Kód pojišťovny

Dejte si šálek čaje

Ilustrační obrázek

Za objevitele čaje je považován císař Šen-nunga, který se ve své lékařské knize poprvé zmiňuje o čaji jako o hořkém nápoji a rostlině, která odpovídá čajovému keři. V současné době známe čaje zelené, černé, bílé a takzvané nečaje.Ćerný čaj je vyráběn takzvanou fermentací. Jedná se o biochemickou reakci, která probíhá při teplotě 35-40°C za neustálého zvlhčování vzduchu. Při fermentaci jsou z čajových listů uvolňovány látky, které velice ovlivňují chuťové vlastnosti čaje. Černé čaje se luhují ve vodě, která prošla bodem varu. Bílý čaj je považován za vzácnost a specialitu, protože byl určen výhradně pro císaře. Mezi nečaje se zařazují rostliny, z  nichž se luhují nápoje, které jsou čaji podobné.

Jaký má černý čaj účinek?

Účinek černého čaje souvisí se způsobem jeho přípravy. Pokud se čajové lístky luhují pouze 2-3 minuty, do nálevu se uvolní tein což je látka, která povzbuzuje činnost mozku, nezatěžuje srdce a krevní oběh. Jeho účinek odeznívá pomalu. Kofein v kávě naopak stimuluje přímo srdce a vegetativní nervový systém a působí velmi krátce. Příprava zeleného čaje se liší, i když jeho účinky jsou velice podobné. Nezalévá se vroucí vodou, ale pouze ohřátou na 80°C.

Vnitřní pochody v organismu

Pro organismus a stálost vnitřního prostředí je nezbytný příjem tekutin. Život je součástí obrovského množství dějů, které v různých místech buněk i v mezibuněčných prostorech  vytvářejí různé funkční dynamické rovnováhy. Z pohledu tradiční čínské medicíny odpovídá vnitřní prostředí systému sleziny. Vnitřní prostředí je z velké části tvořeno takzvanou celkovou tělesnou vodou, která obsahuje bílkoviny, vitaminy a minerály. Jedná se především o draslík, sodík, hořčík. Celkovou tělesnou vodu rozdělujeme na mimobuněčnou tekutinu, která 20% a nitrobuněčnou tekutinu, která 40% celkové tělesné vody. Zbylých 40% z celkové tělesné vody je vázáno v tukové tkáni, kostech, svalech, kůži a orgánech.

Množství přijímaných tekutin

Množství přijímaných tekutin je závislé na mnoha faktorech, především na fyzické aktivitě jedince. Voda je z organismu vylučována ledvinami, střevy, odpařováním při dýchání a také potem. Močí se vyloučí denně jeden až jeden a půl litru, při dýchání se odpaří asi půl litru a potem jeden až dva litry. Množství vyloučených tekutin závisí kromě aktuálního stavu organismu také na fyzické aktivitě a prostředí, ve kterém člověk právě pobývá.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.