Kód pojišťovny

Netrapte se hladem

Ilustrační obrázek

Jestliže se chceme cítit dobře a hlavně zdravě, potřebujeme pravidelný pohyb a přísun zdravé stravy. Pohyb a jídlo k sobě zcela neoddělitelně patří, protože pokud se budeme špatně stravovat a hodně cvičit nebo opačně, dobrých výsledků bohužel nedosáhneme.

Během fyzické aktivity náš organismus spaluje tuky, ale také spotřebovává životně důležité látky. Vhodné je jíst alespoň jednu hodinu před pohybovou aktivitou, aby nedošlo k zatížení trávicího systému a mohla se tak spalovat energie ze zásob, to znamená z tukové tkáně. To však neznamená, že strava konzumovaná před cvičením musí být energeticky vydatná. Při konzumaci energeticky příliš bohatého pokrmu jsou potřebné daleko vyšší nároky na trávení a do svalů se dostává menší množství krve a účinnost cvičení je tak nižší než by ve skutečnosti mělo být.

Co konzumovat před a po cvičení?

Před cvičením upřednostňujme lehce stravitelná jídla, kde patří například celozrnné pečivo a potraviny s malým obsahem tuku. Vhodné je například ovoce. Na trhu jsou k dostání také proteinové tyčinky. Po tréninku bychom určitě měli najít čas na strečink a důkladné uvolnění a jíst je vhodné tak půl hodiny až hodinu po zátěži. Při cvičení přicházíme o určitou část bílkovin ze svalstva a potřebujeme také vyrovnat hladinu krevního cukru. Jestliže je po našem cvičení doba oběda nebo večeře, připravíme si skladbu jídelníčku tak, aby odpovídal zásadám zdravého životního stylu. Naše porce by měla tvořit z půlky zelenina, ze čtvrtky bílkoviny (maso) další čtvrtka talíře by měla tvořit přílohu. V případě, že jsme trénovali příliš pozdě večer a chystáme se ke spánku, omezíme sacharidy (nevynechávat). Jestliže organismus nedostane látky, které potřebuje, je náš organismus vyčerpaný a my máme pocit, že jsme vůbec nespali.

Jak nepřibrat?

Základní pravidlo je nepřijmout více kalorií, než jsme schopni vydat. Množství přijatých kalorií, které přijímáme stravou, souvisí s obsahem cukru v naší stravě. Cukru konzumujeme bohužel nadbytečné množství. Náš životní styl se odvíjí od způsobu našeho života a především našeho myšlení. V případě nadváhy trpí především naše klouby a srdce.

Jaké volit přílohy?

Přílohy sice můžeme využít také v rámci dietních opatření, ale důležitá je jejich příprava a vhodné načasování. Jestliže se snažíme o redukci hmotnosti, pak je vhodnější zařadit přílohy spíše v rámci oběda. Brambory obsahují velké množství sacharidů, bílkovin a vlákninu. Těstoviny trávíme daleko pomaleji a také obsahují sacharidy, ale uvolňují se o krve daleko pomaleji. Pocit nasycení nám vydrží po daleko větší dobu a přijatá energie je v organismu využita k trávení. Rýže se doporučuje spíše hnědá, protože není průmyslově zpracovaná.

Domácí cvičení

Jestliže nemáme možnost navštívit posilovnu nebo skupinovou lekci, můžeme vyzkoušet cvičení doma. Základem je kvalitní podložka na cvičení, kterou můžeme využít pro posilování svalstva paží, zad a břišních svalů nebo k protahování svalstva celého těla. Mezi nenáročnou domácí pomůcku patří overball nebo fitball. Jestliže chceme posilovat se zátěží můžeme si pořídit jednoruční lehčí činky. V současné době se těší veliké oblibě cvičení TRX, což je cvičení v závěsu. V takovém případě musíme počítat s prostorem, kde můžeme závěsný systém upevnit.

Chůze nebo běh?

Musíme pamatovat na to, že organismus začíná spalovat až po 30 minutách pohybové aktivity. Pokud jsme začátečníci, je určitě vhodnější začít s chůzí a postupně zvyšovat vzdálenost a až potom začít s během. Chůze by měla být svižná a energická s nataženým krokem, protože tak zaktivujeme také zadní stranu stehen a hýžďové svalstvo. Ideální je chůze po dobu 60 až 90 minut ve stálém tempu. Tímto způsobem můžeme spálit tukové zásoby a vhodně zaktivovat kardiovaskulární systém.

Přidejte vhodnou relaxaci

Dobrou fyzickou i psychickou mysl si udržíme nejen cvičením a správnou životosprávou, ale také vhodnou relaxací. Mezi doporučené metody patří například teploléčba, masáže, fyzikální terapie, cvičení ve vodě. Tyto metody napomáhají k vhodné regeneraci organismu a jsou také účinné v rámci prevence bolesti páteře.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.