Kód pojišťovny

Nehty jako obraz našeho zdraví

Ilustrační obrázek

Krásné a upravené nehty jsou určitě tou nejhezčí ozdobou rukou. Praktičtější jsou spíše krátké nehty, protože ty se snadněji udržují. Kůžičku nehtů bychom neměli zastřihovat, protože chrání nehet před plísněmi a bakteriemi. Lámavé, třepivé a suché nehty mohou být známkou nevhodné výživy. Rychlost růstu nehtů a také jejich kvalita se mění vlivem věku, používaných chemikálií, způsobem výživy a také i klimatickými podmínkami. Stejně tak důležitý je vliv různých zlozvyků. Nešetrná a nedostatečná péče o nehty může urychlit stárnutí nehtů.

Trocha historie

Podle historiků jedli lidé v dávných dobách maso pouze s pěstěnými nehty. Tehdejší manikúra měla souvislost se sociální funkcí. Nehty se barvily buď načerno nebo nazeleno. Černá byla znamením vyvolených a zelená označovala sociálně nižší třídu. U starých Egypťanů se pomocí barev rozlišovala společenská příslušnost. Temné a syté barvy byly pouze pro královskou rodinu, služebnictvo si mohlo barvit nehty pouze pastelovými tóny. Podle legendy se moderní manikúra zrodila ve Francii za krále Ludvíka XV.

Kdy začínají růst nehty?

Nehty plodu začínají růst okolo dvanáctého týdne těhotenství. Při porodu má dítě již dokonale zformované nehty, ale jsou velice křehké a tvárné. Nehty miminek rostou rychle, a proto se dětem musí stříhat nehty jednou až dvakrát týdně, aby se miminko nepoškrábalo. Některé děti si v dětství cucají palec a důsledkem toho mohou vzniknout kvasinkové infekce a zánět nehtového lůžka. Děti si také rády kousají nehty, nejčastěji okolo pátého až šestého roku věku. Příčinou může být stres nebo nervozita.

Nehty v období dospívání

V období dospívání dochází ke zvýšené produkci hormonů, ale to nemá vliv na kvalitu a růst nehtů. Na nehtech se spíše mohou podepsat drastické diety nebo poruchy výživy. V jiných případech poukazují nehty na nedostatek biotinu, látky, která se nachází ve žloutku, tmavozelené zelenině a v játrech. Biotin je důležitý nejen pro nehty, ale také pro zdravé vlasy.

Křehké nehty

Křehké nehty jsou nejčastějším problémem, který ženy trápí. Křehkost nehtů je v podstatě srovnatelná se suchou pokožkou. Jednou z příčin tohoto problému může být neschopnost nehtů zadržovat vodu. Oproti vlasů a pokožky obsahují nehty jen velmi málo tuků a olejů. V některých případech mohou být křehké nehty známkou onemocnění. Nejčastěji se jedná o špatný krevní oběh, artritidu, chudokrevnost nebo nesprávnou životosprávu.  Také nedostatek železa v organismu vyvolává krmě jiného křehkost a lámavost nehtů. V případě, že železa chybí v organismu velké množství, mohou nehty změnit svůj tvar a prohýbat se. Deformace se může projevit na více nehtech současně. Důležitý je také obsah zinku, vitaminu A, B12 a calcia v organismu.

Kde najdeme železo a  zinek ?

Železo obsahují např. tyto potraviny: zelenina s tmavými listy (kapusta, špenát, brokolice, ovesné vločky, hrozinky, datle, švestky, pivovarské kvasnice, játra, žloutky). Nedostatek zinku poznáme podle bílých teček a linií, které mohou vytvářet půlměsíce. Mezi potraviny s obsahem zinku patří: celozrné pečivo, obiloviny, luštěniny, houby, drůbež, plody moře.

Vyzkoušejte vodní lázeň

Křehkým nehtům prospěje vodní lázeň a mastný krém. Zkuste ponořit konečky prstů do teplé vodní lázně s olivovým olejem. Olej poskytne nehtům potřebnou výživu. Do oleje můžeme také nakapat několik kapek citrónové šťávy. Po této lázni namažte ruce i nehty mastným krémem a pečlivě jej vmasírujte do pokožky i nehtů. Podobný účinek má také lázeň z nahřátého mléka nebo smetany.

Varovné signály

Pokud v organismu vzniká deficit určitých látek nebo se objeví nějaký zdravotní problém, objeví se na nehtech zpravidla následující potíže:

  • bledost nehtů - chudokrevnost, nedostatečné množství červených krvinek
  • žluté nehty - mohou být známkou přetížení a oslabení jater
  • podélné rýhy - nedostatek tekutin v organismu, nedostatečné prokrvování v organismu
  • příčné rýhy - špatná skladba potravin, dna
  • bílé skvrny - deficit calcia a bílkovin nebo zinku

Záděry

Záděry bývají nepříjemné, bolestivé a mohou zachytávat za oblečení a kromě toho vypadají nevzhledně. Je nutné je  odstřihnout pomocí nůžek velice jemným způsobem. Výskytu záděru lze zamezit, ale nehtovou kůžičku nesmíme zastřihávat nýbrž po lázni zatlačíme manikúrní tyčinkou směrem do nehtového lůžka. Doporučuje se také minimálně jednou za týden nehty kartáčovat. Záděry se vyskytují častěji na suché pokožce, a proto se doporučuje ruce a nehty promazávat pomocí vhodného hydratačního krému.

