Kód pojišťovny

Nezdolné vši

Ilustrační obrázek

V poslední době se do školek a škol hromadně vracejí vši. Stačí, aby jedno dítě v kolektivu zůstalo „neodvšiveno“ a máte zase co dělat. Vši jsou bohužel velmi odolní živočichové, ve vlasech mohou přežívat i ve stadiu vajíček (hnidy) nebo larev a snadno se přenášejí z člověka na člověka. I když spousta lidí žije v přesvědčení, že vši přeskakují z hlavy na hlavu, není to pravda. Vši lezou, přesto k přenosu většinou stačí běžný kontakt. Dobrá zpráva ale je, že i když štípající paraziti jsou hodně nepříjemní, nijak zásadně neškodí: dnešní vši nepřenášejí nebezpečná infekční onemocnění.

Má-li vaše dítě vši, obvykle se na to přijde velmi rychle. Vši se mohou přenášet i přes hřeben, čepice a vlasové ozdoby, ale to už není tak snadné. Dostat vši je u řady lidí považováno za ostudné, ovšem vši se dostanou do vlasů i velmi čistotných dětí. Odborně se napadení vší říká pedikulóza.

Vši se velmi snadno šíří. Nejen mezi dětmi ve školce, ale třeba i mezi členy rodiny – zvíře vydrží mimo tělo hostitele i 24 hodin, a tak je možné se nakazit při mazlení s dítětem nebo při ležení na společném polštáři.

Jak „pracuje“ veš

Veš má ploché tělo, malou hlavu a nohy zakončené drápkem, kterým se pevně drží vlasu. Velmi rychle běhá, takže se vám skutečně může zdát, že skáče. Jakmile se dostanou do hlavy, kladou na jednotlivé vlasy vajíčka. Dospělí jedinci se pak živí krví svého hostitele. Úporné svědění je způsobeno tím, že vši sají každé dvě až tři hodiny krev, a to do té doby, než se zasytí. Aby se krev nesrazila, vypouštějí do ranek sliny – a ty právě vyvolávají svědění.  Z toho pak postiženého svědí hlava, a pokud se rozškrábaná místa zanítí, může mít také zvýšenou teplotu a další projevy infekce. Může dojít i k sekundární infekci, k tzv. impetiginizaci, reakci a zvětšení krčních uzlin. U dětí se může vyskytnout i generalizovaná dermatitida – zánět kůže. Vajíčka vší se přilepují na vlasy ve velkém množství, pevně přilnou k vlasu a těžko se odstraňují.

Zdlouhavý boj

V první řadě je třeba aplikovat na vlasy přípravek, který zahubí samotné vši. Známý Orthosan dnes už nezabírá, v současnosti jsou k dispozici novější preparáty, které obsahují karbaryl, na který vši rezistenci nemají. Jedná se o vlasovou vodu ve spreji Difusil H forte nebo šampon obsahující d-phenothrin, Parasidose. Prostředky proti vším ale neodstraní hnidy, nutné je odstranit je manuálně nebo vlasy ostříhat. Vždy pečlivě dodržujte návod k použití – obvykle vyžaduje opakování procedury po sedmi až deseti dnech. Tento krok určitě nezanedbejte.

 Zcela nové přípravky usmrcují vši fyzikálními mechanismy, a proto není jejich účinnost snižována rezistencí. K dispozici máme další přípravky – např.  Pedicul, Hedrin, Paranit, Capissan, Deparol, VšiVen a další. Nemůžete se vši zbavit ani po několika dnech? Nejdřív vyzkoušejte změnu přípravku na hubení vší, zkontrolujte také postup při ošetření. Nevíte-li si rady, zeptejte se dětského lékaře. Existují dokonce místa, kde za poplatek provedou „odvšivení“.

Zastánci přirozených postupů doporučují éterický olej z tea tree nebo eukalyptu, nejlépe rozmíchaný v oleji – ale pozor na alergie. Tea tree olej prý vši odradí od jejich návratu.

Vlasy je třeba po aplikaci přípravku třeba zbavit pozůstatku vší a vajíček, která často chemickou kúru přežijí. Zde přicházejí ke slovu mechanické pomůcky: hřeben všivák a nehty. Hřebenem je možné vši z vlhkých vlasů vyčesat, nejlépe nad bílým papírem, který padající hmyz zachytí. Užitečné je před vyčesáním omýt hlavu octovou vodou. Ocet totiž rozpouští lepidlo, jímž se hnidy přichytávají k vlasům. Poté, co hlavu vyčešete, vlasy ještě proberte rukama. Zejména u hustých a světlých vlasů musíte být velmi pozorní, protože vajíčka vší jsou špatně vidět.

Součástí likvidace vší musí být pečlivé vysátí bytu a vyčištění, vyprání, nejlépe dezinfekce všeho, v čem by se vši mohly skrývat: oblečení, lůžkovin, ručníků.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.