Kód pojišťovny

Přemohla vás únava?

Ilustrační obrázek

Únava může být vyvolána celou řadou příčin. V případě déletrvajících potíží jakými mohou být například: bledá pokožka ve tváři, vyčerpání, bušení u srdce, bolest hlavy, mdloby nebo dušnost se může jednat o anémii. Anémie je onemocnění krve, konkrétně červených krvinek, kdy dochází ke snížení hladiny červeného krevního barviva. Mezi hlavní funkci červených krvinek patří transport kyslíku a v případě anémie je komplikované získat dostatečné množství kyslíku a následně jej distribuovat do svalů, mozku a dalších orgánů.

Příčina anémie

Z obecného hlediska můžeme konstatovat, že anémie vzniká v důsledku vážnějších skrytých příčin v lidském těle. Příčiny můžeme rozdělit do několika skupin. Může se jednat o deficit železa a vitamin  a  z těchto důvodů kostní dřeň nedokáže při výrobě červených krvinek držet tempo s jejich odtrhováním z krevního oběhu. Dále se může jednat o onemocnění, které postihuje kostní dřeň, takže tak ztrácí schopnost produkovat červené krvinky v dostatečném množství a v takovém tempu, aby vyrovnala jejich ztrátu. Posledním možným důvodem může být schopnost přežívání červených krvinek v krevním oběhu po kratší dobu než je obvyklé.

Deficit železa a vitaminů

Aby mohla kostní dřeň produkovat dostatečné množství červených krvinek, je nezbytné dostatečné zásobení železem a vitaminy skupiny B, především kyselinou listovou a vitamin B12. Organismus disponuje určitou zásobou železa, které skladuje především v játrech. V případě, že dojde k vyčerpání zásob, nemají červené krvinky normální množství hemoglobinu a postižený člověk se stává anemickým. Zdravé krvinky pomáhá také udržovat vyšší dávka vitamínu C, který je silný antioxidant a pomáhá snížit únavu.

Potraviny s vysokým obsahem železa

Mezi potraviny s vysokým obsahem železa patří maso, játra, mořské ryby, kapusta, hrách a fazole. Nejvydatnějším zdrojem železa je však maso. Dalšími zdroje železa jsou žloutky, celozrnná mouka, ořechy, boby chřest a melasa. Železo podporuje růst, zvyšuje obranyschopnost organismu, podporuje kvalitu pokožky a léčí chudokrevnost vyvolanou jeho nedostatkem.

Pití vína

Střídmé pití vína prospívá cévám. Vinná réva nám může poskytnout zdroj vitaminů, minerálů, bílkovin, organických kyselin a také aminokyselin. Přítomnost určitých minerálů a vitaminů v hroznech příznivě ovlivňuje tvorbu červených krvinek. Hrozny jsou rovněž bohaté na bioflavonoidy. Vitamin C napomáhá při tvorbě kolagenu, který hraje důležitou roli zejména pro vlásečnice, což jsou nejtenčí cévy. Ve vinné révě jsou obsaženy také třísloviny. Některé podobné látky, které se nacházejí ve vinné révě, může nalézt například v černém bezu. Jedná se opět o flavonoidy, třísloviny, silice, vitaminy skupiny B a vitamin A, který stimuluje metabolismus železa a imunitní funkce. Biovlavonoidy najdeme také v ostružníku křovitém. Ostružiny obsahují také draslík, hořčík, železo, vlákninu a kyselinu listovou.

Jaká je hranice anémie?

Hladina hemoglobinu se u mužů pohybuje v rozmezí 140-170g/l, u žen se jedná o rozmezí 110 -16é g/l. V případě poklesu pod spodní hranici hovoříme o anémii.

Onemocnění kostní dřeně

Jedinci, kteří trpí chronickým onemocněním jater nebo ledvin,mají větší riziko rozvinutí anémie. Z důvodu tohoto základního onemocnění nemůže kostní dřeň správně fungovat. Kostní dřeň je také velice citlivá na toxické účinky některých léků a především na radioaktivní záření. Nejtěžší formou je anémie aplastická. Po vystavení působení radiace, jedů některých léků zastaví kostní dřeň produkci jak červených, tak i bílých krvinek. Kostní dřeň mohou poškodit některé typy nádorů a leukémie. Někteří jedinci trpí vrozeným onemocněním, která způsobují, že kostní dřeň produkuje abnormální molekuly hemoglobinu.

Prevence

V rámci prevence se můžeme předejít anémii z nedostatku železa. Konzumace dobře vyvážené stravy přispěje k dobrému zdraví a sníží nebezpečí anémie. Gravidní ženy, které mají větší potřebu železa a kyseliny listové, by se měly poradit se svým lékařem, jak zvýšit jejich příjem pomocí tablet.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.