Kód pojišťovny

Zase vás bolí hlava?

Ilustrační obrázek

Bolesti hlavy patří k potížím, které pocítí v životě každý z nás, někdy mohou být tak intenzivní, že bychom si hlavu nejraději utrhli. Uvádí se, že až padesát procent populace trpí občas bolestmi hlavy. Často trpíme po špatné noci, při stresu, před menstruací, při náhlém rozčilení. Nejvíce ale trpíme blokádami páteře a tyto problémy se odrážejí nesnesitelnou bolestí hlavy.
Opakujících se bolestí hlavy se můžeme zbavit  lepší životosprávou. Potraviny bohaté na hořčík a draslík uvolňují stažené cévy a mírní bolesti.

Nejčastěji nás trápí tzv. tenzní bolesti. Poznáme je podle typů bolesti - projevuje se bušením, hučením či pulzováním v hlavě. Nejčastěji se tato bolest projevuje jako tupý tlak za očima nebo pocitem, že nám hlavu svírá obruč. Obtěžuje nás, ale nebrání nám v běžném životě.

V hlavě se nachází centrum, které řídí naše tělesné funkce. Ale také naše emoce, které se přes impulzy vznikající v mozku mění během vteřiny v mix hormonů, vedou k určitým změnám v těle, které pocítíme třeba jako zvýšení krevního tlaku v případě, že se rozčílíme. Proto také existuje obrovské množství příčin, proč nás bolí hlava. Někdy mohou být bolesti hlavy způsobeny pouze stresem nebo užíváním nevhodných brýlí, bolest hlavy však může být projevem vážného onemocnění.

Trpíte-li častými a silnými bolestmi hlavy, měli byste podstoupit neurologické vyšetření pomocí počítačové tomografie nebo magnetické rezonance. Jedině tak lékař může zjistit, zda vaše potíže nejsou způsobeny nějakým závažným onemocněním - cévními anomáliemi či nádorem. Nemějte strach - tato choroba se potvrdí u jednoho promile případů.
Objeví-li se najednou extrémně silné bolesti hlavy, může být příčinou prasklá céva v mozku. Pokud se dotyčný předtím rozčílil nebo nadměrně tělesně namáhal, může dojít ke krvácení, proto okamžitě voláme lékaře.
Náhlé bolesti spojené s vysokou horečkou a ztuhnutím šíje, světloplachostí a přecitlivělostí ukazují na meningitidu.

Stres a sedavé zaměstnání

Jsme-li ve stresu, máme vyšší krevní tlak, než je tomu obvykle v klidném stavu. Změna průtoku krve tělem, která v minulosti pomáhala člověku zareagovat v nebezpečných situacích, však není nastavena k tomu, aby trvala nepřetržitě. Proto vede trvalý stresový stav k tomu, že žijeme v neustálém napětí a s bolestmi hlavy. Postižení tyto bolesti popisují jako pocit tlaku nebo jim připadá, že se jim zmenšuje hlava. Potíže začínají v oblasti šíje nebo čela a šíří se do celé hlavy. Vykonáváte-li náročnou práci, musíte se naučit po uplynutí každé hodiny zařadit tříminutovou fázi uvolnění. Většinou se doporučují dechová cvičení nebo pozorování hezkého předmětu.

U člověka, který sedí celý den u počítače, aniž by prováděl uvolňovací cviky nebo se po práci věnoval sportovní aktivitě, dochází po určité době k napětí svalů v oblasti ramen a šíje nebo krční a bederní páteře. Napjaté svaly ztvrdnou a zatlačí-li se na ně prsty, bolí. Tyto svaly jsou málo prokrvené, hromadí se v nich škodlivé zplodiny látkové výměny, což stav postiženého může ještě zhoršit.  Tvrdé svalstvo tlačí na cévy a nervy, které přísluší mozku. Následkem toho dochází k ještě menšímu prokrvování. Adrenalin, který zužuje krevní cévy, situaci velmi zhoršuje. Pak následuje bolest hlavy. Blokády páteře mohou zavinit i omezení pohyblivosti v týlu nebo vybočení prvního krčního obratle, a tím samozřejmě bolesti hlavy.

Bolesti hlavy a oči

Bolesti hlavy mohou být způsobeny i očními vadami. Například když nenosíme brýle, přestože je potřebujeme. Nutíme oči, aby na vše vynakládaly značné úsilí, a výsledkem je pak bolest za čelem. Proto by měli lidé, kteří nosí brýle nebo oční čočky, při bolestech hlavy neznámého původu myslet i na nesprávnou sílu skel nebo očních čoček.
Je-li oko silně zarudlé, horší se zrak, a navíc se přidají silné bolesti hlavy, může jít o akutní projev zeleného zákalu. Hrozí oslepnutí, a proto co nejrychleji vyhledejte lékaře.

Léky

Mnoho léků, např. prostředky na utišení bolesti nebo antikoncepční tablety, mohou jako vedlejší účinek vyvolávat bolesti hlavy. Proto byste si měli při užívání léků a při výskytu bolestí hlavy důkladně přečíst přibalený leták a zeptat se lékaře.
Řada lidí s chronickými bolestmi hlavy je raději v nejistotě, z čeho bolesti pocházejí, a raději užívají jeden prášek za druhým. Jenže na analgetika si tělo rychle zvykne a tělo lék vylučuje rychleji. Nemocný pak často bere i šest tablet denně! Pak potřebuje silnější léky, které už jsou na předpis. Proto tito lidé často střídají lékaře. Vědí totiž, že prášků berou moc, ale bojí se to přiznat. Dostali se do začarovaného kruhu - hlava je bolí právě proto, že nadužívají léky.

Migréna

Migrénou trpí asi dvacet procent českých žen a šest procent mužů, ale pouze dvě procenta mají svou nemoc skutečně prokázanou speciálním vyšetřením. Ačkoli jde jen o další typ bolesti hlavy, projevuje se velmi specificky. Migréna je typická svou záchvatovostí. Tyto extrémně silné bolesti hlavy se často hlásí tzv. aurou (například mžitkami před očima). Často se stává, že postižení při záchvatu následkem silných bolestí zvracejí, trpí světloplachostí a potřebují naprostý klid. Za první příznaky migrény lze považovat depresivní nálady nebo naopak euforii, ospalost, úzkost, podrážděnost, a dokonce i chuť na některé potraviny nebo naopak nechutenství.
Předpokládá se, že příčinou migrény je zúžení tepen v mozku. K bolesti dochází v okamžiku, kdy se tepna opět rozšíří. Migréna je celoživotní problém a velmi často je i geneticky podmíněná. Dědí ji dcery po matkách. Nejčastěji se objevuje v období počátku menstruačního cyklu, u určitého počtu žen pak s nástupem klimakteria mizí. Bolesti postihují jednu či obě poloviny hlavy, přičemž strany se mohou střídat. Záchvaty nebývají kratší než sto dvacet minut, trvají několik hodin.

Léčba migrény je náročná. Hned v prvních příznacích záchvatu je nutné vzít si protibolestivý a protizánětlivý lék. S rozvinutým záchvatem si tyto léky už neporadí, pak musíte užívat speciální léky předepsané neurologem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.