Kód pojišťovny

Chronická obstrukční plicní nemoc

Ilustrační obrázek

Jedná se o takové postižení plic, při kterém existuje chronická překážka pohybu vzduchu vzdušnými cestami následkem chronické broncitidy, emfyzému nebo obou. Emfyzém je rozvolnění prostoru na koncích průdušek v důsledku zničení přepážek mezi nimi. Stupeň obstrukce lze snížit v případě, že netrpíme infekcí dýchacího ústrojí, a můžeme jej zlepšit za pomocí léků, kterým říkáme bronchodilatancia. Bohužel však existující významnou obstrukci (překážku) neodstraníme.

Režimová opatření

Mezi opatření, které může provést sám nemocný, patří absence kouření a pití alkoholických nápojů. Důležitá je dostatečná hydratace, aby odkašlávané hleny byly tekuté a snadněji vykašlavatelné. Na podzim a v zimě se doporučuje změnit klimatické podmínky a dát přednost mírnějšímu a vlhčímu klimatu. Dále je nutné zminimalizovat rizika infekce.

Jaké jsou příčiny chronické obstrukční plicní nemoci?

Příčin vzniku onemocnění existuje více. Patří zde například faktory prostředí, kdy nejzásadnější příčinou nemoci bývá kouření tabáku. Dlouhodobí kuřáci mají sníženou pohyblivost řasinek, které slouží k odstranění hlenu z dýchacích cest, zastavuje se čistící funkci buněk a způsobuje zvětšení žláz, které produkují hlen do průdušek. Vdechovaný kouř může být také příčinou přímého uzavření dýchacích cest. Mezi další faktory patří genetické predispozice pro rozvoj chronické obstrukční plicní nemoci.

Prognóza onemocnění

U kuřáků začínají chronické změny při výměně vzduchu v plicích kolem 30 let. Jestliže přestanou kouřit, mohou dosáhnout 60 let normální kvality života bez léků a návštěv nemocnic pro chronickou obstrukční plicní nemoc. Nemocní u nichž převažuje chronická bronchitida, i přes správný druh léčby, mohou trpět opakovanými obdobími akutní respirační insuficience (opakované vážné zhoršení hladin plynů v krvi)..

Komplikace

Mezi komplikace srdeční nedostatečnosti patří srdeční nedostatečnost nebo zvětšení srdce, srdeční arytmie, závislost na umělém dýchání a terapii s kyslíkem (někdy používáme dlouhodobou domácí oxygenoterapii). Pneumotorax – vzduch mimo plíce, v dutině tvořené pohrudnicí.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.