Kód pojišťovny

Jarní únava

Ilustrační obrázek

S jarní únavou se potýkáme všichni. Zimní období představuje pro organismus vyšší nárok na dodávku energie, živin, minerálních látek a vitaminů. Pokud svítilo slunce, byl jeho svit slabý. Proto organismu začíná chybět vitamin D, který se tvoří z jeho provitaminu působením slunečního záření na pokožku. K únavě přispívají také trvale nízké teploty. Mnozí z nás kvůli nízké teplotě a celkovému zhoršení podmínek pro chůzi a pobyt venku tráví více času v místnostech. V zimě také saháme po energeticky vydatnějších potravinách, takže se objeví „zimní“ kilogramy, které budeme těžko shazovat. Při jarní únavě může být ohrožena i naše imunita.


Nepodceňujte jarní únavu. Pokud trvá delší dobu, může se z ní vyvinout onemocnění, které dostalo ke konci 20. století jméno chronický únavový syndrom (anglická zkratka CFS). Jde o nepříjemnou nemoc – pro pacienty je nejhorší, že jim jejich okolí často nevěří a považuje nemocné za lenochy. Lékaři se CFS zabývají, ale doposud se nepodařilo zjistit pravou příčinu vzniku této choroby. Obecně platí to, co lékaři doporučují při jakémkoli typu únavy, brát vitaminové preparáty, a to v případě například jarní únavy asi tak po 3 týdny, u CFS ovšem i delší dobu.

Zvýšenou únavu můžeme očekávat po infekčních nemocech, po větších stresech, po změně prostředí.  Únava však provází také řadu chronických pomalu začínajících nemocí, např. štítné žlázy nebo cukrovku. Při déle trvající únavě je třeba vyhledat lékaře.

Pohyb a strava

Probuďte tělo ze zimního odpočinku přidáváním pohybových aktivit. Pobývejte déle na čerstvém vzduchu. Tělo tak začne produkovat účinné látky, které vám zlepší náladu, okysličí buňky a zlepší látkovou výměnu. Čelit jarní únavě lze velmi účinně omezením kouření a pasivního kuřáctví. Ruku v ruce s aktivním pohybem by mělo následovat omezení jídla s vysokým obsahem kalorií, které v našem jídelníčku nemusí být. Nepřehánějte to s dietami, které nemají dlouhý efekt.

Vedle únavy dlouhodobé známe všichni únavu běžnou po pracovním dnu. Co se děje v našem těle? Kolísá hladina cukru v krvi, což je prakticky prvním příznakem u každé osoby. Další problémy se mohou u různých lidí lišit. Pokud je únava hodně veliká, často člověka bolí hlava, klouby i svaly. Projevuje se to i na kvalitě chůze. To má samozřejmě za následek nechuť k pohybu. Taktéž může dojít k mentálním změnám – člověk začne být zmatený. Někdy se také objevují různé projevy alergie, přecitlivělost na světlo a zvuk, ale také na teplotu, a to jak nízkou, tak vysokou. Délka práce, po níž se cítíme unaveni, se u každého z nás liší. Různí se také náročnost unavujícího výkonu. Pro někoho je při vzniku únavy zásadní vliv počasí a jeho rychlých změn.


Nejčastěji nás únava přepadá v hodinách, kdy obvykle jíme, a to proto, že organismus je zvyklý v tu dobu přijímat energii zvnějšku. Řešením ale není jednorázové přejezení, byli bychom ještě vyčerpanější. Únava ovlivňuje i psychiku a motorické a mentální schopnosti. Často vzniká pocit, že se nám nic nechce. Mentální únava má různé projevy, na které je zapotřebí správně reagovat. Jako nejrychlejší pomoc je osvědčil příjem hroznového cukru. Vedle cukru jsou to především vitaminy, které nás dovedou povzbudit. Nejúčinnější je vitamin C, který dodá energii vždy. Proto se doporučuje brát ho jen do 16. hodiny. Tento vitamin je také nezbytný pro tvorbu kolagenu a má vliv na kosti. Z dalších vitaminů jsou to vitaminy skupiny B, které působí na nervový systém, a tak mohou pomoci zejména u únavy mentálního typu. Je to především vitamin B1 a B12, které působí i na ochablost svalů a mohou pomáhat při zmírnění bolesti kloubů. Proti únavě působí rovněž všechny antioxidanty, vitamin E, karoteny a koenzym Q10. Tyto látky v organismu ničí volné radikály, které ho poškozují a zhoršují některá onemocnění. Taktéž stopové prvky ovlivňují stavy únavy. Proti vyčerpání mentálnímu pomohou i vonné oleje. Vhodná je směs rostlinných vůní – např. majoránky, mandarinky a citronu. Aplikuje se třikrát denně na zápěstí.


Zaměřte se na vhodný pitný režim, střídejte obyčejnou pitnou vodu, ředěné ovocné a zeleninové šťávy, různé druhy čajů, minerální vody. Pijte průběžně během celého dne, po malých doušcích. Alkoholické nápoje neškodí pouze tehdy, když celkové množství alkoholu v nich obsažené není denně větší než 10g pro ženy (0,25 dl piva, 1dl vína) a maximálně 20g pro muže.

Očista těla

Velmi prospěšné v souvislosti s jarní únavou je zbavit tělo všeho špatného očistným procesem. Do lidského těla se toxiny, tedy škodlivé látky, dostávají z různých zdrojů a mohou velmi negativně ovlivnit zdraví člověka. Špatná strava, stres, alkohol, kouření a pobyt ve znečistěném prostředí – to všechno nás zatěžuje. Lidský organismus sice umí nežádoucí účinky pravidelně vylučovat, ale nesmíme ho zatížit příliš. Platí, že čím zdravější tělo, tím lepší schopnost zbavovat se vlastních toxinů.
Jestliže organismus ztrácí schopnost sebeočišťování, postupně se zanáší a přicházejí zdravotní potíže, nemoci a alergie. Právě proto je důležité dbát na pravidelnou detoxikaci. Odpadní látky se hromadí ve střevech, v krvi, v cévách a také třeba v kůži. Výsledkem mohou být například zažívací potíže, zácpa, bolesti hlavy, kožní problémy, přetrvávající únava či přibývání na váze. V organismu probíhá detoxikace prostřednictvím ledvin, jater, plic, kůže, trávicího traktu a v neposlední řadě lymfatického systému.


Síť lymfatických cév filtruje tekutinu v tělesných tkáních a zabraňuje vnikání toxinů do krve. Jejich zahlcení způsobuje opakující se chřipky a nachlazení, únavu, kruhy pod očima a celulitidu.
Při detoxikaci se držme zásady, že extrémní řešení nejsou správná. Zapomeňte na nesmyslné hladovky. Začněte úpravou jídelníčku. Na tři až čtyři týdny vyřaďte červené maso, uzeniny, kravské sýry, smažené pokrmy a nahraďte je dostatkem zeleniny, luštěnin, bílého a rybího masa. Bílé pečivo vyměňte za celozrnné. Detoxikaci pomůže také několikatýdenní abstinence. Vedle alkoholu vyřaďte z pitného režimu sladké nápoje a nahraďte je bylinkovými čaji, neslazenými šťávami. Očistu organismu můžete podpořit nějakým preparátem na přírodní bázi.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.