Kód pojišťovny

Trápí vás ochablé břicho?

Ilustrační obrázek

Téměř každá žena touží po tom, aby měla krásné a pevné břicho. Břišní svaly spojují hrudník s pánví. Působí zcela opačně než zádové svaly a jsou do jisté míry jejich tzv. antagonisty. Břišní svaly dělíme do tří skupin, a to skupinu přední (ventrální), laterální (boční) a zadní (dorzální). Přední strana je tvořena přímým břišním svalem, který zvedá pánev a tak zmenšuje prohnutí bederní páteře. Postranní svaly břišní stěny označujeme jako šikmé břišní svaly. Zde patří povrchový šikmý břišní sval. Jedná se o plochý sval, který spojuje pánev se žebry. Spolu s ostatními břišními svaly se vepředu spojuje ve vazivovou část, která tvoří střední čáru (linea alba- bílá čára). Ta probíhá mezi předními břišními svaly. Dalším šikmým svalem je vnitřní šikmý sval.Tento sval je uložen hlouběji, proto se také nazývá vnitřní. Nejhlouběji z břišních svalů je uložen příčný břišní sval. Zadní břišní sval tvoří čtyřhranný bederní sval.

Uvolněné břicho

Uvolněné břicho způsobuje, že více zapojujeme povrchové zádové svaly. Tím dochází k jejich přetížení, stažení a právě toto napětí svalů vyvolává bolest. Přímý břišní sval je pomocným svalem tzv. břišního svalu. Jedná se o tlak, který udržuje vnitřní (břišní) orgány v obvyklé poloze. V opačném případě může dojít k jejich poklesu. Tlak na dutinu břišní umožňuje také správné vyprazdňování. Znamená to, že zácpa může být zhoršována nejen nedostatkem pohybu a také slabostí břišních svalů. Břišní svaly, s výjimkou dorzálních, mají tendenci k oslabení. Ve svalech  také existuje odlišný poměr svalových vláken.

Dělení svalových vláken

Svalová vlákna dělíme na:

  • Pomalá červená vlákna
  • Rychlá červená vlákna
  • Rychlá bílá vlákna
  • Přechodná vlákna

Co dělají pomalá vlákna?

Pomalá vlákna zajišťují pomalý pohyb a mají především velký význam na udržení stoje a polohy. Málo se unaví. Rychlá působí především velkou silou a jsou málo odolná vůči únavě. Z přechodných vláken je možné, vytvořit vlákna rychlá nebo pomalá. Pomalých vláken přibývá postupně  v období růstu a po dvacátém roku věku. Po čtyřicátém roku dochází k postupné atrofii všech druhů vláken.

Dělení svalů

Svaly dělíme na svaly tonické s tendencí ke zkrácení a na svaly  s tendencí k ochabování. Jedná se o svaly zádové, prsní, svaly šíje, svaly na zadní straně dolních končetin a sval bedrokřížokyčelní (iliiopsoas), který je z dolní části bederní páteře směrem do pánve. Tyto svaly je nutné především protahovat. Svaly s tendencí k ochabování jsou svaly mezilopatkové, hýžďové, břišní a ohybače krku. Tuto skupinu svalů musíme posilovat.

Obezita

K orientačnímu vyšetření obezity slouží tzv. BMI. Počítáme hmotnost v kg/výška v m2(tj.:hmotnost v kg děleno výška v metrech  na druhou). Hodnota 20,1 -25,0 u mužů je v rámci přijatelného rozsahu, u žen je to hodnota 18,7-23,8. Hodnota 30,0 u mužů a u žen 28,6 znamená obezitu. Problémem při hubnutí může být kůže na břiše. V případě těhotenství nebo  hubnutí mohou vzniknout na kůži tzv. strie. Jedná se o popraskání kůže, které souvisí nejčastěji s těhotenstvím a porodem. Z těchto důvodů se doporučuje v těhotenství promazávat břicho speciálními oleji. Také bychom se měli vyvarovat přílišnému kolísání váhy a pokud hubneme, měli bychom to zcela určitě spojit se cvičením.

Dietní opatření

Nad našimi stravovacími zvyklostmi bychom určitě měli provést radikální kontrolu. Existují různá dietní opatření, my bychom však měli v případě nadváhy usilovat o trvalou změnu stravovacích návyků. Podstatné je, aby v případě, že potřebujeme snížit naši hmotnost byl větší energetický výdej než je spotřeba. Pochopitelně nemáme všichni stejný metabolismus. Určitě se vyplatí si vést tzv. výživový deník, kde zaznamenáme vše, co jsme za celý den zkonzumovali. Jen tak můžeme získat nad naším jídlem řádnou kontrolu.

Bez cvičení o nepůjde

Existují různé způsoby, jak cvičit břišní svaly. Žádný z nich však není bez námahy a nedá se zvládnout za týden. Pro začátek se doporučuje začít s aktivací břišních svalů a naučit se správnému dýchání. Síla cvičení je v pravidelnosti. Určitě je vhodnější cvičit po kratší dobu a pravidelně než nárazově. Vždy bychom měli postupovat od nejjednodušších cviků po nejsložitější. Síla cvičení není pouze v náročnosti, ale v pravidelnosti. Při cvičení můžeme použít také různé pomůcky jakými je např. overball, gymball apod. Po cvičení je také vhodné břišní stěnu protáhnout a uvolnit.  V případě, že máme problémy s krční páteří nebo závratěmi, dbáme také na kompenzační cvičení páteře.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.