Kód pojišťovny

Co nám kazí sex

Ilustrační obrázek

Máte pocit, že milování už není takové, jaké bývalo dřív? Zdá se vám, že se mu partner dokonce vyhýbá? Nemějte strach, není to nic neobvyklého, může se to stát. Muži prostě někdy zatouží po změně. Nespraví to žádné rozhovory ani výčitky. Užít si v posteli chtějí obě pohlaví, jenže mezi nimi občas dochází k určité asymetrii. Muži se rádi chlubí svými početními úspěchy, ženám jde spíš o kvalitu.

Milostná touha je velice křehká a v dlouhotrvajících vztazích, a také v souvislosti s věkem, má přirozenou tendenci oslabovat. Proto bychom měli být stále vynalézaví a starat se o sebe. Pokud někoho milujeme, měli bychom pro něj chtít to nejlepší. A to se týká i nás samých.

Které hříchy považujeme v oblasti péče o zevnějšek za největší? Na prvním místě je hygiena. Totální brzdou vášně je zápach z úst, řadu mužů i žen odpuzuje alkoholový odér. Vadit však může i naprostý opak. Mnoho pánů přitahuje přirozená vůně ženského těla, a proto použití parfému před milováním nemusí být nejlepší volbou. Většina erotických hrátek se odehrává v ložnici a zřejmě tomu nebude nikdy jinak. Na druhou stranu - v oblasti sexu bezpochyby platí, že stereotyp ničí vášně. Rozhodně se tedy vyplatí, když někdy vyzkoušíme milování na nějakém neobvyklém místě.

Méně někdy znamená více

Pohlavní styk trvá Čechům asi 15 minut, ale více než 40 procent dotázaných v jednom průzkumu považuje za ideální délku milování zhruba půl hodiny. Proto by se žena neměla stydět říci partnerovi, aby „ubral". Rozhovor na toto téma je důležitý, protože muži jsou uzpůsobeni jinak než ženy - mnohem snáze se vzruší a rychleji dospějí k vyvrcholení. A spousta z nich si vůbec neuvědomuje, že ženy tímto způsobem nefungují. Uspěchaný sex může partnerům přinést řadu problémů. Pokud pravidelně zanedbávají předehru, není pochva dostatečně zvlhčená a styk pak není pro ženu příjemný. Stačí několik takových pokusů a milování v ženě vyvolá nechuť.

Žena sice k pohlavnímu životu nepotřebuje tak složitý mechanismus, jako je ztopoření penisu, to však ještě neznamená, že může souložit kdykoli. K uspokojivému milování nepotřebuje jen zvlhčenou pochvu, ale musí být také správně psychicky naladěna. Pokud nemá na sex chuť a opakovaně se snaží svému partnerovi jen vyhovět, může si vypěstovat k erotickým hrátkám odpor.

Většina z nás si myslí, že erekci způsobuje stažení „penisového svalu". Pravda je úplně jinde. V penisu se nacházejí tělíska tvořená tkání. Když se k penisu dostane z mozku povel, který vyvolává pohlavní vzrušení, zvýší se prokrvení v pánevní oblasti a tělíska nasáknou krví. Výsledkem je ztopoření penisu. Určitou roli v celém procesu hrají i drobné svaly u kořene penisu, které svým stažením částečně brání předčasnému odtoku krve.

Více orgasmů za sebou zažije pouze patnáct procent žen. Vyvrcholení u žen i mužů má zhruba stejný průběh. Nejprve přichází nárůst vzrušení, které se chvíli ustálí v tzv. fázi plató. Po ní přichází orgasmus a po něm vzrušení opadá. Na jeho další nárůst a nové vyvrcholení je třeba si počkat - od několika minut po několik dní. U žen, které prožívají mnohonásobný orgasmus, vše funguje trochu jinak. Po vyvrcholení u nich vzrušení neopadne, ale vrací se do fáze plató a po několika sekundách může přijít další orgasmus.

Doteky a líbání

Ženy středního věku trpí nedostatkem něhy. Některé si dokonce stěžují, že se s nimi partner miluje, aniž by je líbal. Přitom polibky očekává žena nejvíce. Ač to tak nevypadá, polibek má úžasné účinky. Při polibku zavíráme oči a prohlubujeme při něm dech. Děláme tak totéž, co nevědomky činíme, když relaxujeme. Partnerovy doteky a objetí dávají ženám pocit naprostého bezpečí a zvyšují jejich sebevědomí. Vzájemně tak ukazujeme, že nás ten druhý přitahuje. Ačkoli to většina mužů nepřizná, dělá jim dobře, když jim ženy říkají, jak moc jsou dobří. Přestože to nedávají najevo, většina jich o sobě stále pochybuje, a to i v sexu.

Deprese a sex

Mezi klíčové příznaky deprese patří porucha spánku, smutná nálada a strnulejší obličej. Standardně se přidává i nechutenství a člověk vidí i málo potěšení právě v sexu. Chybí nejen chuť na intimnosti, ale vázne i vzrušivost a schopnost dosáhnout a udržet erekci. Někdy se úzkostná porucha může v posteli projevovat i tak, že má muž naopak enormní potřebu sexu. To platí u mužů, kteří mají problémy se sebevědomím a vždy si potřebovali dokazovat, že jsou výkonní.

U mužů antidepresiva netlumí sexualitu tolik jako u žen, které kromě poklesu zájmu o sex začnou mít i problémy s dosažením orgasmu. U mužů poklesne zájem o sex jen mírně a zároveň se u nich prodlouží čas k dosažení orgasmu, protože užívání antidepresiv odkládá ejakulaci. Antidepresiva nejvíce pomáhají u mužů, kteří jsou na tom nejhůř - u mužů výrazně úzkostných pomohou antidepresiva nejen se zlepšením nálady, ale zlepší se i prožívání sexu. Problém se sexem při psychických potížích se týká všech věkových kategorií.

Nadváha a sex

Nadváha ovlivňuje nejen zdravotní stav, ale i sexuální život. Nejpozději do pěti let od výrazného zvýšení váhy se projevuje zvýšení krevního tlaku, hladiny cukru v krvi, a také cholesterolu, což pak způsobuje erektilní dysfunkci a další problémy. Obezita neovlivňuje pouze mužskou erekci - i u žen dochází při sexuálním vzrušení k erekci, a to v klitorisu a tkáni v okolí pochvy. Výrazná obezita může sexuální akt znesnadňovat i po technické stránce.: obézní lidé se snadno zadýchávají a musejí hledat vhodné polohy, protože některé jsou pro ně nerealizovatelné. U žen bývá hlavní příčinou problémů v intimním životě psychika. Žena, která nemá ráda své tělo, se při sexu nedokáže uvolnit. O intimním životě mluví ženy s nadváhou nerady. Po zhubnutí jsou však otevřenější, zlepšení svého intimního života připisují nejen atraktivnějšímu vzhledu, ale také zvýšenému pocitu sebejistoty.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.