Kód pojišťovny

Zatočte s celulitidou

Ilustrační obrázek

Celulitida je problém, kterým trpí více než 80% žen a týká se bohužel i žen štíhlých.

Jedná se o ztvrdnutí a ztluštění kůže a podkožního vaziva především v oblasti stehen. Na vzniku celulitidy se podílejí zejména tyto faktory:

  • špatný krevní oběh se změnami v okysličování tkání,
  • hormonální léky,
  • hormonální poruchy,
  • dlouhodobě špatné stravovací zvyklosti,
  • nedostatek vhodné pohybové aktivity,
  • nedostatečný pitný režim.

Změna stravy

Úprava stravy je pro odstranění celulitidy zcela nezbytná nutnost. V našem jídelníčku by rozhodně neměla chybět drůbež, zeleniny, ovoce, celozrnné produkty, slunečnicová a dýňová semínka a mandle. Velký vliv na zpevnění naší kůže mají také některé vybrané druhy potravin.

Jedná se zejména o jahody, citrusové plody, pšeničné klíčky, ananas, ovesné vločky, celozrnnou rýži, jáhly, brambory. Ze svého jídelníčku bychom měli vynechat tučné maso, uzeniny, tučné mléčné výrobky, bílé pečivo, černou kávu a čokoládu. Na zpevnění tkáně se doporučuje přesličkový čaj.

Pohybová aktivita a regenerace

Ideální jsou takové druhy sportu, které zatěžují hýžďové a břišní svalstvo, dále svalstvo dolních končetin (běh, plavání, běžky, jízda na kole, posilovna). Cvičení výrazně napomáhá k odbourávání tuku a zlepšuje krevní oběh a také má významný vliv na elasticitu vaší pokožky.

Málo prokrvená pokožka potřebuje střídavé sprchování teplou a studenou vodou, skotské střiky, saunu nebo masáže. Z masáží bychom rozhodně neměli vynechat lymfatickou masáž, bambusovou masáž nebo přístrojovou masáž. Pro zintenzivnění účinku se doporučuje dodržovat také ostatní anticelulitická opatření. Vhodné je používání speciálních krémů a olejů, které obsahují směs rostlinných výtažků z břečťanu nebo řas.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.