Kód pojišťovny

Močové ústrojí a jeho potíže

Ilustrační obrázek

Močové ústrojí je systém, jehož úkolem je vyloučit z těla zplodiny látkové výměny. Ledviny filtrují z krve to, co tělo nepotřebuje. Vzniká moč, která je močovody odváděna do močového měchýře, v němž se hromadí. Stěna plicního měchýře se rozpíná a vysílá signály do mozku. Po určité době vznikne nucení na močení. Močový měchýř se začne stahovat a vypuzovat moč do močové trubice pomocí které se moč dostává z těla ven.

Komplikace

Potíže mohou nastat ve všech úrovních a akutní potíže většinou silně bolí a postižený musí vyhledat odbornou pomoc. Bolesti jsou známé pod pojmem ledvinová kolika, která patří k jedné z nejsilnějších akutních bolestí. Podobně silné jsou ještě akutní bolesti slinivky břišní nebo náhlé ucpání cév střeva. S akutními stavy si většinou současná medicína ví rady, ale horší situace nastává, pokud potíže přejdou do chronické podoby.

Hematurie

Tento pojem znamená přítomnost krve v moči. Tento stav není nijak vzácný, protože ledviny i močové cesty jsou hodně prokrvené. V případě, že počet červených krvinek překročí v určitém objemu svou hranici, je stav patologický. Pokud jsou navíc přítomny i další příznaky, jedná se většinou o nezhoubné onemocnění ledvin nebo močových cest, jako např. záněty, močové kameny nebo vrozené vady. V případě, že se krev v moči objeví bez jakýchkoliv dalších potíží, je potřeba pomýšlet na zhoubné nádory ledvin, močových cest nebo prostaty.

Projevy zánětu močového ústrojí

Záněty močových cest a ledvin patří po zánětech dýchacích cest k nejčastějším zánětům vůbec. V průběhu života postihuje především ženy, ale u mužů mají komplikovanější průběh a daleko závažnější důsledky. Jestliže dojde k zánětu močového měchýře  nebo močové trubice převažují lokální příznaky: pálení a řezání při močení, nucení na močení, časté močení až pocit úniku moče, někdy přítomnost krve v moči. Zánět ledvin, prostaty nebo nadvarlat doprovází v akutním stadiu celková reakce:slabost, pocit únavy, horečka, zimnice, třesavka. Lokálně se zánět projevuje bolestí postiženého orgánu. V případě zánětu ledviny je to bolest v bederní oblasti, při zánětu prostaty bolest v oblasti pod šourkem nebo v pánvi a zánět nadvarlete se projevuje  zarudnutím a bolestivým zvětšením postižené strany šourku.

Léčba infekce močových cest  

 

Při léčbě infekcí močových cest se používají antibiotika, která se koncentrují v moči. Zpravidla dosahují několikanásobně vyšších koncentrací než v krvi, z čehož plyne několik výhod. Nejvyšší množství antibiotik je v místě zánětu a neovlivňují tak bakterie v jiných částech těla (ústní dutina, střevo, střední ucho, pochva). Z těchto důvodů se u tohoto druhu léčby neobjevují významnější nežádoucí účinky. Zánět ledvin, prostaty nebo nadvarlat často vyžaduje komplexnější přístup a nestačí pouze podávání antibiotik. Při zánětu, který je spojen s horečkou je nutné vždy vyloučit poruchu odtoku moče. Pokud existuje překážka v odtoku moče je nezbytnou součástí léčby zajištění drenáže močových cest. K vyléčení zánětu přispívá dostatečný příjem tekutin, vyhýbání se zátěži a prochlazení spolu s dostatečným příjmem tekutin.

Návštěvu lékaře je nutností  

Při jakýchkoli potížích v oblasti močového ústrojí, není radno odkládat návštěvu lékaře. Léčení zdravotních poruch močového ústrojí má dva hlavní úkoly. Jako u každého dutého orgánového systému musí být zajištěna jeho průchodnost tak, aby nedocházelo k městnání moči. Dále je nutno řešit problematiku vzniku vnitřních příčin poruchy. Zde patří prevence vzniku ledvinových kaménků, jichž je několik druhů, a léčení již vzniklých chorob, které ledviny napadají přímo nebo se jedná o komplikace.

Močové kameny  

Močový kámen je v podstatě cizí těleso, a proto dochází k dráždění močových cest. To se projevuje tvorbou hlenu, vylučováním bílých a červených krvinek, což se dá prokázat laboratorním vyšetřením moče. Pokud se červené krvinky vylučují ve větším množství, pozoruje nemocný  červené zabarvení moče. Větší množství hlenu nebo bílých krvinek může způsobit zakalení moče. Jako cizí těleso způsobuje močový kámen  také změny funkce močových cest  a ledvin. Nejznámějším projevem je ledvinová kolika. V případě, že nemocný nevymočí kámen sám, je potřeba kámen zmenšit na úlomky nebo zcela odstranit. Ke zmenšení kamenů se nejčastěji používá drcení  rázovou vlnou přes kůži. V určitých případech je nutno v celkové anestezii zavést do močových cest optický nástroj (endoskop) a kámen odstranit  v celku nebo jej rozdrtit a odstát.

Zkuste bylinky a vitaminy  

U zánětů ledvin se doporučuje čaj z listu brusinek, borůvek, kopřivy, břízy a lichořešnice. Mezi důležité vitaminy patří hořčík, zinek, vitamin B6. Hodně také mohou pomoci bodové masáže s baňkováním.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.