Kód pojišťovny

Pomerančová kůže

Ilustrační obrázek

Celulitida trápí většinu žen, ale v poslední době už i muže, a dokonce děti. Změny na pokožce, které celulitida vyvolává, se objevují překvapivě v každém věku. Celulitické změny se mnohdy projeví velice záhy, často ještě v dětském nebo pubertálním věku. To je totiž doba, kdy dochází k vylučování pohlavních hormonů. Další skupina žen se začala s celulitidou prát v těhotenství nebo při užívání antikoncepce, někdo se s ní „potká“ až v přechodu.

Celulitida je druh endokrinologického onemocnění, při němž vázne odtok lymfy. Lymfa má v těle důležitý úkol – proudí spletí cév a uzlin, zachytává cizorodé částice a mikroorganismy a také vstřebává tuky, které pak odvádí pryč z těla. Pokud lymfatický systém nefunguje tak, jak by měl, tukové buňky začnou vytvářet shluky v podkoží a vytvářejí se pověstné jamky. Pokud tukové buňky zbytní, začnou se vytlačovat „nahoru“. A tak vzniká hrbolatá pomerančová kůže.

Za celulitidu může kombinace několika faktorů. Dvěma hlavními jsou nevhodné stravování a málo pohybu. To má za následek pomalý metabolismus a špatnou funkci lymfatického systému. Zapomenout nesmíme na antikoncepci, která zasahuje do kolagenu podkožního vaziva a způsobuje zbytnění a tuhnutí tkáně.

Za to, že celulitida trápí především ženy, může genetika. Vazivová tkáň je velmi pružná, aby se v případě těhotenství mohla co nejvíce roztáhnout do všech stran: snáze proto dovoluje tukovým buňkám zvětšovat svůj objem. Mužské buňky jsou plošší a rozšiřují se vodorovně. Ženské buňky mají navíc kulovitý tvar a při zvětšování se tlačí vzhůru. Výsledkem je ochabnutí vaziva a zpomalení lymfatického systému, takže se zhorší prokrvení kůže. Podkožní buňky se tak plní škodlivými odpadními látkami a odumřelé buňky se nevyplavují z těla, ale usazují se v podkoží.

Stupně celulitidy

  • I.celulitida je patrná pouze při tzv. štípacím testu – kůže uchopená mezi dvěma prsty tvoří jemné varhánky a připomíná kůru pomeranče. Krev i lymfa proudí bez problémů.
  • II.celulitida je viditelná při ostrém světle, vsedě a vestoje nebo při stažení svalu v dané oblasti. Vleže se reliéf vyhladí.
  • III.stupeň – vazivová vlákna se zmnožují a zapouzdří zbytnělé tukové buňky. Lymfatické cévy nejsou schopny odvádět tekutinu do mízních uzlin a ta se hromadí v těle. Nerovnosti jsou viditelné vestoje i vleže.
  • IV.stupeň – degenerace tukových buněk a vaziva je nevratná – kůže je chladná, zbytnělá, napjatá a tuhá. Nejde už jen o problém kosmetický, ale i zdravotní.

Prevence celulitidy

Nejdůležitější v prevenci, ale i odstraňování celulitidy je pohyb. Na rozdíl od krevního oběhu nemá totiž míza vlastní pumpu, která by ji vháněla do sítě v těle. Do pohybu se v lymfatických cévách a kapilárách dostává pomocí stahování kosterních svalů. Tím, jak se natahají a smršťují, masírují lymfatické cévy, které jsou umístěny ve většině orgánů těla, a mízu posunují. Hlavním předpokladem aktivace lymfy je proto zapojení co největšího počtu svalů a dobré prokrvení pokožky.
Sportovní aktivity bychom si měli vybírat podle svého založení. Pro někoho jsou těmi pravými zumba nebo tenis, pro jiného rychlá chůze nebo plavání. Málokdo ovšem ví, že aby mělo cvičení proti celulitidě skutečně efekt, je dobré cvičit v kompresivních punčochách – ale jen takových, které nejméně stahují – tedy s kompresí 70 až 280 DEN. Tato řada se někdy označuje jako preventivní a bývá jinak doporučována lidem s pocity těžkých nohou a při náznacích křečových žil. Pohyb by měly doplnit masáže míst postižených celulitidou, a to především před cvičením a po něm. Využít můžeme i masážní hlavice ve sprše či různé mechanické pomůcky.

Ideálním pomocníkem je trenažér chůze s podtlakovou kabinou VacuShape. Kombinuje totiž aerobní pohyb – chůzi s dokonalým prokrvením problémových partií řízeným a měnícím se pod tlakem ve vakuové kabině. Právě díky němu dochází k e zvýšení odvodu krve a tukové tkáně ze svalů

Zdravá životospráva

Podstatnou roli při odstraňování celulitidy hraje správná životospráva a dostatečný pitný režim.

Čím méně budeme jíst polotovarů, uzenin, sladkostí a dalších upravovaných potravin, včetně například tavených sýrů a majonéz a čím více se spolehneme na organické potraviny, tím lépe. Éčka, cukry, dochucovadla či příliš mnoho soli organismus zpomaluje a zavodňuje. Buňky pak nefungují, jak by měly, a jsou ke vzniku celulitidy náchylnější. Zvláště, když jíme nepravidelně a dopřáváme si cigarety, přemíru kávy a alkohol. Smažená jídla a smetanové omáčky bychom měli zařadit do skupiny výjimečných. Zato bychom měli hodně pít – hlavně vodu bez příchuti a čaj. Sycené a ochucené nápoje, energy drinky nebo džusy nám nepomohou.

Pomocníci v boji s pomerančovou kůží

Určité části těla jako stehna a hýždě mají k celulitidě větší sklon. Tyto partie je proto vhodné masírovat emulzemi vyvinutými speciálně pro tento účel, zvyšuje to totiž jejich prokrvení. Řada těchto kvalitních emulzí využívá výtažků z léčivých bylinek, například jerlínu, skořice, zeleného čaje, červené papriky, vinného listu, kaštanu, dubové kůry či heřmánku. Kosmeticky ošetřené partie pak zabalíme do teplé přikrývky, tím zajistíme jejich lepší vstřebávání.

Pravidelné masáže a hlavně lymfodrenáže nás mohou svým výsledkem překvapit. Saunování je osvědčený prostředek zvýšení imunity, zahnat ovšem může i celulitidu, protože se při něm prokrvuje kůže. Nabídku možností na formování postavy a zlikvidování celulitidy obohacuje čím dál tím více přístrojových metod založených na různých technologiích. Neinvazivní formování se současnou likvidací celulitidy lze řešit infračerveným zářením, chladem, radiofrekvencí, ultrazvukem, rázovou vlnou nebo laserem, případně jejich kombinací.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.