Kód pojišťovny

Proč je zdravý ananas?

Ilustrační obrázek

Ananas je tropické ovoce, které váží 3,5 kg a používá se hojně v kulinářsví - masové pokrmy se díky ananasu stávají daleko vláčnější a měkčí. Mimo to velice chutná i jako syrový, vyrábí se z něj kompoty, marmelády šťávy nebo se z něj připravuje ocet a víno. Listy ananasu tvoří jemná vlákna, která své uplatnění  najdou například  při výrobě kvalitního ručního papíru, dále se  z něj vyrábějí látky, sítě, tašky nebo rohože.

Co obsahuje ananas?

Dužina ananasu obsahuje až 85 procent vody, cukru, tuky, vlákninu, vitaminy, skupiny B, A, C a minerály jako například vápník, železo, draslík a fosfor. Ananas se doporučuje  při otocích, poruchách zažívání, zánětech. Dále se doporučuje při anémii, arterioskleróze, artritidě, vysokému krevnímu tlaku a při horečkách. Čerstvý ananas je močopudný a užívá se na nemoci močového ústrojí. Dále je vhodný pro léčbu zánětů močových cest a také odvar z listů se v některých oblastech popíjí při bolestech břicha.

Ananasová šťáva

Ananasová šťáva velmi dobře podporuje trávení. Léčivé účinky enzymu bromelinu jsou užitečné a vyrábějí se z něj léky na zažívání. Běžně se doporučuje sníst kus čerstvého ananasu, v případě, že je člověku těžko po jídle . Bromelin štěpí bílkoviny na aminokyseliny a tím napomáhá trávení, urychluje regeneraci tkání, působí protizánětlivě, chrání žaludeční slonici a působí také preventivně před vznikem žaludečních vředů. Má také protizánětlivé účinky, urychluje regeneraci tkání a snižuje tvorbu krevních sraženin, proto se také doporučuje v rámci prevence srdečních onemocnění.

Ananas a štíhlá linie

Ananas je velice oblíbený při redukčních dietách, protože je to jeden z nejúčinnějších spalovačů tuků. Z ananasu se vyrábí nejrůznější potravinové doplňky  a podpůrné prostředky na hubnutí. Čerstvý ananas je vhodné konzumovat při rekonvalescenci, po zraněních, především ve sportu, jako jsou pohmožděniny a výrony. Ananasová šťáva je vhodná po nadměrné fyzické zátěži.

Pozor na zkažený ananas

Zkažený ananas má vysoký obsah kyselin a ty mohou poškodit zuby a žaludeční sliznici a způsobit silné průjmy a zvracení.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.