Kód pojišťovny

Potíže se sluchem

Ilustrační obrázek

Dnešní doba doslova nahrává problémům se sluchem. Je stále těžší nechat uši odpočinout, hluk je všude. Problémy se sluchem se zdaleka netýkají jen starších lidí. Oblíbené osobní přehrávače dávají sluchu pořádně zabrat. Sluchu ale mohou ublížit i některé léky, například některá antibiotika, chinin nebo přípravky s kyselinou salicylovou. Hůře mohou slyšet i lidé postižení jiným onemocněním - například nemocní s cukrovkou nebo srdečním onemocněním.

S věkem se sluch zhoršuje, a pokud máte i vy tento pocit, měli byste navštívit odborníka. Častým příznakem je potřeba zvyšovat hlasitost televize. Rodina si také může všimnout, že se dotyčný častěji ptá nebo nereaguje na dotazy. Lékaře na ORL by měl navštívit každý, u koho se najednou zhorší sluch a tento stav trvá více než šestnáct hodin.

Věk a uši

U nejmenších dětí převažují vrozené vady, které mohou postihovat kteroukoli část ucha. Některé sluchové vady jsou vrozené a dítě se také mlže narodit s těžkou nedoslýchavostí, nebo dokonce hluchotou. Proto má nesmírný význam novorozenecký screening sluchu, který umožní včasnou rehabilitaci pomocí sluchadla nebo kochleární implantát. Zatímco sluchadla zesilují zvuky , implantát převádí zvuk na elektrické impulzy, které stimulují přímo nervy. Člověk s implantátem slyší jinak než zdraví lidé, může se ale naučit reagovat na zvuky  a rozumět slovům.

Zánět středního ucha

Velice častou nemocí u malých dětí je zánět středního ucha. Odhaduje se, že až tři čtvrtiny všech dětí jím minimálně jednou onemocní ještě před třetími narozeninami. Pokud dítě dostane zánět středouší před dosažením prvního roku, může pak těmito záněty trpět opakovaně.
Nejčastěji se tato nemoc objevuje mezi 6. a 18. měsícem věku - více postihuje chlapce než dívky. Zánět se obvykle odbude bez vážnějších následků, některé děti ale po něm mají problémy se sluchem. Opakované nebo chronické záněty mohou způsobit změny na středoušních kůstkách nebo perforaci bubínku.

Zánět středního ucha může být způsoben virovou nebo bakteriální infekcí. Z bakterií jde nejčastěji o pneumokoka. Děti se mohou nakazit od svého staršího sourozence nebo ve školce. Pro děti představuje zánět středního ucha nepříjemné a velmi bolestivé onemocnění. Bolest je způsobena vzestupem tlaku, který je vyvolán otokem a přítomností tekutiny ve středním uchu. Tekutina ve středním uchu může ovlivnit přenos zvuku z vnějšího  ucha, a proto je u dětí pozorováno i zhoršení sluchu. Zánět bývá doprovázen zvýšenou teplotou nebo horečkou.
Dočasná nebo kolísající nedoslýchavost způsobená tekutinou za bubínkem, sekretorická otitida, vzniká nejčastěji jako důsledek zvětšené nosní mandle nebo po zánětu středního ucha. Tuto tekutinu  je možné odsát nebo se dá oblast středoušního ucha provzdušnit přetlakem.

Pokud se u dítěte prokáže zánět středního ucha, lékař většinou podá antibiotika a propíchne ušní boltec, aby se uvolnila nahromaděná tekutina. Léčba opakovaných zánětů může v některých případech skončit zavedením ventilační trubičky do středoušní dutiny.  Ta zajistí přísun vzduchu a umožňuje ventilaci středoušní dutiny.

Pneumokok může poškodit sluch i jiným způsobem. Způsobuje totiž také meningitidu (zánět mozkových blan), a ten může mít soustu vážných následků - včetně poruchy sluchu. Proto se nyní děti proti pneumokokové infekci očkují. Sluch mohou narušit i příušnice, proti nimž se také očkuje. Ohledně očkování se někdy diskutuje o jeho případných vedlejších účincích. V případě vakcíny proti pneumokokovi je ale dobré ho uvážit. U dětí se pneumokoky objevují poměrně často a způsobují i některá smrtelná onemocnění.

Nejdůležitější je prevence, zejména předcházení zánětům horních cest dýchacích. Větší děti by měly dostatečně smrkat.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.