Kód pojišťovny

Nadýmání

Ilustrační obrázek

Ne nadarmo se říká, že všechny zdravotní problémy vznikají v zažívání. Za normálních okolností jsou v trávicím ústrojí člověka asi jeden až dva litry plynu, složeného ze spolykaného vzduchu, krevních plynů vylučovaných střevní stěnou a plynů vznikajících při trávení. Frekvence jejich vypuzování závisí na složení stravy, tělesném pohybu a psychické pohodě. Zdravý člověk vypuzuje asi 10 - 25x za dvacet čtyři hodin. Je-li střevní trakt v pořádku, stíhá tyto plyny eliminovat, pokud ne, dochází k nadýmání. Nadýmání může být jen reakcí na neobvyklou kombinaci potravin, ale také symptomem závažnějšího onemocnění.

Projevy nadýmání jsou běžné při řadě metabolických onemocnění (cukrovka, onemocnění štítné žlázy), nervosvalových onemocnění, u stavů po nejrůznějších břišních operacích. Všechna tato onemocnění mají negativní vliv na zažívací trakt tím, že zpomalují jeho „pohyblivost". Příčinou plynatosti  může být také nesnášenlivost laktózy či fruktózy a uhlohydrátů. Tělo si neumí poradit s mléčnými výrobky a reaguje plynatostí, průjmem a křečemi v zažívacím traktu.
Dělá se vám po mléce špatně? Pak můžete trpět právě nesnášenlivostí  laktózy nebo vám může vadit tzv. mléčná bílkovina. Vypijte sklenici mléka, a pokud se zmíněné obtíže dostaví do třiceti minut až dvou hodin, můžete si být nesnášenlivostí jistí. Pozor si musíme dávat i na léky, protože některé obsahují laktózu. Důvodem plynatosti může být i celiakie - nesnášenlivost lepku obsaženého v bílkovinách. Celiakie bývá někdy odhalena až v pozdějším věku, kdy už bohužel onemocnění způsobilo nevratné změny v trávicím traktu.

U některých pacientů s poruchami imunitního systému a trpících alergií může v souvislosti s dlouhodobě špatnými stravovacími návyky spojenými zejména s konzumací velkého množství cukru a sladkých výrobků dojít k tzv. kandidóze. Ta se projevuje zvýšenou plynatostí, střídáním zácpy a průjmu a občas i celkovou nevolností. Důvodem je kvasinka Candida albicans, která je normálně v lidském těle neškodná. Jestliže však v lidském těle dojde k jejímu přemnožení (obvykle z výše uvedených důvodů), může se stát zdrojem problémů. Ve většině případů stačí udělat režimová opatření a vyloučit z jídelníčku cukry a bílou mouku.

U seniorů ovlivňuje stav zažívacího traktu např. ztráta chrupu. Nevhodná zubní náhrada může výrazně zhoršit příjem i zpracování potravy. Na vině může být i snížená pohyblivost tlustého střeva (přispívá ke vzniku zácpy). S věkem také dochází ke snížení sekrece kyseliny solné v žaludku s možným následným vznikem atrofické gastritidy, mírně se snižuje sekrece pankreatických šťáv, která se také podílí na trávení. Snížení chuti a čichu vede k nechutenství a následně možnému úbytku hmotnosti.

Občasný hlučnější zvuk při vypuzování plynů je vyvolán vibrací análního svěrače. Přítomnost plynu je  vnímána individuálně. Zapáchající plyny vznikají hnitím bílkovin a sekretů - jejich součástí bývá sirovodík. K odstranění plynů z trávicího traktu dochází částečně rozptýlením do krve, něco spotřebují střevní bakterie, další plyny odejdou při říhání a část nevstřebaných plynů je vylučována konečníkem.


Co pomůže?

Trápí-li nás nadýmání v souvislosti se stresem, je dobré navštívit terapeuta. Zvlášť pokud je problém už i dráždivý tračník. Jedná se o funkční poruchu, při které není nemocný žádný orgán v těle, přesto však dotyčný trpí náhlými průjmy, bolestmi břicha nebo naopak zácpou. Problém je opravdu víc v hlavě a v nervózním životním stylu. Se stresem  byste měli zatočit i v případě, kdy trpíte nadýmáním kvůli refluxu, kdy se jídlo vrací z žaludku do jícnu. Kromě léčby a omezení některých potravin dráždících zažívání (káva, rajčata)je dobré si ujasnit, které věci jsou pro nás v životě důležité a které už ne.

Pokud nás kromě nadýmání trápí i zácpa, je vhodné užívat probiotika. Dalšími pomocníky mohou být např. Espumisan, Sab simplex, Degasin - některé z nich mohou i těhotné ženy. Osvědčená účinná látka se jmenuje simetikon nebo dimetikon. Probiotika je možné užívat dlouhodobě, ostatní přípravky je dobré brát si jen občas při akutních obtížích. Zázvor v jakékoli formě je výborný prostředek, jak si poradit s nadýmáním a nevolností v těhotenství. Připisuje se mu také kladný vliv na imunitu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.