Péče o nohy

Říká se, že nohy jsou symbolem duše, protože podpírají tělo a udržují člověka ve vzpřímené poloze. Nohy nás nosí celý život, a proto bychom se o ně měli starat s patřičnou úctou. Pokud nechceme, aby nohy kazily náš celkový vzhled měli bychom chodit pravidelně na pedikúru nebo bychom  si ji měli  dělat doma v rámci domácího ošetření. Nohám také čas od času dopřejeme koupel v koupelové soli a šťávy z octu nebo citrónu. Každý týden bychom měli nehty na nohou stříhat rovně nebo zapilovávat pilníčkem. Přerostlé nehty způsobují nepříjemnosti s punčochami a jsou také vystaveny stálému tření o vnitřek obuvi. Nehty se nestříhají ani nepilují až do rohů a ani u nohou se kůžička na nehtech neodstřihává.

Kuří oka

Kuří oko vzniká v důsledku tlaku nebo tření prstů, většinou ze špatně padnoucí obuvi. Tento problém se týká především žen, které nosí módní a ne vždy pohodlnou obuv. Kuří oka lze bez problémů ošetřit pomocí náplastě na kuří oka nebo kolodii, což jsou roztoky , které obsahují kyselinu mléčnou a saliciovou. Tyto léčebné  prostředky změkčí kůži a kuří oko lze následně lépe vyloupnout. Z lidového léčitelství se doporučuje také kuří oko potírat stroužkem česneku nebo citrónovou šťávou.

Pozor na vysoké podpatky

Ve jménu krásy jsou ženy mnohdy obout si na nohy cokoli, špatně padnoucí obuv může být příčinou celé řady zdravotních problémů. Mohou například vyvolat bolesti zad, především krční páteře, ramen a deformovat šlachy na chodidlech a na nohou. Vzhledem k posunutému těžišti těla vpřed se páteř nepřirozeně ohýbá vzad a vzniká problém , který je spojený se špatným držením těla. V případě, že někdo vysoké podpatky nosit musí, nemělo by to být však každý den. Doporučuje se obuv střídat.

Jak vybrat správnou obuv?

Obuv bychom měli vybírat velice pečlivě a na její kvalitě se nevyplatí příliš šetřit. Vhodné je kupovat boty odpoledne, protože v průběhu dne nohy otečou a nové boty sedí jinak dopoledne a jinak odpoledne. Také se rozhodně nevyplácí si kupovat boty s úmysle, že si je vyšlápneme. Nové boty by měly být pružné a pohodlné. Pro nohy jsou pohodlnější boty se širokou a zaoblenou špičkou a na podpatcích okolo dvou a půl , maximálně pěti centimetrů. Čím je vyšší podpatek, tím intenzivněji jsou prsty tlačeny do stísněného prostoru. Chodidla v botě kloužou dopředu, a tím dochází ke stlačování a mačkání prstů. V případě, že se tento pohyb opakuje celý den, dochází ke ztvrdnutí kůže a vzniku kuřích ok nebo kladívkovitých prstů.

Zarůstání nehtů na nohou

K zarůstání nehtů na nohou dochází nejčastěji důsledkem  nesprávného stříhání a pilování  nehtů. Existují však i případy, kdy k tomuto problému dochází následkem úrazu. Další příčinou mohou být příliš krátce ostříhané nehty nebo jejich zaoblený tvar, který ostré okraje nehtů zatlačuje do okolní pokožky.  Pokud je nehet zarostlý pouze málo, působí na něj dobře teplá vodní lázeň  s rozpuštěnou karlovarskou solí. Chodidla necháme v lázni zhruba 15 minut. Unaveným nohou prospěje koupel z natě mateřídoušky.

Plíseň

Plíseň patří v současné době k nemocem, které bychom rozhodně neměli přehlížet. Nebezpečí plísní na nás číhá všude. Nejvíce jsme plísní ohroženi v bazénech a saunách, protože je zde vlhké a  teplé prostředí. Výjimkou nejsou ani mořské pláže, kde některé tepelně odolné organismy dlouho přežívají i pod pískem. Plíseň se více častěji vyskytuje na nehtech nohou a odtud se snadno rozšiřuje také na ruce. Svým projevem jsou totožné plísně infekce nehtů na nohou s onemocněním nehtů na rukou. Jedná se o zarudnut, olupování, svědění a také mokvání a nepříjemný zápach. Odborný termín zní onychomykóza. Původci plísní jsou ve velké míře dermatofyta dále kvasinky a v menší míře nedermatofyta či jejich kombinace.

Vznik plísňových onemocnění


Plísňové onemocnění vzniká většinou velice nenápadně. Jeho prvním příznakem je loupání meziprstních prostor, vznik malých puchýřů a prasklinek. Pokud proti infekci včas nezakročíme, dochází k jejímu rozšíření k nehtům. Na tzv. volném okraji nehtu se objeví bílá popřípadě žlutá skvrna, která se postupně zvětšuje a může dojít k jejímu rozšíření až na celou plošku nehtu. Nehet ztrácí na lesku, žlutne nebo hnědne. Onychomykóza postihuje převážně starší jedince, protože jejich obranyschopnost je značně snížena. Další rizikovou skupinou jsou sportovci, především atleti a plavci. Léčba onychomykózy je zdlouhavá a vyžaduje pečlivost a dodržování hygienických zásad. Po umytí nohou je nutné je důkladně vysušit  a nesmíme zapomenout také na meziprstní prostory.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.