Kód pojišťovny

Flavonoidy

Ilustrační obrázek

Jedná se o látky, které patří mezi antioxidanty. Jsou rozpustné ve vodě a nacházejí se jako barviva v zelenině, ovoci, zrninách, v listech a kůře stromů. Existuje mnoho typů těchto látek vyskytujících se v různých koncentracích v celé rostlinné říši. Ty z nich, které jsou biologicky aktivní, nazýváme bioflavonoidy. Některé z nich mají až 50krát větší antioxidační aktivitu než vitamin C a E a zvláště biovavonoidy v tmavočervených hroznech jsou až 100krát účinnější v potlačován oxidace LDL cholesterolu (to znamená při ochraně před infarktem) než vitamin E.

Katechiny

Sloučeniny, které patří do této skupiny zabraňují v bakteriálním růstu kmenů stafylokoků, které jsou rezistentní na penicilin a vyvolávají život ohrožující infekční onemocnění. Další kladnou vlastností této látky je její působení na hladinu cholesterolu v krvi, jehož zápornou složku se snaží snížit. Dále je nápomocná při prevenci proti zubnímu kazu a krvácení dásní.

Jaké jsou potravinové zdroje a doplňky?

Velmi kvalitním zdrojem katechinu je zelený čaj nebo hrozny a z nich vyrobené červené víno. Na druhé straně však nadměrný přísun těchto látek může vyvolat také i toxické příznaky. Obecně se doporučuje jeden nebo dva šálky zeleného čaje denně místo kávy. Stejná pravidla platí také u červeného vína.

Reserveratrol

Tato látka patří také do skupiny flavonoidů a podle nových výzkumů je prokázáno, že snižuje riziko infarktu a cévní mozkové příhody, protože tlumí krevní srážlivost a zabraňuje tvorbě sraženin, které by mohly za nepříznivých okolností ucpat některou menší arterii. Současně rovněž omezuje také tvorbu LDL cholesterolu, jehož zvýšená hladina je jednou z příčin ischemické choroby srdeční.

Jaké jsou potravinové zdroje a doplňky?

Tuto látku můžeme najít ve slupce v jádrech vinných hroznů. Společně s katechiny a antokyanidem je antioxidantem a současně také dává barvu červenému vínu.

Protokyanidy a antokyanidy

Jedná se o látky, které jsou mohutnými ochránci všech cév a kromě toho posilují kolagenní vazivo šlach a kloubů. Tyto vlastnosti se uplatňují všude tam, kde by mohly být porušeny jemné cévy, jako při úrazech, nebo při poruchách průtoku křečovými žilami a u hemeroidů. Svoji důležitou úlohu také hrají při prevenci osteoporózy. Dále jsou prospěšné všem milovníkům fitness aktivit, protože jsou rozpustné ve vodě a schopné neutralizovat volné radikály ve svalstvu.

Potravinové zdroje a doplňky

Získávají se z jader vinných hroznů a výtažků z kůry ananasového melounu. Tato látka je uváděna pod názvem Pyknogenol a jako jedna z mála oxidantů je schopna protínat bariéru mezi krevním oběhem a nervovou tkání.

Isoflavony

Látka příbuzná flavonoidům se nachází v sójových bobech a jiné zelenině. V organismu jsou podle potřeby měněny na fytoestrogeny, což jsou rostlinné produkty, které jsou chemickou stavbou velmi podobné v těle vyráběným hormonům. Vlivem jejich působení dochází k potlačování růstu nádorových buněk. Dále pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi a tím je také významnou prevencí ischemické choroby srdeční. V období menopauzy napomáhají potlačovat návaly horka. Mezi jejich nejznámější druhy patří genistein a daidzein.

Genistein

Omezuje vznik nádorů prostaty a prsu a napomáhá také zabránit růstu nových kapilár. Tato látka se nachází především v sóji a ve výrobcích z ní, sójovém mléce, tofu, miso a tempeh.

Dadzein

Působí společně s předchozí látkou a blokuje enzymy podporující růst nádorů. Je vhodný především u žen, u kterých pomáhá kontrolovat a případně také i tlumit nadměrnou produkci estrogenu vyvolávající tvorbu nádorů prsu. Zrychluje spalování alkoholu v játrech a tím tlumí příznaky alkoholické kocoviny.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.