Kód pojišťovny

Jak na chřipku

Ilustrační obrázek

Chřipka patří mezi kapénkové nákazy a je způsobena RNA virem z rodu Orthomyxoviridae. Zásadní genetické změny viru ve 20. století byly příčinou tří chřipkových epidemií nebo dokonce pandemie. Mezi nejznámější a nejničivější patřila pandemie španělské chřipky (chřipky typu A). Tento typ chřipky trval od roku 1918 do 1919 a podlehlo jí zřejmě více lidí, než tomu bylo v první světové válce. Další chřipková epidemie byla v roce 1957. Jednalo se o asijskou chřipku (typ A, kmen H2N2) a v roce 1968 to byla hongongská chřipka (typ A kmen H3N2).Chřipkové viry zpravidla způsobují lehké formy onemocnění, ale v případě starých a oslabených jedinců se může jednat o vážnější formu onemocnění, která může končit dokonce až smrtí.

Typy chřipkových virů

Existují tři typy chřipkových virů:

  1. chřipkové viry typu A - infikují savce  a ptáky
  2. chřipkové viry typu B- infikují pouze lidi
  3. chřipkové viry C- infikují lidi a prasata

První typ chřipkového viru způsobuje nejčastěji epidemie a pandemie. Je to z toho důvodu, že chřipkové viry A mohou podstoupit výraznou antigenovou změnu zcela znehodnotit imunizaci předchozími infekcemi a z toho důvodu se opět šíří v panenské populaci. Chřipky typu B a c nemají schopnost mutací a případný antigenový posun je zpravidla nepatrný.

Klasifikace viru typu A

Chřipkové viry typu A mohou být dále klasifikovány podle virových proteinů - hemaglutinin a neuraminidáze, které jsou základní pro životní cyklus viru. 15 podtypů H a 9 podtypů N bylo identifikováno pro chřipkový vir typu A. V současné době jsou nejznámější a nejčastější variace chřipkového viru typu A variace H1N1 a H3 N2. Existují ještě další variace a z toho důvodu jsou  specifické kmenové oddíly identifikovány podle standartního názvosloví specifického typu viru, geografickou polohou prvního výskytu viru, rok izolování, pořadové číslo izolování a subtypy HA a NA. Velmi často se při klasifikaci nemoci odlišují viry tzv. ptačí chřipky. Ta napadá především ptáky a savce jen zřídka. Vždy však existuje riziko mutace, které udělá z ptačí chřipky chřipku, která napadá jak savce, tak i člověka. 

Jaké jsou příznaky chřipky?

Virus napadá dýchací systém, je přenášen z osoby na osobu kapičkami slin šířenými při kašlání. Mezi příznaky onemocnění patří:

  • teplota
  • slabost až malátnost
  • bolest svalů
  • suchý kašel
  • podrážděnost očí
  • zimnice
  • kýchání

Důsledky chřipky

Důsledky chřipky jsou daleko horší než její příznaky. Nemoc mohou zhoršit také chronické zdravotní problémy. Například jedinci trpící astmatickými potížemi mohou mít v průběhu chřipky záchvaty a lidem s chronickou srdeční poruchou může slábnout srdeční činnost.

Chřipková sezóna

Chřipka se vyskytuje především v zimě a vzhledem k tomu, že severní a jižní polokoule mají zimu v různém čase v roce, existují každý rok dvě chřipkové sezóny. Světová zdravotnická organizace podporuje každoročně výrobu dvou vakcínových přípravků, jeden pro severní a druhý pro jižní polokouli. Ze zcela nejasných příčin neútočí chřipka během roku rovnoměrně, ale vyskytuje se sezónně.

Jaká je prevence proti chřipce?

Mezi způsoby prevence proti chřipce patří pravidelné otužování, saunování, zvyšování fyzické kondice, dodržování zásad chřipkové hygieny a zdravé životosprávy, příjem zdravé stravy, respektive chybějících živin formou doplňků. Nezbytné je doplnění vitaminu C, bioflavonoidů, antioxidantů, jódu a zinku. Mezi užitečnou fytoterapii patří hořké byliny. Velkou pozornost bychom měli také věnovat své hygieně rukou, při kýchání používat důsledně kapesník. Dále bychom se měli snažit udržovat vlhkost zhruba  na 40 procent, protože velká část onemocnění horních cest dýchacích začíná oslabením sliznic působením suchého vzduchu.

Jaký zvolit typ léčby?

Hlavním cílem léčby chřipky je zaměřit se na příznaky, ulevit nemocnému od jeho nepříjemných projevů a ponechat na imunitním systému, aby bojoval s infekcí. V rámci léčení se používají především léky, které snižují horečku a působí analgeticky. Tradičně se také používá celá řada bylinných preparátů., např. čaj z lípy, máty nebo zázvor. Doplňkovou léčbu chřipky tvoří bioflavonoidy. Cennými zdroji mohou být např.: ostružiny, maliny, brusinky, borůvky, granátová jablka, šípky, černý rybíz, jeřabiny, rajčata, citróny, pomeranče, grepy, kořen lékořice. Mezi klasické tradiční prostředky patří aplikace mokrých zábalů.

Co máme jíst?

Jídlo má obrovský vliv na náš zdravotní stav, a proto pokud chceme být zdraví, musíme dbát na to, co a proč konzumujeme. Podle čínských názorů se tělo brání proti virózám svou povrchovou obrannou energií. Jelikož chřipka útočí převážně v zimních měsících, měli bychom do svého jídelníčku zařadit vývary, které jsou rychlým a důležitým zdrojem energie. V každém případě bychom měli snídat pokud možno tepelně zpracované potraviny. Respirační onemocnění jsou často spojena se zahleněním, a proto bychom měli vynechat jídla, která je způsobují: mléčné výrobky, sladké pečivo, atd.

Nebezpečný stres

Je dávno známo, že stres je nejen zdroj nemocí, ale také je podstatně zhoršuje. Za naši vnitřní sílu a energii jsou zodpovědné ledviny, které mají také schopnost odvádět toxické látky z organismu. Stresem vyčerpáváme ledviny i nadledvinky a v důsledku toho můžeme podlehnout viróze. Rozhodně bychom měli přehodnotit naši emoční angažovanost a také se naučit důsledně rozložit své  síly.

Automasážní techniky

Účinek automasážních technik byl znám již pradávna. Jejich účinek je založen na masírování vybraných akupresurních bodů a oblastí. Masáž takových míst dokáže v organismu spustit ozdravnou reakci, uvolnit svalové křeče a podpořit zdraví. Číňané tyto body znali a velmi zdatně je používali. Naše tělo, zejména koncové části (ruce, nohy a uši) mají nepřeberné množství bodů, které nám mohou při jejich správné stimulaci doslova ochránit naše zdraví.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.