Kód pojišťovny

Klíšťata na obzoru

Ilustrační obrázek

Česká republika patří mezi země s největším výskytem klíšťové encefalitidy. Devadesát devět procent z nás ví, že se proti této nemoci dá očkovat, ale jen necelá pětina využije možnosti očkování. Vakcína je vysoce účinná u všech věkových kategorií včetně seniorů. Aktuálně se u nás proočkovanost pohybuje kolem devatenácti procent, pro srovnání v Rakousku je to podle očkovacího centra až osmdesát osm procent.

V roce 2012 u nás bylo hlášeno 573 případů nemoci, předloni 861 lidí. To je pro klíšťovou encefalitidu typické - vzestup v jednom roce často střídá pokles v jiném. Zima 2012 navíc přinesla suché mrazy s velmi nízkými teplotami a ty zredukovaly populaci klíšťat i hlodavců, kteří jsou primárními přenašeči této nemoci. Letos je zima teplotně mírnější s vyšší ochrannou vrstvou sněhu, takže můžeme očekávat nárůst. Klíšťata se navíc začala vyskytovat i tam, kde jsme na ně vůbec nebývali zvyklí. Stěhuje se stále výš, takže na něj můžete narazit v severních oblastech, které byly v minulosti vždy bezpečné. Odborníci si to vysvětlují stoupající průměrnou roční teplotou.

Klíšťová encefalitida

Původcem klíšťové encefalitidy je virus a očkování se doporučuje už proto, že na rozdíl třeba od prasečí chřipky, proti které se dá za určitých okolností zakročit pomocí antivirotik, tady žádnou pomoc „po“ nemáme. Infekce samotná se ukrývá ve slinných žlázách klíštěte. Čím déle je tedy přisáté, tím víc se jí do člověka dostane. To je také důvod, proč nás lékaři nabádají ihned se po návratu z výletu pečlivě prozkoumat. Zakousnuté klíště je třeba odstranit co nejdřív.

Inkubační doba po nakažení trvá jeden až dva týdny. Během té doby máte pocit, že se o vás pokouší chřipka. Malátnost a bolest svalů a kloubů nakonec ustoupí, takže se zdá, že jste nad nemocí vyhráli. Někdy tomu tak skutečně je, protože si tělo vytvoří protilátky. Neplatí to ale vždy. U někoho se po pár dnech klidu objeví další, mnohem závažnější příznaky. Virus může napadnout mozková centra a mozkové obaly, což se projeví velkými bolestmi hlavy, zvracením, třesy, závratěmi a vysokou horečkou. Někdy virus napadne spodní centra mozku a tady už jde o život. Závažné jsou také obrny horní končetiny nebo hlavových nervů, nemoc může způsobit i poruchu sluchu. Druhá fáze se tak začíná projevovat ukrutnými bolestmi hlavy, vysokými horečkami, světloplachostí, ztuhlou šíjí, dezorientací, nervovou obrnou, svalovým třesem, poruchami paměti a spánku. U každého třetího nemocného první fáze úplně chybí a příznaky se začnou manifestovat podle druhého stupně.

Klíšťová encefalitida u dětí nejčastěji postihuje mozkové blány, u dospělých mozek. Proto se i vážnost onemocnění vzhledem k věku postiženého výrazně liší. U pětadvaceti procent všech postižených dochází k trvalým následkům, obrnám rukou, chronickým bolestem hlavy, náladovosti, snížené koncentraci a celkové výkonnosti, často bývají depresivní, mohou mít také problémy se spánkem. To, zda a do jaké míry se nemocný nakonec uzdraví, záleží na stavu imunitního systému a na tom, která část centrálního nervového systému je postižena.

Očkování

Jedinou spolehlivou ochranou, jak předejít klíšťové encefalitidě, je očkování. Nepatří mezi finančně nejnákladnější, dokonce na něj přispívají i zdravotní pojišťovny. Cena se pohybuje okolo 400 Kč za jednu dávku, injekce se podávají celkem tři a účinnost vakcinace se pohybuje okolo 99 procent. Jedním z mýtů, který kolem očkování proti této nemoci koluje, je ten, že se očkuje jen na podzim a v zimě, před začátkem klíšťové sezony. Očkovat se můžete kdykoli během roku. Princip očkování je stejný, jen interval mezi první a druhou dávkou se v období aktivity klíšťat zkracuje na dva týdny.

První dávka – je tedy v libovolném termínu, nejlépe v zimě. Druhá dávka následuje do jednoho, nejpozději do tří měsíců po prvním očkování. Třetí dávka se aplikuje po 5 až 9 měsících po první vakcinaci. Další přeočkování se doporučuje po 3 až 5 letech. Pokud již uplynulo několik let po očkování a chcete mít jistotu, jak jste na tom s protilátkami, můžete jejich hladinu zjistit vyšetřením krve – to ale bývá nákladné.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.