Kód pojišťovny

Nehty - ukazatel nemocí

Ilustrační obrázek

Zdravý nehet je tvořen zcela zrohovatělými buňkami pokožky, takzvaným keratinem. Hlavní funkcí nehtů je chránit citlivé části posledního článku prstů rukou a nohou, ale nehty také zvyšují hmatové vjemy a usnadňují uchopování předmětů. Kdy jsou nemocné? Normální nehet má hladký povrch, bez rýh a žlábků, lesk, růžovou barvu a v jedné osmině měsíček. Prakticky všechny změny barvy, tvaru a struktury nehtu jsou znakem onemocnění nehtů Pokud takové změny objevíte, pomoc hledejte u dermatologa.

Zaměřeno na stravu

Pokud jsou nehty v nepořádku, je čas zamyslet se nad stavem celého organismu. Snažte se do jídelníčku zahrnout více ovoce a zeleniny, abyste si zajistili nutné vitaminy, minerály a enzymy. Různé vady vzhledu nehtů přitom napovídají, o jaký problém jde. Zjistíte-li na nehtech bílé skvrny, pravděpodobnou příčinou je nedostatek zinku nebo vitaminu B6. začněte proto užívat multivitaminy a potravinové doplňky s minerály. Jestliže mají skvrny jinou barvu, například zelenočernou nebo modrošedou, může to být známka vážnějších problémů - infekce nebo srdečního onemocnění a je třeba lékařské vyšetření.

Příčinou suchých, lámavých a štěpících se nehtů je opět nedostatečná nebo na důležité stavební látky chudá strava. Rozhodující bývá skupina vitaminů B, především vitaminu B1, který pomáhá obnovit strukturu nehtů a vlasů. za bledými a hrbolatými nehty se může skrývat nedostatek železa. Nedostatek nenasycených mastných kyselin v organismu má za následek matné a křehké nehty. Podélné rýhy avizují celkově oslabený organismus a špatné vstřebávání živin v trávicím traktu. Příčné rýhy jsou znamením akutních onemocnění, jejich příčinou bývá infekce, nedostatek vitaminů nebo chybná dieta. Nápadně vypouklé, baňaté nehty připomínající paličky na buben se dávají do souvislosti s oslabenými plícemi a srdcem, a pokud máte nehty lžičkovitě prohnuté, je v těle nedostatek železa. Velmi zakulacené a zakřivené konce nehtů značí nedostatek vitaminu B12. Přílišná červeň nehtů ukazuje na přebytek červených krvinek, zatímco žluté nehty se vyskytují při oslabení jater či žloutence.

Opakující se mykózy

Výzkumy dokazují, že téměř polovinu všech problémů s nehty (především na nohou) tvoří plísňová onemocnění. Začínají většinou na kůži dolních končetin, zejména v meziprstí u malíčků. Pokud nejsou včas léčena, rozšíří se na nehet. ten pak změní strukturu, deformuje se a působí bolest, která znemožňuje obouvání a nošení obuvi, a dokonce ovlivňuje stání i chůzi. Obnova nehtu trvá až půldruhého roku. Mnoho pacientů bohužel ignoruje příznaky onemocnění s nadějí, že zmizí samy. Tím však dojde k mnohonásobnému zhoršení choroby a její léčení nabude na obtížnosti.

Dermatolog vám na mykózy předepíše masti, někdy může sáhnout i po vnitřních lécích. protože existuje celá škála různých druhů plísní, které toto onemocnění spouštějí, existují také rozličné způsoby jejich léčby. Alternativní medicína, které usiluje o nalezení příčiny onemocnění, pracuje pak s celkovou očistou organismu.

Mykózy kůže a nehtů mají tendenci se opakovat, a to i v případech, kdy vedle mastí pro potlačení plísně předepíše lékař i pilulky. bezpodmínečně nutná jsou následná opatření na prevenci opakování mykóz. velmi efektivní je potírání dezinfekčním bezoplachovým gelem okolo nehtového lůžka u nehtů na nohou i rukou, který plísně spolehlivě zničí a zabraňuje usazení mikroorganismů na nehtové ploténce. Pozor si dávejte na tuhá mýdle ve veřejných toaletách a umývárnách. V jejich pórech a loužičkách vody, v nichž často plavou, jsou ideální podmínky pro bakterie.

Péče o nehty - nejčastější problémy

V případě silně zarostlých nehtů ponořte nohy do teplé vody obsahující sůl nebo měsíček lékařský (1 polévkovou lžíci tinktury na půl litru vody), pak na postižené místo naneste volně prodejný přípravek na zarostlé nehty. jakmile se nehet uvolní, zasuňte pod jeho okraje tenký proužek vaty. Denně ho vyměňujte, dokud nehet nepřestane zarůstat. Opakovanému zarůstání by měla zabránit obuv správné velikosti a rovně zastřižené nehty. Vyzkoušet můžete další „babský" recept. Přes noc zabalte postižený prst do plátku čerstvého citronu, který působí jako změkčovadlo. Jakmile nehet změkne a je možné ho uvolnit, zastřihněte ho. Abyste zabránili novému zarůstání, podkládejte ho kouskem sterilní gázy, dokud znovu nedoroste. Gázu denně vyměňujte.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.