Kód pojišťovny

Péče o miminka a aromaterapie

Ilustrační obrázek

Aromaterapie je léčebná metoda, která využívá vůně a s jejich pomocí napomáhá k celkové harmonii a zdraví člověka. Tato metoda byla využívána již v dávné minulosti Egypťany a celou východní Asií. Aromaterapie má psychoterapeutické účinky a její sílu můžeme využívat ve formě masáží, koupelí, inhalací, obkladů, prostřednictvím aromalampy nebo krémů. Éterické oleje ovlivňují fyzickou, duševní i emocionální složku. Jejich účinky mohou být stimulační, sedativní nebo harmonizující.

Dlouhodobý účinek

Při aplikaci oleje za pomocí celkové masáže můžeme dosáhnout dlouhodobého účinku léčivých olejů. Dochází zde k hlubokým fyziologickým účinkům a ovlivnění imunitních dějů v organismu.  Jednotlivé léčebné silice pomáhají léčit nejen potíže ve fyzické oblasti, ale harmonizují také naši osobnost. Zhruba po třech minutách jsou v krvi přítomny účinné látky z aromaolejů a za půl hodiny dochází k jejich plnému absorbování do organismu. Oleje mohou ovlivňovat náš systém na několik hodin, dnů neb týdnů. Vždy záleží na typu silice, celkovém zdravotním stavu a tělesné konstituci jedince. Účinné látky se koncentrují v místě, kde jsou potíže nejakutnější.

Emoční složka

Vůně velmi hluboce ovlivňuje naše city i emoce. Čichové buňky jsou „obnažené“ a vystýlají horní část čichového ústrojí. Za pomoci molekulárních receptorů vnímají vůně a pachy a tyto vzruchy přivádějí přímo do centra v mozku. Zde dochází k analýze všech vonných stimulů, elektronických signálů vysílaných do limbického systému. Limbický systém náleží k složité části mozku a formuje projevy instinktivního chování, pudu sebezáchovy, projevy nálad.

Reakce dětí

Děti reagují na vůně velmi pozitivně a jejich reakce jsou spontánní a emotivní. Pokud jim je vůně příjemná s radostí ji dokážou přijmout a v opačném případě protestují. Spontánní reakce dítěte je jedním z dobrých vodítek při výběru olejů, které chceme v rámci terapie aplikovat.

Novorozenecké období

Novorozenecké období trvá do 28 dne po narození dítěte. V období po narození začíná fungovat komunikace mezi maminkou a dítětem pomocí dotyku a vůně matky i dítěte. V případě, že se nejedná o žádný akutní problém, masírujeme dítě pouze pomocí jemných rostlinných olejů bez voňavých éterických olejů. Mezi doporučované oleje patří zejména mandlový, jojobový nebo pupalkový olej.

Mandlový olej

Jedná se o dobře vstřebatelný olej, který nezanáší póry a je výživný. Doporučuje se používat ho na suchou pokožku a jako prevence v těhotenství proti striím na břiše a na prsou. Je také vhodný pro popraskanou pokožku, která má sklony k ekzémům nebo akné.

Jojobový olej

Doporučuje se k ošetření vlasů i pokožky v letním období. Obsahuje ochranný faktor č. 4 a jojoba je také uznávaný pomocník při léčbě psoriázy a různých typů ekzémů. Působí blahodárně na suchou pokožku, která má tendenci k svědivosti.

Pupalkový olej

Pupalkový olej obsahuje kyselinu gamalinoleovou a působí proti volným radikálům. Kyselina gamalinoleová působí proti volným radikálům a je obsažena v mateřském mléce. Velmi pozitivně ovlivňuje kožní alergie u dětských pacientů.

Vhodné dětské silice

Mezi doporučované dětské silice patří například: mandarinka, neroli, pomeranč, mandarinka nebo citron. Citrusy patří mezi zvlášť oblíbenou skupinu olejů. Z obecného hlediska můžeme vyzdvihnout zejména jejich pozitivní účinek na nervový a trávicí systém. Tyto oleje mají také rychlý energetizující účinek. Vzhledem k velmi častým dýchacím potížím u dětí, můžeme používat například eukalyptus, mátu pernou, mátu kadeřavou nebo borovici lesní. Před aplikací oleje je vhodné provést test alergických reakcí 24 hodin před použitím. Olej natřeme na malé části předloktí nebo za uchem.

Prenatální příprava

Prenatální příprava by měla zahrnovat informace ohledně kojení a budoucí maminka by měla být informována v těchto oblastech:

  • přínos kojení pro matku i dítě,
  • proces laktace a fyziologie kojení,
  • nutriční a imunologická hodnota mateřského mléka,
  • technika kojení,
  • psychika ženy v období těhotenství, porodu a šestinedělí,
  • prenatální a postnatální vývoj dítěte.

Tvorba mléka

Tvorbu mléka stimuluje hormon prolaktin a čím více dítě saje, tím více dochází k uvolňování tohoto hormonu. K největší tvorbě mléka dochází po nakrmení dítěte v noci. Uvolňování mléka je stimulováno hormonem oxytocinem a jeho působením dochází ke stažení buněk hladkého svalstva kolem lalůčků a mlékovodů, čímž dochází k vypuzení mléka. Uvolňování oxytocinu je stimulováno sáním dítěte, pomyšlením nebo pohledem na dítě. Oxytocin je velice citlivý na stresové faktory. Jestliže potřebuje matka zvýšit tvorbu mléka, můžeme ji doporučit například tyto éterické oleje: růže, geranium, levanduli nebo jasmín.

Co dělat pro zvýšení tvorby mléka

Jestliže potřebuje matka zvýšit tvorbu mléka, může vyzkoušet následující tipy:

  • v průběhu kojení prsy několikrát vystřídat,
  • neomezovat délku ani frekvenci kojení,
  • kojit také v nočních hodinách,
  • nepodávat dítěti žádné jiné tekutiny,
  • nezapomenout na dostatečný pitný režim,
  • nedávat dítěti dudlík.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.