Kód pojišťovny

Sex a kilogramy navíc

Ilustrační obrázek

Nadváha a obezita komplikují intimní vztahy tak, že se milování stává pro některé noční  můrou. Hůře svůj fyzický handicap prožívají ženy než muži.
Obezita přitom neovlivňuje pouze mužskou erekci, i u žen dochází při sexuálním vzrušení k erekci, a to v klitorisu a tkání v okolí pochvy. A protože nadváha organismus celkově zatěžuje a oslabuje, snižuje se i sexuální výkonnost. Výrazná obezita navíc může sexuální akt znesnadňovat i po technické stránce: obézní lidé se rychleji zadýchávají a musejí hledat vhodné polohy.

Obezita s sebou přináší řadu zdravotních problémů, které mohou zasahovat právě do intimního života. Sem patří vysoký krevní tlak, vysoká hladina tuků, srdeční a cévní problémy - a tyto komplikace mohou vést k mužským i ženským dysfunkcím.

U žen bývá hlavní příčinou problémů v intimním životě psychika. Žena, která nemá ráda své tělo, se při sexu nedokáže uvolnit, protože je neustále soustředěna na to, jak zamaskovat kila, která má navíc. Obézní ženy, zvláště ty, které se ke své postavě dopracovaly postupně, často nesou svou fyzickou proměnu velmi negativně, což se zásadně promítá do jejich sebevědomí. Stud za vlastní postavu může vést až k odmítání sexu či k jeho nedostatečnému prožívání. Některé obézní ženy však svou postavu „neřeší" a v rámci možností pak prožívají hodnotný sexuální život.

O intimním životě mluví ženy s nadváhou nerady. Po zhubnutí jsou však otevřenější. Zlepšení intimního života připisují nejen svému atraktivnějšímu vzhledu, ale i zvýšenému pocitu sebejistoty. Psychika ale hraje roli i u mužů. Vedle toho, že jim větší břicho překáží fyzicky, obávají se toho, že selžou. Žena si pak toto odmítání vysvětluje ztrátou zájmu o své tělo, nebo začne muže podezírat z nevěry. A partneři pak často neřeší svůj problém, oba se uzavírají do sebe a problém se prohlubuje.

Pravdou je to, že pokud během manželství jeden z páru dospěje k obezitě, ať už z jakéhokoli důvodu, jsou to právě vždy obézní ženy, které se mají bát více. Preference u mužů je totiž určována hlavně atraktivitou ženy a touhou po větší variabilitě partnerek. Ženy si z evolučního pohledu vybírají partnera většinou podle jeho přístupu ke zdrojům, atraktivita muže je pro ně vedlejší.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.