Kód pojišťovny

Alkoholismus a porucha mozku

Ilustrační obrázek

Lékaři nás v posledních letech varují stále více před pravidelnou konzumací alkoholu. Nemělo by být naprosto normální, že se při každé vhodné příležitosti opíjíme. Alkohol je jednoznačně droga a opakované a pravidelné pití alkoholu vyvolává závislost. Proč je tak snadné propadnout alkoholu? Důvod je zcela prostý, protože alkohol je nejlepší látka, působící na stavy úzkosti, kterou lze přijmout ústy. Rizika pití častého alkoholu byla sice napsána mnohokrát, ale mnozí lidé ho často mají zpočátku za „pomocnou berličku", aby se cítili lépe. Bohužel v pozdější době se objeví problém, protože nadužívání alkoholu vždy ve svém důsledku vede k problémům.

Štíhlá linie v ohrožení

Alkohol působí dost negativně také naší postavě, protože představuje velkou energetickou zátěž. I když ženy častěji pijí bílé víno, tak dvě deci bílého dodají tělu 44o kJ, červeného 640 kJ a dvojka šumivého dokonce 850 kJ. Sklenička víno vydá za lehčí svačinku a dva velké panáky tvrdého alkoholu již energeticky odpovídá dietnímu obědu. Alkohol také podněcuje chuť k jídlu a my  dostáváme hlad nebo chuť na něco dobrého, takže z pokud si chceme udržet štíhlou linii, měli bychom alkohol raději úplně vynechat.

Zděděné geny

Podle výzkumů, které byly prováděny na zvířatech bylo zjištěno, že genetická predispozice vůči alkoholismu může spočívat v individuálních rozdílech v opiátovém systému mozku, to znamená v té části mozku, která reaguje na molekuly, které vyvolávají rozkoš, například na enkefaliny nebo na endorfiny. Různé návykové drogy odstartují v mozku tvorbu různých chemických látek - například opiátů.

Léčení


Závislost na alkoholu je nemoc neobyčejně složitá a komplikovaná. Problém v boji proti závislosti na alkoholu nebo kterékoli látce spočívá v tom, že touhu po droze  může spouštět celá řada činitelů. Jedním z nich mohou být „emotivní vzpomínky, které trvale usídlili v mozku. Takovéto emotivní vzpomínky se mohou spustit kdykoli, ale nebezpečné bývají především tehdy, když se dříve závislá osoba nalezne v situaci na určitém místě nebo mezi určitými lidmi. Je tedy žádoucí, aby kromě podávání léků, které ovlivňují chemii mozku byly brány v úvahu také společenské faktory.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.