Kód pojišťovny

Med nejen v čaji

Ilustrační obrázek

Med obsahuje přes dvě stě různých látek posilujících organismus. Ty jsou obsaženy ve čtyřiceti procentech ovocného a třiceti procentech hroznového cukru, zbytek tvoří voda. Druhy medu se od sebe liší díky téměř sto dvaceti odstínům a vůním daným rostlinami, ze kterých pocházejí. Každý med má malinko jiné výživné i léčebné účinky právě podle druhu rostliny, ze které pochází.

Podstatou medu jsou cukry, které snadno prostupují do krve. Tělu přinášejí okamžitou energii, což ocení zejména sportovci. Med je zdrojem důležitých bílkovin, vitaminů a minerálů. Najdeme v něm vedle éterického oleje a důležitého peroxidu vodíku například mateří kašičku, kterou vyrábějí žlázy mladých včel. Med dokáže zničit přes šedesát druhů škodlivých bakterií. Oproti antibiotikům nemá vedlejší škodlivé účinky. Pravidelné preventivní užívání medu posiluje imunitu organismu a účinně předchází civilizačním chorobám. Už v dobách starověku se med užíval na špatně se hojící poranění kůže, na popáleniny, omrzliny nebo proleženiny. Vzhledem k obsahu látek je med nazýván elixírem mládí, ale také nejúčinnějším přírodním antibiotikem. Med je dobře stravitelný a díky obsahu ovocného cukru má schopnost rychleji odbourávat alkohol.

Med může pomoci při nespavosti, stresu a migrénách. Urychluje léčení žaludečních vředů, upravuje vysoký krevní tlak, rozšiřuje cévy a posiluje srdce. Poslední výzkumy potvrdily, že med obsahuje miliony přínosných bakterií kyseliny mléčné, o kterých dříve nikdo nevěděl. Včely medonosné je používají k ochraně nektaru, ze kterého vzniká med. 

Medová masáž se většinou provádí na zádech. Působením na reflexní zóny zad probíhá komunikace s celým tělem. V anticelulitních procedurách se aplikuje na postižené oblasti, při revmatických problémech se masírují lokality kolem kloubů. Medová masáž zbavuje tělo škodlivých zplodin. Pohybem dlaní na pokožce se vytvoří pohyb odsávání, odlepování a využívá se energie podtlaku. Med dostává pěnový aspekt a zabarvuje se do tmava či červenohněda. Je-li masáž lokální, její trvání je alespoň dvacet minut. Celková masáž zabere 60-90 minut.

Nejdůležitější kontraindikací této masáže je alergie na med. Pokud se jedná o ostatní alergiky, masáže jim mohou prospět z důvodu posilování imunitního systému. Medová masáž se nedoporučuje při otevřených ranách, čerstvě po operaci, při zánětlivých stavech.
Masáž se osvědčila při revmatických onemocněních svalů a kloubů, artróze, chronické rýmě, bolestech hlavy, nespavosti, žaludečních a střevních poruchách, depresích a menstruačních obtížích. Med aktivuje funkci vylučování organismu prostřednictvím střev, ledvin a pokožky. Antiseptické účinky medu můžete využít při ošetření drobných poranění - dezinfikuje ránu, zmírňuje otok a pomáhá s obnovou poškozené tkáně.

Propolis je směsí látek, které vylučují pupeny bylin a stromů na ochranu proti infekčním onemocněním. Včely tyto látky smíchávají se svými slinami a používají vzniklou hmotu k ochraně pláství a úlu před bakteriemi. Propolis je používán hlavně pro svou schopnost zamezit množení bakterií. Dokonce působí i proti virům a plísním. Při lokální aplikaci působí příznivě na hojení hnisavých ran, na které se nejčastěji užívá propolisová mast. Při vnitřním užívání působí jako prevence před vznikem infekčních onemocnění.

Mateří kašička podporuje tvorbu červených krvinek, stimuluje nervový systém, snižuje hladinu cholesterolu, podporuje činnost jater, zpomaluje tvorbu vrásek a regeneruje pokožku.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.