Kód pojišťovny

Když padají příliš

Ilustrační obrázek

Za nadměrné padání vlasů se považuje více než 100 vlasů za den. Důvodů, proč vlasy začnou padat je více. U někoho je na vině stres nebo drastické diety, případně vegetariánství, při kterém lidé trpí nedostatkem železa a některých základních bílkovin, jindy se na padání vlasů podílí cukrovka nebo poruchy štítné žlázy.

V případě, že ve vás ustupující čelo či nadměrné padání vlasů budí ostražitost (ať už v jakémkoli věku), je na místě podstoupit vyšetření, které určí, zda vinu nese dědičnost, nějaké známé či prozatím skryté onemocnění. Zcela jinou kategorií jsou samozřejmě výpady vlasů způsobené onkologickou léčbou, kdy je pacient na tuto skutečnost předem upozorněn s tím, že se zpravidla vlasy znovu samy obnoví.

Vzhled a kvalita našich vlasů závisí na mnoha faktorech – mnohé z nich ovlivnit nemůžeme. Pevnost, pružnost a tažnost je podmíněna strukturou vlasu a vlasového keratinu v něm. Vlas je zrohovatělá bílkovina (kertin), která vyrůstá z vlasového váčku. Vlákno vlasu tvoří kulikula, kortex a medula. Kutikula (zevní vrstva vlasu) chrání vlas před poškozením. Kortex je vlasová kůra – právě na ní záleží pružnost a elastičnost vlasu, zde se nacházejí pigmentová zrna, která dávají vlasu barevnost. Zabarvení vlasu je způsobeno melaninem, záleží na jeho množství, typu a rozmístění ve vlasovém stvolu. Podle světového průzkumu vedou vlasy černé, naopak nejméně častá je barva zrzavá. Pokud pigmentu ubývá, vlasy šediví (což je přirozený jev stárnutí, někdy ale šedivění přichází nečekaně brzy, v důsledku genetické dispozice).

Hlavní jsou faktory vnitřní (genetické, metabolické, nutriční) – jde o to, co jsme podědili, v jakém stavu se nachází náš organismus a jak je orientován náš jídelníček. Přehlédnout se nedají také faktory zevní (přípravky k ošetření vlasů a prostředí, v jakém se pohybujeme).
Počet a druh vlasových váčků je dán – folikuly jsou založeny prenatálně, maximálně aktivní jsou v pubertě a těsně po ní. Pak už nám vlasy pomalu, ale jistě ubývají.

Vlas má svůj vlastní cyklus růstu. Stále dokola se střídá růstová (anagenní), přechodná (katagenní) a klidová (telogenní) fáze, na konci celého tohoto procesu vlas vypadne. Většina vlasového porostu na hlavě se nachází v růstové fázi (80-90 %). Tento proces mohou nabourat právě vnější či vnitřní podmínky. Převáží-li zánik vlasů nad vznikem vlasů nových, nastává úbytek (alopecie).

Vypadávání vlasů

Padají-li vlasy rovnoměrně po celé hlavě, bez ohraničených lysých ložisek, pak se jedná o tzv. difuzní alopecii. Může jít o následek infekčních onemocnění s vysokými teplotami, nadměrného stresu, drastických diet, závažných chorob nebo podávání některých léků. Tento typ výpadu bývá naštěstí dočasný a lze zasáhnout lokálními prostředky.

Androgenní alopecii poznáme podle ústupu vlasů z čela a temene hlavy, mužům zpravidla zůstává podkovovitý pruh vlasů kolem hlavy. Viníkem jsou mužské pohlavní hormony – androgeny. První příznaky se objevují okolo 30. roku, ale výjimkou není výskyt u mnohem mladších ročníků. Androgenní alopecie není choroba, je to geneticky podmíněný jev – u někoho začne výpad už po pubertě, pak je průběh rychlejší, u někoho ve středním věku, v tomto případě bude rozvoj pleše pomalý. Odborná léčba dokáže zpomalit či zastavit průběh výpadu vlasů a částečně podpořit jejich růst.
Muži by měli přijít k odborníkovi v momentě, kdy se u nich vytváří první stupeň androgenetické alopecie, což jsou prořídlé kouty. Už tehdy si mohou začít aplikovat roztoky, které zabraňují dalšímu vypadávání vlasů. Tento typ vypadávání vlasů může postihnout i ženy, a to zejména kojící nebo s hormonálními nerovnováhami v období menopauzy.

Pokud je výpadek vlasů způsoben hormony, dá se relativně dobře regulovat např. změnou antikoncepce u žen nebo některými přípravky ovlivňujícími hormonální metabolismus u mužského vypadávání vlasů.

