Kód pojišťovny

Kožní problémy

Ilustrační obrázek

Kožních chorob je mnoho, stejně jako léčebných postupů, a jen někdy máme šanci strefit se do správné diagnózy a pomoci si sami. Naštěstí jen několik chorob kůže ohrožuje vážněji zdraví, většinou nás trápí jen pohled do zrcadla. Dětská pokožka je mnohem citlivější a náchylnější k poškození než kůže dospělého člověka.

Akutní kožní potíže

Erysipe (růže) je onemocnění vyvolané streptokoky, častěji se vyskytuje v dolních končetinách, ale může být i v obličeji. Jde o ohraničené červené ložisko-současně se objevují horečka, nevolnost, zvracení a bolestivé zduření uzlin. Lékař předepíše antibiotika. na postiženou kůži se mohou dávat chladivé obklady nebo masti.

Impetigo je povrchová a velmi nakažlivá infekční choroba, která obvykle napadá ústa, nos a uši a produkuje krustovitý výtok. Nemoc je vyvolaná zlatými stafylokoky nebo pyogenními streptokoky. Začíná drobnými skvrnkami, které se rychle zvětší a vzniknou z nich puchýřky. Objevuje se červené ložisko, které se rychle zvětší, s hnisavými strupy, cárovitým olupováním a mokváním, a to nejčastěji v obličeji, na hýždích či rukou. Impetigo postihuje především děti, které je mohou přenést na sourozence i rodiče - infekce se šíří přímým kontaktem. Nemoc se často vyskytuje na kůži postižené atopickým ekzémem. V terapii se nejprve odstraňují krusty a následně se místo dezinfikuje. Poté se aplikují antibiotika v masti. Při postižení větších ploch se podávají antibiotika v tabletách. Nepoužívejte volně prodejné antibakteriální masti, protože tyto přípravky jsou příliš mírné na to, aby zničily příčinu infekce - bakterie streptokoka a stafylokoka. Ve skutečnosti tak můžete pouze rozšířit infekci i na zdravou kůži. Raději smíchejte zásyp z vodilky kanadské s mastí z měsíčku a vatovým tamponem naneste směs na puchýře. Ranka se uzavře a zabrání šíření infekce.

Fototoxická reakce je výsev puchýřků na sluníčkem ozářených místech u lidí, kteří užívají některé léky (tetracyklinová antibiotika, výtažky z třezalky), po aplikaci některých kožních léků nebo kosmetických přípravků. V léčbě je nutné změnit léky za takové, které nevyvolávají reakci po ozáření. Krátkodobě se také mohou na kůži aplikovat lokální kortikosteroidy.

Herpes simplex - známý opar se vyskytuje u lidí, kteří byli infikováni virem herpes simplex I. Nákaza může být nebezpečná pro novorozence, pro osoby se sníženou imunitou a pacienty s atopickým ekzémem. U nich se může infekce rozšířit a vyvolat zánět mozku a mozkových blan, proto musí být léčena včas celkově intivirotiky. Obyčejný opar reaguje v počátečních stadiích na aplikací mastí. Pokud se vám opary dělají častěji než třikrát za rok, užívejte denně 500 mg aminokyseliny lyzin. Jakmile máte pocit mravenčení, což je předzvěst oparu, dávku zdvojnásobte. Kdo trpí na opary, bez ohledu na to, jak často se mu opakují, měl by se vyhýbat potravinám obsahujícím aminokyselinu arginin, která je obsažena například v ořeších, semínkách a čokoládě. Virus herpes simplex, který je původce oparu, po ní totiž jen „kvete". Když  opar vyrazí, můžete zmírnit bolest ledem, volně prodejnými léky, které obsahují znecitlivující látku fenol. Hojení oparu usnadní výtažek z habru obecného, z kopřivy, z myrhy, nebo z čajovníku, dále olej s vitaminem E. Jestliže se oparu dotknete, nesahejte si pak na jinou část těla, pokud si neumyjete ruce. Mohli byste si virus přenést do očí nebo na genitálie.

Herpes zoste (pásový opar) postihuje lidi, kteří prodělali v dětství plané neštovice. Každému, kdo je prodělal, se v nervových buňkách v páteři usadil jejich virus (varicella zoster). Může tam nečinně ležet po celý váš život. Avšak nemoc nebo citové trauma ho může aktivovat. Projeví se to vzplanutím bolestivých puchýřů, známých jako pásový opar. Před výsevem puchýřů může nemocný pociťovat změny čití, brnění nebo bolest v postižené oblasti. Onemocnění trvá zpravidla 2-3 týdny, ale po zhojení přetrvávají často poměrně kruté a dlouhodobé bolesti. Jim lze předejít včasnou léčbou antivirotiky, která by měla být zahájena do tří dnů od objevení puchýřků. Pokud se viry šíří podél první větve trojklanného nervu, bývá přítomen otok víček a projevy se mohou rozšířit i na spojivku a rohovku a postihnout zrak.

