Kód pojišťovny

Gynekologické záněty

Ilustrační obrázek

Zánětem mohou být ohroženy všechny části ženského pohlavního ústrojí. Mezi nejčastěji zánětem ohrožené orgány patří vejcovody a vaječníky. Z těchto orgánů se někdy rozšíří zánět také na pánevní pobřišnici. Pro tyto formy infekce se používá název „pánevní infekce“ nebo hluboký „pánevní zánět“. Záněty rodidel postihují převážně mladé ženy mezi 20. - 30. rokem.

Záněty ženských pohlavních orgánů patří mezi infekční onemocnění, které jsou vyvolány mikroby, méně často viry, kvasinkami a parazity. Zpravidla se jedná o infekce smíšené.

Co znamená zánět?

Zánět je v podstatě obran organismu proti působení infekčního činitele a projevuje se lokálními a celkovými příznaky. Stupeň obranné reakce se odvíjí od stupně infekčnosti mikroba a na odolnosti a obranyschopnosti napadeného organismu a také na celkovém zdravotním stavu. Moderní léčbou pomocí antibiotik se většinou podaří zabránit rozvoji život ohrožujících stavů.

Zánět poševní sliznice

Je vyvolán zvýšeně infekčními bakteriálními kmeny, kvasinkami nebo parazity. Dále může být zánět způsoben kmeny, které osidlují poševní prostředí, v případě, že byla narušena kyselá reakce poševního prostředí nebo se změnil poměr mezi mikroby. Příčinou mohou být také nevhodné výplachy nebo tlak pesaru.

Příznak zánětu poševní sliznice

Mezi první příznak zánětu poševní sliznice patří pocit svědění až pálení v pochvě, nepříjemný pocit v pochvě při pohlavním styku a výtok pochvy, který znečišťuje zevní rodidla. Výtok může mít různý charakter a zdrojem výtoku může být také zánět sliznice kanálu děložního hrdla nebo změny na slizničním krytu děložního čípku, polypy, v kanále děložního hrdla, rakovina děložního hrdla apod. Výtok při rakovině bývá obvykle s příměsí krve. Zánět může v případě cizích těles v pochvě přejít ze sliznice do hlubších vrstev vaziva.

Trichomonádový zánět pochvy

Takzvaná trichomoniáza představuje zhruba 20% z celkového počtu zánětů poševní sliznice. Tento zánět je vyvolán prvokem – bičíkovcem, který se pohybuje v tekutém prostředí pomocí 4 bičíků a membrány. Tento prvok infikuje také močovou trubici a vyvolává zánět také její sliznice, rovněž u mužské populace. Trichomonády osidlují také trávicí ústrojí (konečník, ale také dutinu ústní. Akutní infekce se projevuje svěděním až pálením v pochvě, někdy až pálením při močení a řídkým šedobělavým výtokem. Léčit se musí oba partneři současně, a to za pomocí tablet. Po dobu léčení je třeba dbát na zvýšenou hygienu a pohlavní abstinenci.

Plísňový zánět pochvy

Je nejčastěji vyvolán kvasinkami typu Candida, ale v některých případech také jinými. Přenos je možný pohlavním i pohlavním stykem a u mužů je vyvolán zánět předkožkového vaku. Mykotický zánět pochvy se vyskytuje nejčastěji u těhotných žen, u žen postižených cukrovkou a v případě dlouhodobé léčby antibiotiky. V akutním stadiu jsou prvotními příznaky svědění a pálení v pochvě a na vulvě. Sliznice poševního vaku a poševní sliznice jsou zarudlé, zduřené, kryté bělavě šedými povlaky. Léčba je dlouhodobá a musí se provádět opakovaně u obou partnerů současně. Velmi často se vyskytují recidivy.

Prevence gynekologických zánětů

Začíná již v dětském věku dívek dodržováním hygienických návyků a dále v dospívajícím věku dívek jim musí být zdůrazněna správná hygiena rodidel především v době menstruace. Dívky i ženy by měly znát nebezpečí nadměrné tělesné námahy, prochlazení a sexuální promiskuity. Aby byla léčba gynekologických zánětů úspěšná, musí být zahájena včas a také musí být komplexní.

Následky gynekologických zánětů

Při opakovaných zánětech se může vyvinout stav, kterému se říká syndrom pánevních oblastí. Tento pestrý soubor příznaků zahrnuje bolesti v pánvi, v kříži, menstruační bolesti, bolesti při pohlavním styku, časté nucení na močení, plynatost atd. Celkově se může jednat o potíže zdravotní, poruchy plodnosti nebo psychické změny.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.