Kód pojišťovny

Obezita dětí

Ilustrační obrázek

Obezita dětí začíná být novým civilizačním strašákem. I když hovoříme o obézních dětech, dochází u nich k nedostatku vitaminů a minerálních látek. V České republice je v současné době obézní každé páté dítě. Zatímco u dospělých jedinců je na vině celá řada faktorů při vzniku obezity, u dětí mají velký podíl rodiče.

Proč? Odpověď je zcela jasná, protože o tom, co dítě jí a pije, rozhoduje především rodič. Samozřejmě na vliv tělesné hmotnosti mohou mít také vliv hormonální poruchy, snížená činnost štítné žlázy apod.

Příjem a výdej energie

V případě jednoduché rovnice, kdy dítě přijme v potravě daleko více energie než je schopno vydat, dochází k ukládání přebytečných kalorií do tukové tkáně. Obrovský podíl na rozvoji obezity má rodinné prostředí a jejich životní styl, obliba nezdravých potravin a pochopitelně také způsob trávení volného času. Největším jídelním vzorem pro naše dítě jsme my sami, takže v případě, absence snídaně a rychle zhltané večeři, dítě dobrý příklad nezíská.

Důslednost

Ruku na srdce, ne vždy jsme důslední a to bývá největší kámen úrazu. Především bychom měli trvat na tom, aby dítě jedlo pravidelně a pestře. Některé maminky vaří pouze čtyři jídla dokola a tvrdí, že dítě nic jiného nejí. To je ze strany dítěte jistý typ manipulace.

Volný čas

Ve volném čase bychom neměli zapomínat na pohybové aktivity. Z vašeho dítěte nemusí být zrovna olympijský závodník, ale děti je potřeba vést k pohybu od mala. Vždyť ve škole se děti nasedí více než dost a pokud k tomu ještě připočteme hodiny strávené u počítače, může z dítěte vyrůst pořádný pecivál. S kladným vztahem ke ke sportu je nejvhodnější začít již od dvou let věku dítěte.

Prevence je nad všechny léky

Mylná je představa těch rodičů, kteří se domnívají, že děti z obezity vyrostou. Bohužel opak je pravdou, čím dříve si tukové buňky zvyknou na blahobyt, tím menší jsou šance na změnu. Pokud se obezita v našem těle zabydlí, je to základní kámen pro vznik celé řady nemocí, které se mohou projevit ve velmi mladém věku. Takže pokud nám na našich dětech opravdu záleží, musíme jim zdravě a chutně vařit.

Kojení a obezita

U kojených dětí se riziko vzniku obezity snižuje, protože v mateřském mléce je obsaženo mnoho látek, které pozitivně ovlivňují zdraví člověka. Jedná se například o adipokiny, z nichž látka leptin omezuje příjem potravy a zvyšuje energetický výdej, dále se jedná o imunologicky aktivní protilátky. Tyto protilátky se podílejí na zlepšení obranyschopnosti organismu.

Dalším pozitivním přínosem mateřského mléka je lepší vstřebávání důležitých stavebních prvků. Také vstřebatelnost mateřského mléka je daleko lepší, než tomu je u umělé výživy.

Redukční dieta

Pro obézní děti je naprosto nevhodná redukční dieta, protože může dojít k nedostatku látek, které jsou nezbytné pro správný růst a vývoj. K redukční dietě by se měl rozhodnout lékař až po vyčerpání všech možností redukce váhy. Jakákoli dieta, která je zahájena již v dětském věku, může být spouštěčem poruch příjmu potravy.

Mléko a mléčné výrobky

Mléko a mléčné výrobky jsou dětský organismus plnohodnotným zdrojem bílkovin a vápníku. Dětský organismus by měl přijmout denně 2-3 porce mléka nebo mléčných výrobků. Vedle mléka je dobrým zdrojem vápníku mák, luštěniny, především fazole, a sója, ovesné vločky, celozrnné pečivo, různá semena a listová zelenina. Tyto potraviny jsou také významným zdrojem hořčíku.

Sladkosti

Dobrým zdrojem cukrů a škrobů může být například zelenina, ovoce, brambory. Polysacharidy v přirozených potravinách dodávají i potřebné vitaminy, minerální látky a vlákninu. Nespokojme se pouze s tím, že naše děti jsou zdravé. Každodenní stravou rozhodujeme o tom, jaký bude zdravotní stav dětí v nejbližších letech.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.