Kód pojišťovny

Revmatismus a artróza

Ilustrační obrázek

Revmatická onemocnění jsou typickými změnami v pohybovém aparátu. Týkají se kostí, kloubů, svalů, šlach a vazů. V současné době je známá více než stovka těchto onemocnění, mezi něž patří např. revmatoidní artritida, spondylitida, osteoporóza atd. Tato onemocnění se mohou vyskytovat v kterémkoli věku, i když mnohé z nich jsou obecným projevem stárnutí organismu.

Jaké jsou příznaky revmatických nemocí?

Mezi charakteristické příznaky patří především bolest, a to zejména v kloubech nebo v jejich blízkém okolí. Bolest může mít různý charakter, může být přechodná nebo souviset s určitým pohybem apod. V některých případech však může být bolest trvalá a pak následně zabraňuje jakémukoliv pohybu. Onemocnění postiženého omezuje v jeho každodenních aktivitách. Dalším příznakem může být otok kloubů a hromadění kloubní ho mazu. Některé z revmatických nemocí mohou vyvolat obecné příznaky jakými jsou: ztráta chuti k jídlu, úbytek na váze, pocit slabosti změny v jiných orgánech nebo soustavách.

Příčina revmatických onemocnění

Příčiny se liší podle druhu choroby, v některých případech se může jednat o infekci, v jiných se jedná o hormonální poruchu imunitního systému. Bohužel u mnohých nemocí pohybového aparátu není příčina zcela jasná. Mezi nejčastější onemocnění se řadí artróza. Mezi další běžná onemocnění patří lumbalgie (bolest v bederní oblasti páteře), bolest v šíji nebo ramenou.

Artróza

Jedná se o degenerativní proces, kdy dochází k opotřebování kloubní chrupavky, především u kloubů, které jsou zatěžovány hmotností těla nebo jsou více namáhány pohybem (kyčle, kolena nebo chodidla. Toto onemocnění se častěji vyskytuje s přibývajícím věkem a to nejčastěji mezi 40. a 45. rokem života. Může se však objevit také daleko dříve, jako následek úrazu nebo vrozených problémů s klouby.  Artróza je mechanická bolest, která se objeví při postupujícím opotřebování kloubů v důsledku jeho používání. Většinou se tato bolest projevuje především navečer a ustupuje při odpočinku. Artróza na rozdíl od revmatoidní artritidy nepostihuje celý organismus.

Existuje prevence artrózy?

Kromě věku existují také další faktory, které napomáhají rozvoji artrózy. Mezi hlavní faktory patří nadváha, protože v jejím důsledku dochází k nadměrnému zatěžování kloubů. Je tedy nanejvýš nutné dodržovat vyváženou stravu, bez nadbytečného tuku. Mezi další preventivní opatření patří systematické cvičení všech kloubů. V rámci medikamentózní léčby doporučují specialisté užívat co nejmenší množství léků, případně použít místní léčbu, která je zaměřena na potlačení projevů zánětu a utišení bolesti.

Artritida

Artritida je zánětlivá nemoc, která může postihnut i několik kloubů současně (polyartritida) a nevyskytuje se pouze v důsledku přibývajícího věku. Může se objevit také v mladém věku nebo dokonce v dětství.

Vliv počasí a podnebí

U mnohých postižených kloubními potížemi dochází vlivem vlhkosti a zimy ke zvýšení bolestivosti a ztuhlosti kloubů. Teplé a suché podnebí zlepšuje stav kloubů a bolest spíše utišuje. Je důležité, aby se postižení dostatečně chránili před vlhkostí a mrazem.

Progresivní projevy

Artróza je progresivní onemocnění a vyvíjí se pomalu a plíživě, a proto bychom měli v rámci léčby a prevence udělat pro své tělo maximum, abychom neskončili na invalidním křesle. Podle toho, do jaké míry došlo k poničení kostí, je nutné zahájit reparační proces, který spočívá ve formování nové kosti s novými odlišnými charakteristikami. Na úrovni obratlů dochází ke vzniku osteofytů. Obecně můžeme konstatovat, že se jedná o kostní výrůstky v okolí kloubů, které jsou zasaženy artrózou.

Problémy s kostmi jako projev stárnutí?

Kloubní onemocnění jakým je např. artróza tvoří společně s častými zlomeninami kostí a jejich komplikacemi rozsáhlou oblast potíží, které se mohou projevit v důsledku stárnutí. Rozhodně bychom ani v pokročilém věku neměli zapomínat na delší procházky po dobu minimálně dvaceti až třiceti minut.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.