Kód pojišťovny

Srdce potřebuje trénink

Ilustrační obrázek

Pravidelná pohybová aktivita spolu se zdravou stravou  hraje zásadní roli v našem zdraví. Podle dosavadních průzkumů mají sportující lidé zhruba o 34% menší pravděpodobnost, že onemocní jejich srdce nebo cévy. Srdce je sval, který lze trénovat, ale hodně záleží na tom, o jakou pohybovou aktivitu se jedná. Na srdce má velmi pozitivní vliv zátěž aerobního charakteru a její intenzita při tom nemusí být nějak zvlášť vysoká. Významný ochranný efekt má zátěž, při níž se naše tepová frekvence přehoupne přes 50% maxima. Maximální tepovou frekvenci získáme orientačně tak, že od hodnoty 22 odečteme svůj věk.

Pravidelnost

Aby naše sportování splnilo svůj účel, je nutné, abychom se aerobním aktivitám věnovali pravidelně, a to nejlépe třikrát týdně po dobu minimálně 30 minut. Mezi nejvhodnější aktivity pro začátečníky patří svižná chůze. Jestliže to se svým zdravím myslíte vážně, měli byste vstát z postele a začít něco dělat.

Chůze

Každý člověk by měl chodit nejméně půl hodiny. Pokud chceme dosáhnout kladného efektu pro srdce je vždy třeba zvolit svižnější tempo, nebo zařadit mírnější kopeček. Vhodný je také nordic walking, protože dokáže dokonale rozpohybovat naše srdce o něco více než prostá chůze. Tato aktivita se také doporučuje lidem s nemocným srdcem.

Běh

Pro zdravé srdce je ideálním druhém pohybu běh, protože při něm dochází k nárůstu tepové frekvence. Při pravidelné aerobní fyzické aktivitě dochází  ke zvětšení vnitřního objemu celého srdce z části také zesílí svalovina jeho stěn.To platí především pro levou srdeční komoru, která vypuzuje krev do celého těla.

Plavání

 

Plavání sice patří ke sportům s velmi vysokým energetickým výdejem, tak srdce je při něm zatěžováno poměrně málo. Vodorovná poloha těla společně s tlakem vody výrazně usnadňuje návrat krve z končetin zpět, takže se srdce příliš nepřetíží jako u jiných sportů. Pohyb ve vodě navíc působí velice antistresově. Při stresu nadledvinky vylučují do krve hormony, které zvyšují svalové napětí  a uvádějí do pohotovosti energetické zdroje.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.