěno, že maximální aktivity dosahují děti dopoledne mezi 10. a 12. hodinou. Některé školy se snaží této skutečnosti přizpůsobit rozvrhy hodin a do tohoto časového úseku zařadit nejnáročnější předměty.
Zvýšený výdej energie musí být kompenzován odpovídajícím příjmem. Proto je dostatek kvalitní stravy a nápojů právě v této době pro děti velice důležitý. Dětský organismus si nedokáže vytvářet zásobu energie a z té pak v průběhu dne čerpat stejně jako dospělý člověk.

Nespoléhejte na školní bufet

Doma připravená snídaně a svačina z čerstvých surovin je tou nejlepší volbou. Pro správný vývoj dětí je nutné dodat jim vyvážené množství prospěšných látek, jako je vápník, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy (především řady B) a sacharidy, které ovšem nesmíme zaměňovat se sladkostmi. Vhodnou svačinu představuje například kombinace pečiva, rostlinného tuku, sýra či kvalitní šunky doplněná kouskem ovoce či zeleniny. Pro odpolední svačinu jsou vhodné jogurty bez přidaných sladkostí, mléčné nápoje nebo müsli tyčinky. Protože děti dávají přednost jídlu, na jehož přípravě se podílely, doporučuje se společná příprava svačin.

Pít po malých dávkách

Množství potřebných tekutin se mění podle věku, hmotnosti, prostředí a fyzické aktivity. Celkový příjem tekutin u školáka by se měl pohybovat kolem dvou litrů tekutin za den. Do tohoto objemu se započítávají i polévky a voda obsažená v ovoci a zelenině.

Děti by se měly vyhýbat zbytečnému přísunu cukru v přislazovaných nápojích, které bývají většinou ve školách k dostání. Přeslazené nápoje dokonce snižují účinnost pitného režimu, protože na jejich odbourávání tělo potřebuje hodně vody. Nejvhodnější tekutinou je čistá pramenitá voda. Pro děti je ideální voda bez bublinek, oxid uhličitý totiž může dráždit dětský žaludek a způsobovat jeho překyselení. Kvůli bublinkám se navíc také mnohem dříve dostaví pocit uhašení žízně a dítě pak nevypije tolik, kolik jeho tělo potřebuje.

Čistou vodu ale děti moc v lásce nemají. Mezi další vhodné nápoje patří ovocné, zelené nebo bylinkové čaje nebo třeba 100% džusy naředěné vodou. Je důležité si uvědomit, že nedostatečný pitný režim škodí zdraví, nárazové přepití je ale mnohem horší.
Dětské tělo obsahuje podstatně více vody než organismus dospělého (až 70 % oproti asi 45 %). Děti jsou proto daleko choulostivější na nedostatek tekutin, který pak vede k rychlejší únavě, bolestem hlavy a při dlouhodobějším nedostatku také k zácpě či problémům s močovými cestami.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.