Akutní solární dermatitida (spálení sluncem) vznikne za 6-8 hodin po expozici UV záření, maxima dosahuje za 14-36 hodin, pak ustupuje. Červená kůže pálí, mohou se na ní objevit puchýřky. První pomocí jsou chladivé obklady. K urychlení hojení lze rovněž použít místní kortikosteroidy a přípravky s obsahem zinku. Volně prodejná mast z měsíčku lékařského nebo gely s aloe zmírní vysušenost a podrážděnost spálenin od slunce.

Kopřivka je reakce kůže na látku vyvolávající v organismu alergickou reakci (jahody, vejce, ořechy, léky, mořské plody). Nastupuje obvykle chvíli po kontaktu s alergenem. Mívá různé podoby. Někdy se jedná o souvislé pásy, jindy o výsev menších ložisek. Většinou brzy vymizí, někdy však může trvat déle a zasáhnout i měkké tkáně (víčka, rty, dýchací cesty). Chlad je nejúčinnějším vnějším prostředkem proti kopřivce, volně prodejná antihistaminika působí na mírném otoky zevnitř, avšak mohou vyvolávat ospalost. Někdo má dobrou zkušenost s 15-20minutovou koupelí ve vlažné vodě, do které přidá šálek jedlé sody.

Infekční exantémy jsou vyrážky, které provázejí některá bakteriální či virová onemocnění (spála, spalničky, neštovice, zarděnky, pátá nemoc, šestá nemoc). Obvykle se u dítěte kromě rozsáhlejšího postižení kůže zjistí teploty, celková slabost, kašel, rýma, nechutenství a jiné příznaky infekce.

Afty jsou nepříjemnou infekcí v ústech, která trvá obvykle asi týden. Příčina není známá, vědci se domnívají, že určitou roli hraje nedostatečná strava, alergie na potraviny a stres. Jste-li náchylní na afty, vyhýbejte se kávě, koření a kyselým potravinám. Užívejte potravinové doplňky s vitaminem C a B-komplexem, kyselinou listovou, železem a zinkem. Afty se většinou objevují v období vysokého stresu a snížené imunity, zejména v pubertě nebo před menstruací.

Chronické choroby

Seboroická dermatitida obličeje se projevuje zčervenáním kůže a jejím olupováním s nažloutlými šupinami. Postihuje vnitřní část obočí, kořen nosu, okraj kštice, někdy i bradu, tváře a krk. Děti mívají žlutavé šupinky nejčastěji ve vlasech a v obličeji. Obvykle tento problém odezní po třech měsících, ale když se neléčí, může přetrvávat. Vhodnou léčbou je promašťování salicylovým olejem a šetrné vyčesávání.

Atopický ekzém není jen onemocněním útlého věku, ale bývá často i u dospělých. K dospělým projevům patří velmi suchá, drsná kůže, která občas zčervená a svědí. V těchto akutních stadiích se mohou objevit i pupínky, případné mokvání. Charakteristické projevy v obličeji dospělých jsou prořídlá obočí v zevní části, tmavé kruhy pod očima a zmnožení kožních řas pod víčky.

Atopická dermatitida je kožní zánět způsobený reakcí organismu na pyly, určité potraviny, prach a jiné alergeny. Přesné příčiny nejsou známy. Atopický ekzém vzniká nejčastěji v dětství, a to na obličeji. V pozdějších letech se vyrážka přesouvá do kolenních a podkolenních jamek, na krk, zápěstí a hřbety rukou. Na pokožce se při něm obvykle objeví pupínky nebo zarudlé mapy. Postižené místo se snadno zanítí. a bolestivě mokvá. Ale také zdrsní, vysychá a svědí. Dítě si mnohdy postižená místa rozškrábe, což stav ještě zhorší. Otevřené ranky při ekzému jsou vstupní branou pro virová kožní onemocnění. Suchá a citlivá kůže se sklonem ke vzniku atopického ekzému bývá geneticky podložená a často u rodičů nebo sourozenců nalezneme některé z atopických  onemocnění (ekzém, alergická rýma nebo astma). O suchou kůži by se mělo pravidelně pečovat, promazávat ji i několikrát denně zvláčňujícími krémy a přidávat rovněž olejové přísady do koupele. Pokud se suchá kůže dostatečně nezvláčňuje, snadněji se podráždí a u disponovaných dětí může vzniknout atopický ekzém. Správná léčba ekzému zahrnuje nejen aplikaci mastí, ale i dodržování pravidel jako odstranění známých alergenů. V bytě postiženého by se nemělo kouřit, k eliminaci prachu a roztočů je nutno pravidelně vysávat, vhodné je odstranit koberce a závěsy, případně zvířata se srstí nebo peřím.

