Kód pojišťovny

Zoubky jako perličky

Ilustrační obrázek

Krásný úsměv je nejen naší ozdobou, ale v mnohých profesích se stal již neoddělitelnou součástí příjemného a také profesionálního vystupování. Nejčastější problémem u zubů bývá vznik zubního kazu, který je způsobován rozkládáním cukru v ústech, kdy dochází ke vzniku kyselin a množení škodlivých bakterií. V důsledku tohoto procesu je poškozena zubní sklovina. Rodiče v Japonsku dávají svým dětem po snědení sladkých jídel a cukrovinek zelený nebo černý čaj. Tyto čaje obsahují fluor a látky ničící bakterie, které způsobují zubní kaz. Samozřejmě čaj nesmí obsahovat cukr.

Začínáme odmala

S čistěním začínáme ihned, když se objeví první zoubek. Zoubek čistíme takzvaným“ prsťáčkem“ a pak dítěti pořídíme měkký dětský kartáček. Do prvního roku dítěte nemusíme používat pastu, ale později je použití zubní pasty nezbytné. Zhruba ve dvou letech věku dítěte bychom měli navštívit zubního lékaře. V období předškolního a mladšího školního věku je nutné, aby rodiče dohlíželi na hygienické návyky svých dětí. Důležité je zejména osvojení techniky čištění zubů, které nám pomůže vysvětlit zubní specialista. Pokud jsou zuby pečlivě ošetřené a vyčištěné, tak se ani tolik nekazí a dítě je ušetřeno od plombování zubů.

Jdeme příkladem

Doby, kdy návštěva zubaře byl doslova horor, jsou naštěstí nenávratně pryč. Ortodoncie udělala velký skok kupředu a díky informacím, které máme, můžeme pro zdraví našich zubů udělat mnoho dobrého sami. Děti bychom měli naučit čistit zuby nejen ráno a večer, ale také po každém jídle nebo alespoň po konzumaci sladkostí. O návštěvě zubaře bychom neměli hovořit jako o nutném zlu a zubařem bychom také dítě neměli strašit nebo vyhrožovat. Dítě v péči o zuby především motivujeme a chválíme a podporujeme v jeho snažení.

Technika je základ

Zubní medicína prošla skutečně vellkým pokrokem. V minulosti se doporučovaly stíravé pohyby, kdežto v současné době se dává při čištění přednost krouživým pohybů. Je důležité očistit každý zub jednotlivě a ze všech stran (vnitřní, zevní i horní). V rámci prevence navštěvujeme zubního lékaře dvakrát za rok a v případě potřeby lékař nám lékař odstraní zubní kámen.

Ruční nebo elektrický kartáček

Elektrické zubní kartáčky jsou sice svými výrobci velice propagovány a doporučovány, ale zubní lékaři především kladou důraz techniku čištění a k tomu je ruční kartáček dostačující. Nutno však zdůraznit, že elektrický kartáček nám zcela jistě usnadní práci a je šetrný k našim dásním.

Jak si uchovat zdravé zuby?

Prvním krokem k zachování zdravých a krásných zubů je dokonalá ústní hygiena. Dále je nutno dbát na vyváženou stravu bohatou na vitamin D, fosfor, fluor, vápník a fosfor a omezit sladkosti, cukrovinky a také sladké nápoje, kde je hodně skrytého cukru. Omezení sladkých šťáv a nápojů napomáhá nejen zmírnit vznik zubního kazu, ale také přispívá k hubnutí. V neposlední řadě je také důležitá prevence, to znamená navštěvovat pravidelně zubního lékaře.

Rovné zuby

V současné době se k vyrovnání zubů používají moderní fixní aparáty, které upravují vady jak u dětí, tak u dospělé populace. Dnes není výjimkou, že fixní aparáty nosí i dospělí nebo filmové hvězdy. V případě, že se rozhodneme pro korekci zubů, musíme počítat s tím, že zubní kartáček budeme nosit téměř stále u sebe, protože mezi drátky se dostávají zbytky jídel, které je potřeba odstranit. Aplikaci rovnátek řeší specialista, ale musíme počítat s tím, že rovnátka se musí nosit po dobu několika let.

Co potřebují naše zuby?

Mezi základní pomůcky v péči o náš chrup patří zubní kartáček nejlépe střední tvrdosti a s menší hlavičkou kartáček bychom měli po třech měsících vyměnit). Zubní pasta by měla obsahovat optimální množství fluoridu a u dětí se u výběru pasti řídíme jejich věkem. Pomocí ústní vody můžeme odstranit nežádoucí bakterie způsobující zápach z úst nebo zubní kaz. K čištění bočních ploch zubů můžeme použít mezizubní kartáček nebo dentální nit. Používáme je nejčastěji v místech, kde se běžným kartáčkem nedostaneme. Také na jazyku přežívá velké množství bakterií a pomocí škrabky na jazyk nebo zubního kartáčku je můžeme odstranit.

Bělení zubů

V posledních několika letech začalo být módní bělen zubů. Na trhu existuje sice velké množství bělících past, ale příliš věřit bychom jim neměli, protože opravdové vybělení zubů nám může zajistit pouze aplikace chemikálií, a to bohužel není bez rizika. Neodborné bělení zubů v různých salonech krásy může naše zuby nezvratně poškodit. V případě, že chceme opravdu bílé zuby, měli bychom zajít k zubaři a připravit se na náročnější finanční výdaj. Bohužel výsledek bělení není trvalý a odstín naší skloviny se opět vrátí k původní barvě.

Pohled alternativní medicíny na zuby

Z pohledu akupresury zastupuje každý náš zub konkrétní vnitřní orgán nebo část těla. Podle postavení zubů (vybočení, překrývání, odlišná velikost zubů atd.) můžeme určit psychoemocionální stav daného jedince. Také zuby mají svou paměť a otevření této paměti může být otevřena informace z jakého důvodu se zuby kazí, které vnitřní orgány jsou oslabené atd. Uvnitř našeho organismu má každý z nás „vpravený“ kraniosakrální systém, který je těsně propojen s mozkem, míchou a mozkomíšní tekutinou. Zcela pravidelně a rytmicky pulzuje během celého našeho života. Tento pulz můžeme vnímat kdekoli na těle prostřednictvím jemného doteku. Kranio-sakrální rytmus působí kompletně v našem těle, v kostech, kloubech a vnitřních orgánech, cévní soustavě a nervové soustavě. V případě, že je jedna část tělesného systému blokována, má to vliv na ostatní části lidského těla.

Kdy vyhledat zubního lékaře?

Návštěvu zubního lékaře určitě neodkládejte v případě:

  • uštípnutí kusu zubů,
  • zjištění kazu,
  • krvácení dásní,
  • zkrašlovacích procedur
  • Bolesti zubů nejasného původu,
  • váčku na zubu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.