Kód pojišťovny

Zdravé bylinky

Ilustrační obrázek

Bylinky jsou nedílnou součástí přírody, ale při jejich používání se neobejdeme bez potřebných znalostí a zkušeností. Před použitím určité bylinky bychom určitě měli vědět, jaké léčivé látky obsahují, jakým způsobem se připravují, případně jaké má vedlejší účinky. V kuchyni můžeme použít buď zelené bylinky, popřípadě koření, neboť dávají jídlu vynikající chuť a aroma. Léčivé byliny se využívají k výrobě léků, v kosmetice atd. Pomocí bylin můžeme ovlivnit celou řadu onemocnění nebo zmírnit jejich průběh.

Aloe vera

Listy této rostliny obsahují látku nazývanou aloe gel, což je látka, která působí jako přírodní antibiotikum a zvyšuje lokální krevní srážlivost. Dále čistí a zpevňuje rozpadlou tkáň. K léčení se používá hlavně na otevřené rány a při vnitřní aplikaci může vyvolat mírný průjem. Při léčbě žaludečních vředů je vhodné užívání nalačno v pravidelných dávkách.

Zevní aplikace gelu

Gel působí hojivě jak na čerstvé, tak i na staré otevřené rány, spáleniny, kousnutí hmyzem nebo jiné podráždění pokožky. Po naříznutí  listu se dužina ponechává na poškozené pokožce nebo gel naneseme na kousek mulu a přiložíme k ráně. Dalším přínosem je rozpouštění mozolů a tvrdých otlačenin na chodidlech. Při použití gelu na obličej dochází k revitalizaci pokožky a kůže se opět stává měkčí a pružnější.

Arnika

Arnika kvete v letním ročním období a její květy připomínají sedmikrásku. Používá se k potlačení zánětů a zmírnění bolesti, podporuje činnost bílých krvinek a zbavuje poraněnou tkáň nahromaděných tekutin. Arnika má také antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, které mají pozitivní vliv na snížení otoků a urychlení hojení ran. Nesmíme ji však aplikovat na poraněnou nebo krvácející kůži. Z negativních účinků může zvýšit hadinu krevního tlaku.

Artyčok

Střední část této rostliny (lůžko a květní úbory)mají výbornou chuť. Můžeme jej zapéci, dusit nebo používat v kombinaci s jinými druhy zeleniny. Lidé se domnívají, že je také vynikajícím afrodiziakem. Artyčoky také stimulují činnost jater k větší produkci žluči a jsou močopudné.

Janovec metlatý

Podporuje krevní oběh a zmírňuje otoky nohou, což je velkým přínosem pro ty, kteří mají zaměstnání při kterém stojí celý den na nohou. Tato bylina obsahuje složky steroidního typu, které zužují cévy a zmenšují zánět. Používá se při léčbě artritidy, revmatizmu nebo hemeroidů.

Paprika

Paprika je pro své vlastnosti něco více než koření. Používá se k povzbuzení zažívacího systému, má pozitivní vliv na krevní tuky, snižuje hladiny triglyceridůa LDL. Dále obsahuje složku, která pomáhá uvolňovat endorfiny, což jsou látky, které vyvolávají pocity euforie a ulevují od bolesti. Ve formě masti uvolňuje ztuhlost kloubů a zmenšuje zánět, jejichž příčinou bývá artritida nebo revmatizmus.

Pupalkový olej

Pupalkový olej můžeme použít jako výživový doplněk při snižování hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Bývá také součástí mnohých přípravků na hubnutí, tlumí premenstruační bolesti, zmírňuje ekzémy a pomáhá při léčbě artritidy. Aktivní složkou tohoto oleje je kyselina linoleová, která je podkladem pro tvorbu prostaglandinů, což jsou látky podobné hormonům, které udržují dobrý tělesný stav organismu.

Kopretina řimbaba

Tato rostlina je používána ke zmírnění bolestí hlavy, a dokáže ulevit  od žaludečních nevolností. Bylo prokázáno, že výtažek z kopretiny řimbaby potlačuje uvolňování serotoninu a prostaglandinu, látek, které vyvolávají zánětlivé procesy v organismu. U některých citlivých jedinců může kopretina řimbaba způsobit vředy v ústní dutině.

Gotu kola

Tato rostlina pochází z Indie a je hojně využívána v orientální medicíně. Posiluje žilní systém a zlepšuje krevní cirkulaci po celém těle. Má pozitivní účinky při zmírnění bolestí a otoků a ulevuje při křečích v končetinách. Dále bylo zjištěno, že pomáhá při léčbě depresí, zlepšuje koncentraci a paměť, má zklidňující účinek. Gutu kola nesmí užívat ženy v průběhu gravidity a také by se jí měly vyhnout osoby, které trpí hyperfunkcí štítné žlázy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.