Kód pojišťovny

Výživa našich dětí

Ilustrační obrázek

Mnozí dospělí si vůbec neuvědomují, že četné zdravotní problémy jejich dětí jsou způsobeny špatnou výživou, a proto je nutné nemocem především předcházet. Dětská strava, která obsahuje velké množství sladkých jídel, bonbónů, cukrovinek a sladkých nápojů, vede ke špatné odolnosti vůči infekcím, zvyšuje kazivost zubů a vede k obezitě. Zdraví dítěte ovlivňujeme již dlouho před jeho narozením Optimální by bylo, kdyby rodiče ještě před početím dítěte vybudovali v organismu zásobu živin. Nejlepší zárukou zdraví budoucího dítěte je vyrovnaná zdravá strava, vhodné doplňky výživy, zvláště pak vitamin E a železo.

Těhotenství

V počátečním stadiu těhotenství se formují dětské orgány. Poškození mozku zárodku vzniká často v důsledku špatné výživy matky. Nedostatek některých živin může být způsoben dietou, diuretiky nebo léky. Typickým příznakem nedostatku vitaminu B6 jsou ranní nevolnosti. Pro správný vývoj plodu je důležitý zinek, kyselina listová, železo a kalcium.

Kojení

Kojení hraje velmi podstatnou roli. Má vliv na zdraví dítěte nejen během prvních měsíců života, ale také i v následujích letech. Mateřské mléko je podáváno v naprosto přirozeném stavu, zatímco kravské mléko je průmyslově zpracované a pasterizované. Kojení má mnoho výhod. „První mléko" tzv. kolostrum je bohaté na bílé krvinky, které zvyšují imunitu dítěte. Kojené děti jsou pak mnohem zdravější, než děti uměle vyživované a kojení je také velmi zdravé pro matku. Všeobecně se doporučuje kojit děti po dobu šesti měsíců.

Co je třeba děti naučit?

Nelze v žádném případě očekávat, že děti dospějí ve zdravé jedince, nebudou-li mít živiny, které jsou potřebné pro jejich růst. V jejich výživě bychom tedy měli klást důraz na plnohodnotnou stravu, správnou skladbu jídla a dostatek minerálních látek a vitaminů. Nejdůležitější roli v dětské výživě hrají bílkoviny jako nezbytný základ zdravého růstu.

Krční mandle

Z jakého důvodu jsou v současné době tak běžným jevem zvětšení krční a nosní mandle? Zpravidla se jedná o projev alergií na některý typ potravin. Lymfatický systém, jehož mandle jsou součástí je příliš zatěžován tím, že musí produkovat lymfocyty, které jsou potřebné k boji s toxiny pocházející z nezdravé stravy. K boji proti infekcím lékaři předepisují antibiotika, avšak antibiotika neposilují imunitní systém dítěte, ale ještě ho zeslabí. Často odchází k odstranění mandlí, a to především při častých a silných zánětech. Jako kdyby mandle byly nadbytečným orgánem, který je navíc. Ve skutečnosti mandle slouží jako první obranná hradba v boji proti infekcím, protože produkují protilátky. Jejich odstranění proto zeslabuje imunitní systém a snižuje odolnost. Již tak zeslabený imunitní systém je zasažen odstraněním ochranné linie. V mnohých případech neřeší vytržení krčních mandlí ani opakované bolesti v krku.

Zánět mandlí

Zánět mandlí může být poměrně nebezpečný, a pokud není léčen, může vést ke komplikacím, jako jsou záněty ledvin, revmatická horečka, abscesy, otrava krve nebo zápal pic. Měli bychom se snažit, aby se choroba nedostala nikdy až tak daleko. Pomocí správné výživy můžeme ovlivnit zahojení i zmenšení mandlí a zabránit novým recidivám.

Cukrárnový syndrom

Sladkosti a slazené limonády se staly takřka symbolem naší kultury. Logické vysvětlení, že nadměrný příjem sladkostí je nezdravý, nemá pro děti žádnou důležitost. Děti se řídí emocemi a ne logikou. Určitě není také rozumné extrémní zakazování sladkostí a zákaz všech cukráren, ale je potřeba spotřebu sladkostí omezit.

Lze potlačit chuť na sladké?

Při potlačování chuti na sladkosti jsou důležité dvě živiny, a to vitamin B1 a zinek. Dalším efektivním prostředkem je kyselina v boji proti sladkým lákadlům je   kyselina glutamová nebo její lépe využitelná forma glutamin. S doplňky bychom měli u dětí začít ve věku kolem 4-5 let. Organismus by měl být v létech růstu dostatečně chráněn proti nedostatku živin. Zdravá strava a doplňování stopových prvků a minerálů má obrovský vliv na inteligenci dětí a soustředění.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.