Kód pojišťovny

Hlídejte si žaludek

Ilustrační obrázek

Žaludek je orgán, který se nachází asi ve středu našeho trávicího systému.Horní konec žaludku se připojuje k jícnu a jeho dolní konec k dvanáctníku. Stěnu žaludku tvoří silná svalová vrstva, kterou z vnitřní strany pokrývá sliznice. Jestliže se vyskytnou potíže se žaludkem, jedná se především o žaludeční vředy nebo narušenou sliznici. Tyto potíže se projeví silnými bolestmi. Hlavní funkcí žaludku je shromažďování a trávení potravy. V žaludku dochází k zadržení veškeré potravy, kterou během jídla sníme, a zůstane tam do té doby, dokud se činností žaludeční stěny důkladně nepromíchá.

Trávicí šťávy

Žaludek vylučuje velké množství trávicích šťáv, které obsahují pepsin. A ten rozkládá bílkoviny na menší molekuly. Pepsin je enzym, který je podobný těm, které se používají při srážení mléka. Veškeré mléko, které do žaludku vstoupí, je okamžitě sraženo pepsinem. Dále obsahuje žaludeční šťáva kyselinu chlorovodíkovou, která se tvoří ve žlázkách žaludeční sliznice.

Nejčastější problémy

Na správnou funkci žaludku má velký vliv složení jídelníčku. Vlivem konzumace kořeněných jídel, nadměrným pitím alkoholu, stresem nebo užíváním některých léků dochází k poměrně častému stavu, zvaného gastritida. Lehké případy gastritidy vyvolávají příznaky žaludeční nevolnosti, zvracení nebo bolest v horním segmentu břicha.

Hltaní

Velkým nešvarem je rychlá konzumace velkého množství jídla. Podle orientálních metod by měl nemocný přežvýkat jedno sousto až 200-krát, zdravý člověk 20-krát. Podstatné je nejen rozmělnění potravy, ale také i dobré proslinění. Dalším nevhodným zvykem je zapíjení v průběhu jídla  nebo těsně před jídlem a po něm. Při takto neředěných šťávách nelze nic trávit. Většinou konzumujeme potravu kyselé povahy, ale správně bychom měli jíst vyváženou, zásadito- kyselou stravu.

Co to dělá s naší psychikou

Z duchovního hlediska hraje žaludek podstatnou roli. Jistě známe rčení "leží mu to v žaludku", to nemohu strávit", popř. na to nemám žaludek apod. Jestliže jsme ve stresu, žaludek poklesne a potrava se z něj pak těžce dostává do dvanáctníku a špatně tráví. Některé malé děti mají výrazné kruhy pod očima. To ukazuje na problém se žaludkem a případné problémy s prospěchem nebo doma. Tento orgán je hodně zatížen emocionálními výkyvy a konfliktními situacemi. Je charakteristický nechutí strávit určité věci. V případě, že nás něco vyvede z míry, dochází k nepříjemným pocitům v oblasti žaludku, nevolnosti nebo dokonce ke zvracení. Potíže v oblasti emocí jsou často spojeny s poruchami trávení. Při žaludečních potížích trpí lidé malou sebedůvěrou, podceňováním sebe sama a nízkým sebevědomím.

Reflexní terapie

Jestliže bychom chtěli masírovat reflexní zóny žaludku, měli bychom postupovat velice opatrně. Při terapii reflexní plošky bychom plošky měli pouze hladit. V případě, že přitlačíme, může se postiženému udělat nevolno a bude mu velice špatně. Pokud je masírované místo nateklé, masírujeme co nejjemnějším způsobem. U starších nemocích můžeme mírně přitlačit, protože starším lidem se v žaludku špatně vytvářejí kyseliny, které jsou nutné pro trávení. Masáž by měla být spíše kratší.

Kdy vyhledat okamžitě lékaře?

V případě akutních stavů, jakými jsou např. náhlá ostrá bolest, zvracení částeček krve, krev ve stolici a černé stolici - je nutné okamžitě vyhledat odbornou pomoc. Na potíže s dvanáctníkem nebo jeho vředy nám dosti jasně signalizují koutky úst, pokud jsou začervenalé, příp. je-li na nich prasklina nebo vyrážka. Potíže s ústím jícnu nebo jícnem nám ukazuje vrch horního rtu., nebo se zde mohou nacházet tukové kuličky, vyrážky nebo pupínky.

Jaká jsou doporučení ke zlepšení?

Z bylin se doporučuje šťáva z aloe, protože snižuje vylučování žaludečních kyselin. Dále vojtěška, neboť potahuje žaludeční sliznici blanou, která zabraňuje dráždění sliznice. Z ostatních bylin se doporučuje řebříček, kontryhel, třezalka, benedikt lékařský nebo světlík. Mezi doporučené potravinové doplňky patří: betakaroten, zinek, B komplex, hořčík nebo Q10.

Vhodná doporučení

Při chorobách žaludku je bezpodmínečně nutný výběr stravy. Lidé, kteří mají žaludeční vředy ví, jak jejich tělo reaguje na správnou dávku koření. Důležité je se vyhýbat ostrým pokrmům, po určitou dobu vynechat veškeré pokrmy z masa, nejíst ani mléčné výrobky. Při velmi oslabeném žaludku bychom měli jíst zeleninové vývary a kaši z celozrné rýže natural. Po odeznění potíží přidáváme potraviny do jídelníčku postupně a obezřetně.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.