Dalším nepříjemným onemocněním, které lékaři řadí mezi autoimunitní choroby, je alopecia areata, při které dochází k ložiskové ztrátě vlasů, kdy se ve kštici, ale i v obočí, nebo dokonce i na řasách vytvářejí lysinky. Ložiskový výpadek vlasů může postihnout kohokoliv a v jakémkoliv věku – i dětské pacienty.
U specifické formy úbytku vlasů – trichotillomanie – je v první řadě nutné pomoci psychoterapií, protože si člověk vlasy vytrhává sám, nejčastěji na spáncích a nad čelem. Je tedy třeba spolu s ním hledat skryté příčiny.

Hledání příčiny bývá složité

Najít skutečnou příčinu výpadu vlasů bývá složité. Výchozím bodem je pečlivá anamnéza, zda člověk má, měl (nebo v rodině existuje) onemocnění endokrinní (štítná žláza), autoimunitní, psychiatrické či choroby kůže a vlasů jako takových. Lékař prověří sled událostí, které by mohly mít na výpad vliv, což znamená období cca 2-3 měsíce před počátkem výpadu. Lékaře bude zajímat, jak dlouho obtíže trvají, zda vlasy začaly vypadávat náhle, či byl nástup výpadu pozvolný a jaká je jeho současná intenzita. Vyšetří stupeň prořídnutí vlasů, zda je proces ohraničený, či nikoli a jaká je celková kvalita vlasů. Své místo má v diagnostice také vyšetření krve a moči. Na základě výsledků pak lékař určí, o jaký typ alopecie se jedná, zda jsou projevy nevratné z důvodu poškození vlasových kořínků, nebo jde o změny vratné, kdy vlasy opět narostou. Dermatolog často spolupracuje s endokrinologem a psychologem.

Vyšetření vlasových cibulek je složité, cibulku můžeme hodnotit jen v mikroskopu po provedení biopsie. U androgenní alopecie však toto vyšetření není potřeba. Zde má význam provedení trichogramu, kdy se dá objektivně hodnotit hustota vlasů, srovnat vršek hlavy závislý na androgenech s týlem, kde tato závislost není, lze měřit průměr vlasů, počet anagenních vlasů. S odstupem času se pak tyto změny porovnávají.

Léčba je kombinovaná – používají se místně působící roztoky a léky, které ovlivňují metabolismus testosteronu. Existují i potravinové doplňky, které ovlivňují kvalitu vlasu. Využití kmenových buněk a umělá syntéza folikulů je ještě v nedohlednu.
Lidé by měli počítat s tím, že zlepšení nepřijde hned. Souvisí to samozřejmě s tím, že vlasový cyklus je poměrně dlouhý, takže první efekty terapie se dostaví nejdříve za dva měsíce. Zejména u mužů se stává, že jim dojde trpělivost a přestanou léky užívat.

Diety a strava

Kvalita výživy se projeví i na kvalitě vlasů. Vědí o tom své ženy, které častěji než muži drží různé diety. Např. pokud ze své stravy eliminujeme bílkoviny, povede to ke zpomalení růstu vlasů a zhoršení jejich vzhledu. Důležitý je každodenní přísun vitaminů a minerálů (vitaminy skupiny B, zinek, železo, křemík), které je vhodné dodat organismu ve formě multivitaminových preparátů. Důležité jsou i aminokyseliny, na které jsou bohaté především ořechy a slunečnicová nebo lněná semínka, ale i tučnější mořské ryby.

Vlasová kosmetika

Všechny speciální přípravky a kúry jsou pouze kosmetické. Kadeřnice by ale měla poznat, kdy už na péči o vlasy nestačí vlasová kosmetika a vyzvat včas svého zákazníka k návštěvě dermatologa.
Šampon a kondicionér je nutné volit podle typu vlasů. V případě problematické pokožky je lepší použít vlasové tonikum místo kondicionéru. Jemné vlasy vyžadují kondicionér lehký, pevné a houževnaté vlasy naopak silnější, ovšem se zvláčňujícími účinky, aby neztěžkly. Vlasová kosmetika si dokáže dobře poradit se sníženou kvalitou vlasů, jako jsou roztřepené konce a suché narušené vlasy, nebo s problémem elektrizujících vlasů. Existují také speciální šampony a kondicionéry pro vlasy barvené, lámavé nebo vlasy po trvalé.

Při barvení proniká vlasová barva do struktury vlasu a narušuje ji. Vlas je potom oslabený a potřebuje speciální péči, aby se znovu dostal do kondice. Největším šokem pro vaše kadeře je odbarvování, a tak by takové vlasy měly dostat pořádnou dávku hydratace. Barvené vlasy potřebují hodně regenerace, a tak je dobré jim každý týden dopřát masku nebo zábal. Ten můžete pro větší účinek nechat působit celou noc. Po barvení dochází k vysoušení konečků – tento problém řeší oleje (výborný je konopný olej).

Pokud jsou vlasy či vlasová pokožka nemocné, je lepší na čas vyloučit trvalou ondulaci i barvení vlasů. Totéž platí i pro letní období, kdy jsou vlasy vystaveny intenzivnímu UV záření, protože barvené či ondulované vlasy jsou na slunce citlivější.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.