Kód pojišťovny

Péče o ruce

Ilustrační obrázek

Naše ruce o nás dokážou vypovědět mnohé, a to jednak svým tvarem, pomocí čar na dlani a také nepochybně svým vzhledem. Ruce potřebujeme nejen jako pomocníky pro naši sebeobsluhu, ale také k dotekům a manipulaci s různými předměty a také jsou nástrojem komunikace. Stav našich rukou, jejich pokožky a nehtů vypovídají o našem zdraví, profesi, zvyklostech, zájmech a jistě by se toho našlo ještě daleko více.

Pružná a hezká pokožka

Abychom si udrželi pružný a hezký vzhled pokožky je potřeba organismu zabezpečit dostatečný přísun vápníku, hořčíku, zinku, železa a jódu. Z vitamínů jsou nejdůležitější vitamin A, E, C a dále vitaminy skupiny B. Vitamin E je nejdůležitějším antioxidantem v organismu, protože podporuje urychlování léčebných procesů, regeneruje pokožku. Kromě toho organismus potřebuje dostatečný pitný režim, protože tekutiny jsou důležité pro vylučování toxických látek z organismu.

Lidský organismus potřebuje zabezpečit dostatečný příjem tekutin v rozmezí od 2-3 litrů podle výkonu a klimatických podmínek, aby mohl úspěšně vylučovat toxické látky z těla.

Kosmetika rukou

Odumřelých šupinek kůže se můžeme zbavit za pomocí peelingu a pak směs opláchneme za pomocí teplé vody a ruce ošetříme pomocí krému. Poté si můžeme udělat výživný noční zábal, zvláště v případě, když máme velmi vysušenou pokožku. Připravíme si 2 lžíce rostlinného panenského oleje lisovaného za studena a pečlivě ho vetřeme do pokožky rukou a přikryjeme mikrotenovými rukavicemi a na ně dáme ještě froté rukavice. Můžeme také použít i domácí vepřové sádlo.

Automasáž rukou

Pomocí automasáže můžeme ulevit namoženým rukám, které potřeme kvalitním olejem a provádíme pomalé jemné krouživé pohyby na předloktí, dlani a hřbetu ruky. Poté ruce vystřídáme a totéž zopakujeme na druhé ruce. Ruce také můžeme posílit pomocí prstové gymnastiky a kartáčování prstů i samotné ruky.

Zpocené ruce

Zpocené ruce dokážou velmi znepříjemnit kontakt s lidmi, a proto je potřeba takový problém řešit. S velkou pravděpodobností znamenají zpocené ruce dysfunkci v oblasti ledvin. Z domácích receptů se doporučuje provádět střídavé horké a studené koupele rukou po dobu nejméně pěti minut. Vhodná je také koupel rukou v octu, kdy si připravíme na tři díly vody, dva díly vody.

Deformace nehtového lůžka

Nehty jsou ozdobou ruky a jsou tvořeny keratinem, což je bílkovina, která je hlavní součástí kůže a vlasů. Na nehtech se dost často objevují různé deformace, jakými jsou například: třepení, změna barvy, otok, olupování apod. Stav nehtů do jisté míry odráží vnitřní onemocnění nebo deficit některých látek a minerálů. Pokud se na nehtech objeví bílé flíčky, znamená to, že našemu tělu chybí vitaminy skupiny B, zinek a železo.

Nehty a výživa

Nehty potřebují kvalitní výživu, a pokud chceme, aby naše nehty vypadaly zdravě, měli bychom také dbát na kvalitní stravu. Je nutné zajistit organismu především dostatek vitaminu skupiny B, vitamin A, E, C, vápník, křemík, zinek a lecitin. Velmi bohatými zdroji látek jsou pivovarské kvasnice, celozrnné výrobky, dýňová semínka, mandle a sójové výrobky. Účinným zpevňovačem nehtů je šťáva z citrónu, která také působí preventivně proti lámavosti nehtů a tvorbě záděrů.

Mykóza nehtů

Pokud jsou nehty napadeny plísní, je potřeba jak zevní, tak i vnitřní terapie. Z koupelí můžeme vyzkoušet koupel z Mrtvého moře nebo koupel z octa. Nehtová lůžka je vhodné potírat neředěným čajovníkovým olejem (tea tree) po dobu nejméně dvou měsíců.

Třes rukou

Třes rukou vzniká poruchou v oblasti nervového systému a souvisí s deficitem hořčíku, vápníku, vitaminu E a vitaminů skupiny B. Měli bychom doplnit především vitaminy B1 a B2.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.