Lupénka je v dětském věku spíše vzácností. Častěji bývají lupénkou postižena děvčata než chlapci. Tato nemoc je charakterizována zanícenými plochami kůže, které bývají pokryté bílými šupinkami. Léčba je zdlouhavá a onemocnění se i po úspěšné terapii vrací.. V léčbě se používají speciální masti, kortikosteroidy, pro těžší lupénku je dostupná biologická léčba. Jestliže trpíte lupénkou, vyhýbejte se alkoholu, stravě s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem vlákniny a neužívejte ibuprofen. To může váš stav zhoršit.

Akné trápí muže i ženy. Nejčastěji je postihuje v oblasti obličeje, dekoltu, ramen a horní poloviny zad. Podkladem choroby je zvýšená tvorba kožního mazu a porucha rohovění ústí mazových žláz. Příčinou může být hormonální dysbalance, akné však může být důsledkem působení některých látek, používání nevhodné kosmetiky, ale i dlouhodobé léčby některými léky. Na kůži se tvoří uzavřené nebo otevřené komedony, červené pupínky a hnisavé neštovičky, případně bolestivé hrboly červené až fialové barvy se sklonem k vytváření jizev. Komedony jsou vlastně zánětem mazových žláz, velmi často těch, které jsou u vlasů a chlupů. Problém začne ucpáním vývodu mazové žlázy rohovinou. Současně se zvyšuje tvorba kožního mazu. Další komplikací je navazující zánět, vyvolaný mechanickým drážděním a chemickými pochody, které v uzavřením prostoru vývodu mazové žlázy probíhají. K tomu se přidává působení bakterií, což situaci ještě zhoršuje.

Dívkám se tvoří vřídky na obličeji již rok před první menstruací, kdy tělo produkuje větší množství androgenních, tedy mužských pohlavních hormonů. Androgeny jsou za normálních okolností u žen nezbytné pro správnou funkci řady orgánů a tkání. Androgeny ale také vyvolávají zesílenou aktivitu mazových žláz. Množství vytvářeného kožního mazu je ovšem u každého člověka jiné. Důležitou roli při vzniku akné hrají také genetické předpoklady. U dívek lze projevy akné zmírnit hormonální antikoncepcí. Gynekolog ale nejprve musí zjistit, zda příčinou akné jsou skutečně hormonální změny. Zváží i případné nebezpečí trombóz, které s sebou v některých případech nese antikoncepce. Ta například není vhodná pro pacientky, které kouří, mají vysoký krevní tlak, nadváhu nebo trpí žilním onemocněním. Antikoncepce však nemá být lékem první volby. Nejprve se nasazuje léčba lokální (používání gelů a emulzí), poté fyzikální (laser) a nakonec by měla následovat celková léčba, tím se myslí antibiotika, hormonální léčba nebo chemoterapie.

Pokud se akné na kůži vyskytuje i po 25. roce anebo se poprvé objeví až v tomto věku, jedná se o  takzvané akné dospělých. Záněty bývají zpravidla velmi rozsáhlé a často bolestivé. Příčina může být v potravě, v genech, v životním stylu, ale také v některém nemocném orgánu. Občas nás například může trápit zubní váček nebo gynekologické a urologické problémy. Nakonec se zjistí, že zdrojem kožních potíží mohou být právě tato zánětlivá ložiska v těle. Je vhodné podstoupit i endokrinologické vyšetření.

Léčebné metody jsou zaměřeny na omezení mazotoku, na uvolnění rohoviny z ústí mazových žláz a na působení proti mikrobům a zánětu. Základem péče je pravidelné šetrné čištění pleti, které uvolní přebytečnou rohovinu a odstraní nahromaděný kožní maz. V případě výraznějších projevů se zevně aplikují léčiva. Doplňkovou léčbou jsou také ovocné AHA-kyseliny. V boji proti akné pomáhá vitamin A, označovaný v kosmetických výrobcích jako retinol. Chrání naši pokožku, udržuje ji mladou a pružnou. Když se jím buňkové stěny nasytí, zabrání volným radikálům, aby je poškodily. Při nejtěžší formě akné, kdy jsou záněty hluboké a šíří se, může lékař předepsat isotretinoin- Roaccutan, což je přípravek s derivátem vitaminu A. Má ale natolik závažné vedlejší účinky, že je správné ho používat jen v indikovaných případech. Častým omylem je, že akné se vyléčí na slunci. Sluneční svit má protizánětlivé účinky, jenže dočasné. Kůže však vlivem slunce zhrubne a mazové kanálky se pak snáze ucpávají. Existuje tzv. Mallorca akné, kdy se akné objeví právě po slunění.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.