Kód pojišťovny

Vlasy koruna krásy

Ilustrační obrázek

Ženy nejsou se svými vlasy snad spokojené nikdy. Ať se týká typu vlasů nebo účesu stále mají nějaké výhradu ke svému vzhledu. Vlasy krásně zdravé a husté držící v účesu, to je sen každé ženy. Jestliže chceme celkově působit upraveným dojmem, tak bez upravených vlasů, to skutečně není možné. Co však proto můžeme udělat?

Tip pro zdravé vlasy

Vlasům určitě prospěje konzumace potravin, které obsahují proteiny. To znamená libové maso, drůbež, ryby, sýr, vejce, ořechy, luštěniny nebo slunečnicová a dýňová seménka. Neměli bychom také zapomenout na ryby a mořské produkty, mandle, ořechy.

Pečivo z celozrnné mouky a potraviny obsahující přírodní oleje jsou vhodného tvorbu keratinu, což je hlavní složka vlasu. Semínka tvoří bohatý zdroj vitaminů a minerálů. Nesmíme také zapomenout na pitný režim. Ovesné vločky jsou zdrojem velkého množství prospěšných látek a je prokázáno, že lze pomocí několika týdenní kůry zlepšit kvalitu našich vlasů. Do našeho jídelníčku bychom také měli zařadit jablka, špenát, cibuli, česnek a mléčné výrobky.

Posílení kvality vlasů

Vmícháním žloutku do šamponu získáme výživnou směs, kterou necháme na vlasech působit deset minut. Potom opláchneme vlasy obvyklým způsobem. Můžeme si také připravit domácí výživný šampon, a to tak, že utřeme jeden žloutek se lžičkou olivového oleje a lžičky citronové šťávy. Pokud chceme zvýšit lesk vlasů, můžeme použít po umytí roztok vody s citronovou šťávou nebo octem. Také chmel, který je obsažený v pivu dodává vlasům lesk, zpevňuje a podporuje růst vlasů.

Jemné vlasy

Pokud máme jemné vlasy, je vhodné používat přípravky, které neobsahují alkohol a šampony by měly zvětšit objem. Pro konečnou fázi úpravy se doporučuje spíše slabě tužící  přípravek, který vlasy zpevní. Pro jemné a u kořínků se mastící vlasy je vhodná délka nepřesahující 15 cm a ze střihu nejvíce vyhovují tupé sestřihy s maximální délkou nad rameny.

Mastící vlasy

Vlasy se mohou občas mastit i lidem, kteří mají suché nebo normální vlasy. Může to být z důvodu hormonálních výkyvů nebo stresu. Pokud jsou vlasy potaženy slabou vrstvou tuku již první den po umytí, hovoříme o typických mastných vlasech. Mastné vlasy mohou být nechtěným dědictvím po předcích, ale jejich stav se může zhoršovat špatnou stravou, stresem, používáním nekvalitních přípravků. V rámci péče o mastné vlasy se doporučuje používat přípravky, které mají vyvážené pH 4,5 -6. Co se týká stravy, doporučuje se omezit sladkosti.

Suché vlasy

Vlasy mohou být suché z několika příčin. Může se jednat například o suchou pokožku hlavy, nevhodnou vlasovou péči, potíže vnitřních orgánů a podobně. Suché vlasy nevypadají zdravě a špatně se upravují, protože jsou nepoddajné a křehké. Takový typ vlasů potřebuje dostatek péče, která se týká používání balzámů, protože obsahují látky, které vlasy regenerují. Kvalitním pomocníkem pro suché vlasy mohou být nesmyvatelné hydratační kůry ve formě sprejů, olejíčků nebo výživných sér.

Nechtěné lupy

Tvorba lupů je celkem přirozený proces a v jeho průběhu se pokožka hlavy zbaví starých buněk, aby uvolnily místo novým buňkám. Tyto buňky jsou natolik malé, že nejsou vidět, ale v okamžiku, kdy jich pokožka hlavy produkuje nadměrně, tak zpozorníme. Tento problém se týká jak suchých, tak i mastných vlasů. Jestliže si vlasy nemyjeme delší dobu, tvorba lupů je intenzivnější. Pokud ještě navíc pokožka hlavy svědí, může se jednat o zanícení pokožky. Tvorbu lupů podporuje například absence světla a oslabení vnitřních orgánů, zejména jater. Pokud máte problémy s tvorbou lupů, vyzkoušejte potírat pokožku hlavy citrónovou šťávou.

Dočasné vypadávání vlasů

Může být způsobeno těhotenstvím, stresem, nevhodným dietním programem nebo absencí vitaminů minerálních látek. Podle nejnovějších výzkumů působí kofein a protein na mužský hormon testosteron a zamezuj tak vypadávání vlasů. Větší riziko vypadávání vlasů existuje u diabetiků a oslabených jedinců.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.