Kód pojišťovny

Fotokolorterapie

Ilustrační obrázek

Jedná se o tzv. „barevnou terapii", která využívá polarizovaného záření ve viditelné části spektra. Podstata této terapie vychází ze spojení a souvislostí barev se sedmi hlavními čakrami.  Čakry jsou energetické dráhy, z nichž každá je propojena s určitým orgánem v těle. Ideální stav je, když všech sedm čaker pracuje ve vzájemné souhře. Každou čakru ovlivňuje určitá barva. Fotokolorterapie využívá bionformací, které jsou zapracovány do barevných skel a také do rostlinných přípravků. Fungování této metody nebylo zjela jednoznačně vědecky zdůvodněno, ale na druhé  straně je nutno říci, že tato terapie má své spokojené klienty.

Forma aplikace

V rámci fotokolorterapie lze působit svícením jednak přímo na jednotlivé čakry, nebo existují programy, které vzájemně kombinují různá místa spolu se specifikovaným finálním účinkem. V rámci doporučení je fotokolorterapie využívána zejména jako doplňková terapie komplexní léčby a vždy je nutné začínat postupně s nižšími časovými limity. Terapie je samozřejmě nutno provádět pravidelně  a to nejlépe každý den.

Červená -základní čakra

Účinky, kterých můžeme dosáhnout se týkají stimulace senzomotorického systému, posílení činnosti jater, stimulace tvorby hemoglobinu a také urychlení hojení popálenin. Mezi indikace patří např: zánět tlustého střeva, zažívací potíže, onemocnění prostaty, záněty močového měchýře.

Oranžová - křížová čakra

Zde můžeme dosáhnout účinků harmonizace dýchacího systému, stimulace novotvorby kostí, uvolnění spazmů hladkého svalstva, stimulace žaludeční sliznice. Mezi indikace patří např.: dráždivý tráčník, gynekologické potíže, podpora hojení zlomenin.

Žlutá - plexus solaris

Účinky, kterých můžeme dosáhnout se týkají stimulace lymfatického systému, motorického a senzorického nervového systému a má také antidepresivní účinek. Mezi indikace patří např.: alergie, zažívací potíže, diabetes mellitus II typu, pálení žáhy.

Zelená - srdeční čakra

Účinky, kterých  můžeme dosáhnout se týkají regulace mozkových funkcí, stimulace podvěsku mozkového, tvorby a růstu tkání. Mezi indikace patří např.: únavový syndrom, alergie spojené s respiračním systémem, astma bronchiale.

Modrá - krční čakra

Účinky, kterých můžeme dosáhnout se týkají ovlivnění zabránění infekce, zmírnění svědění, snížení teploty. Mezi indikace patří např.: onemocnění trávicí trubice, bolesti  krku, zvýšení tělesné teploty.

Indigo -třetí oko

Mezi účinky, kterých můžeme dosáhnout patří podpora imunitního systému a aktivity fagocytů, protibolestivý účinek a celkově sedativní účinek. K indikacím patří: migrenózní bolesti, onemocnění dutin, zrakové poruchy, mozková mrtvice, onemocnění sluchového ústrojí.

Fialová - korunní čakra

Mezi účinky patří uklidňující účinek, stimulace sleziny a tvorby bílých krvinek. K indikacím patří depresivní stavy, Parkinsonova nemoc, úzkost, senilní demence.

Charakteristika terapeutických účinků barev

  • Červená barva způsobuje nával krve do hlavy a z tohoto důvodu je používána při všech poruchách prokrvení. Je barvou srdce a povzbuzuje smysly a pohlavní potenci.
  • Oranžová barva zvyšuje zdravou ctižádost a navozuje pocit síly a radosti. Je často používána při léčbě depresivních stavů.
  • Žlutá barva stimuluje mozek a podvědomí, protože povzbuzuje naše intelektuální schopnosti a také působí proti únavě.
  • Zelená barva hraje svoji důležitou roli pro funkci nervového systému, posiluje vyčerpané a unavené nervy také působí relaxačně.
  • Modrá barva působí proti infekcím, zmírňuje bolest a také posiluje životní sílu a napomáhá udržet vnitřní vyrovnanost. Je nazývána také barvou meditace.
  • Fialová barva je známá jako barva duchovní síly a poznání. Jedná se o barvu, která má nejvyšší vibrace z barevného spektra a je rovněž barvou inspirace a nové invence.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.