Kód pojišťovny

Úrazy dětí

Ilustrační obrázek

Pohyb a zvídavost jsou pro děti naprosto samozřejmé a rodiče by měli svým dětem dopřát co nejvíce podnětných stimulů. Rodiče však musí vzít v úvahu, že děti ještě nemají dostatek zkušeností a neumí dostatečně odhadnout nebezpečí a možná rizika. Z těchto důvodů je nezbytné, aby především dospělí mysleli na bezpečí svých dětí a zejména zpočátku jejich vývoje vytvořili dětem bezpečné zázemí.  S rostoucím věkem je pak důležité, aby se děti naučili rozeznat možné rizikové situace a uvědomily si možné následky svého jednání.

Věk dětí

Úrazy dětí se odvíjí od jejich věku – nejmenším dětem hrozí především pády, popálení nebo opaření. Mezi časté úrazy patří také otravy léky nebo saponáty. Pády na hlavu představují velké riziko jak pro kojenecký, tak pro dětský věk. Kojence proto nesmíme nikdy nechat samotné na přebalovacím pultu nebo na sedačce, i když se domníváme, že dítě ještě není schopno se samo otočit, protože stačí malinký okamžik a dítě nás může svým rychlým pohybem velmi překvapit. V případě, že musíme od dítěte odejít, musíme vždy v prvé řadě zabezpečit jeho bezpečnost.

Otrava

V žádném případě bychom neměli uchovávat doma na viditelných a lehce dostupných místech léky, chemikálie nebo čistící prostředky. Stejně tak bychom vždy měli vyhodit z koše rozbité sklo nebo jiné rizikové předměty. Malé děti chtějí všechno ochutnávat a tak velice rády dávají drobné předměty do úst. V případě, že se dítě dusí, je to zpravidla z důvodů vdechnutí drobných předmětů. Jestliže dítě pozře něco nejedlého a nebezpečného, měli bychom se pokusit vyvolat zvracení a podat dítěti živočišné uhlí. Ne však v případě požití saponátů, leštěnky nebo benzínu. Dítě bychom měli neprodleně odvézt k lékaři a vzít s sebou vzorek látky, kterou dítě pozřelo.

Základní doporučení

Doma bychom neměli nechávat na stole ubrusy, šňůry od elektrospotřebičů by neměly být v dosahu dítěte. Okna by měla být zajištěna pojistkou proti otevření. Jestliže pijeme horké nápoje, neměli bychom mít dítě v náručí. Odmalička musíme děti seznamovat s pravidly silničního provozu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.