Kód pojišťovny

Proč máme jíst ryby?

Ilustrační obrázek

Jídlo nepotřebujeme pouze proto, abychom byli sytí, ale především jako zdroje  dostatečných výživných látek pro náš organismus. Množství a složení jídla rozhoduje nejen o tom, zda budeme štíhlí nebo silní, ale má také zásadní vliv na naše zdraví.V západním světě sice lidé netrpí podvýživou z nedostatku jídla, avšak nedostatek určitých vitaminů ano. Mezi nejběžnější avitaminózu se kterou se můžeme v západním průmyslovém světě potkat je nedostatek kyseliny listové a omega 3 nenasycené kyseliny.

Omega3

Ze všech těchto kyselin má v mozku největší zastoupení kyselina dokosahexaenová (DHA). Tato kyselina je naprosto nezbytná pro vývoj jedince, tvoří součást plasmatických buněčných membrán a podílí se na přenosu informací do mozkových buněk. Již v minulosti byl znám význam DHA v období gravidity při rozvoji dětského mozku. Omega3 nenasycené kyseliny mohou velmi zásadně ovlivnit také lidskou depresi nebo bolest kloubů. Dlouhodobé užívání DHA snižuje také výskyt zánětlivých kloubních onemocnění. Pozitivní účinky jsou rovněž prokazovány při léčbě Alzheimerovy choroby. Vysoká hladina DHA je důležitá především u dětí, protože zůstává základem pro učení.

Ryby, ale jaké?

Organismus si není schopen DHA vyrobit samo. Kde tedy tuto látku získat? Nejvhodnější je konzumace tučných mořských ryb, ale bohužel v poslední době se pěstují tzv. farmářským lovem, což znamená, že nepřijímají plankton, nebo jenom v jeho omezeném množství. Z tohoto důvodu bychom měli vždy kontrolovat, zda jsou ryby lovené.

Kyselina listová

Při nedostatku této kyseliny vzniká anémie nebo porucha růstu, dále záněty v dutině ústní, poruchy zažívacího traktu, celková slabost a únava. Kyselinu listovou získáme konzumací dostatečného množství zeleniny a luštěnin. Klinickým důsledkem nedostatku listové může být předčasný potrat, předčasný porod, nižší porodní váha, neúplný vývoj páteře, lebky, míchy, vrozené srdeční vady, postižení končetin, zúžení střev nebo nedostatečný vývoj ledvin. V souvislosti s nedostatkem kyseliny listové může lékař v některých případech v období chystaného těhotenství a v době kojení doporučit suplementy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.