Kód pojišťovny

Sport prospívá

Ilustrační obrázek

O tom, že sport je pro naše tělo prospěšný není pochyb. Podle dlouhodobých výzkumů se ukazuje, že tělesně aktivní lidí mají více sociálních kontaktů, jsou otevřenější a aktivnější a mají harmoničtější pracovní i soukromý život. Pravidelné sportování zvyšuje výkonnost a vytrvalost. Trénovaný člověk dokáže pracovat mnohem soustředěněji než netrénovaný. Navíc každá činnost svalů vysílá mozku množství impulsů, které uvedou  do chodu nejrůznější chemické procesy. Dochází tedy k ovlivnění psychiky i mozkové kapacity a doslova se dá hovořit o „ mozkovém tréninku"

Co nám přináší sport?

Sport nám přináší mnoho pozitivního, jmenujme alespoň ty nejdůležitější:

  • Dochází k povzbuzení látkové přeměny tuků, protože ubývá tukových zásob, přibývá svalové hmoty. Pravidelným sportováním dochází k povzbuzení látkové přeměny v játrech, zvyšuje se množství „dobrého" HDL cholesterolu a snižuje se „špatný" LDL choleseterol.
  • Kardiovasculární systém se posiluje, protože srdce sportovce dokáže do tepen napumpovat mnohem větší množství krve a tím zabezpečí lepší zásobování všech částí těla.
  • Svaly, šlachy a kosterní aparát je schopen lépe podpírat kostru a udržovat správné držení těla.
  • Zlepšuje se činnost vnitřních orgánů, především činnost tlustého střeva.
  • Posílení obranyschopnosti organismu, imunitní systém je daleko lépe aktivován.
  • Odbourání stresových hormonů - sport účinně pomáhá při odbourávání stresu a zlepšuje tělesnou regeneraci. Výkonnost organismu se tak zvyšuje.
  • Zlepšuje se kapacita plic a červené krvinky jsou schopny dopravovat více kyslíku na příslušná místa v organismu.
  • Zvyšuje se tvorba serotoninu - což prospívá především depresivním jedincům.
  • Zlepšení regulace tvorby inzulínu - trénovaný organismus potřebuje méně inzulinu než netrénovaný.
     

Vytrvalostní trénink

Vytrvalostní sport je výborná aktivita, která se hodí pro zlepšení tělesné kondice i pro hubnutí. Velmi doporučovanou aktivitou je severská chůze (nordic walking) nebo jogging. Pohyb při severské chůzi se nejvíce podobá pohybu při klasickém běhu na lyžích. Pohyb mohou doprovázejí volné  a dlouhé pohyby vždy protilehlých paží. Kyvadlový pohyb paží je cíleně podpořen použitím hůlek. Hůlky vedeme těsně podél těla a ramena by měla být vždy uvolněná a povolená.

Jogging

Jogging neboli pohodlné běhání pomáhá zvyšovat kondici (vytrvalost). Pravidelný jogging  posiluje srdce  a zlepšuje dech. Předností joggingu je, že ho můžeme provozovat kdekoli. Doporučuje se běhat spíše častěji a kratší dobu než občas a dlouho. Při běhání kolem 35 - 40 minut se aktivuje vegetativní nervový systém a začne odbourávání stresu.

Aerobní trénink

Slovo aerobní znamená, že naše tělo je při svalové činnosti dostatečně zásobováno kyslíkem. Např. při chůzi, běhu, jízdě na kole nebo na bruslích udržujeme plynulé, ale svižné tempo, trochu se zadýcháme, ale celkově jsme schopni svůj pohyb zvládnout - „udýchat". Při aerobním tréninku jsou také svaly rychle a dostatečně zásobovány kyslíkem a mohou dobře pracovat.

Anaerobní trénink  

 

Při anaerobním tréninku tělo potřebuje kyslíku více, než dostává.Buňky nemají dostatečnou zásobu kyslíkem a po určité době je kyslíku nedostatek. Svaly jsou podzásobeny a chvílemi vypadávají z činnosti. K tomu velmi často dochází například při špatném posilování, ale může k tomu dojít také při severské chůzi nebo joggingu. Svaly buď vypoví poslušnost, my lapáme po dechu nebo se objeví zblednutí v okolí úst. Aby byl trénink smysluplný, měli bychom se pohybovat pouze v aerobní oblasti a postupně ji rozvíjet. Mezi další druhy vytrvalostního sportu patří: inline bruslení, plavání a cyklistiky nebo spinning.

Inline bruslení

Bruslení na kolečkových bruslích je aktivita, která je vhodná i pro netrénované začátečníky. Bruslení je v porovnání s běháním šetrnější vůči kloubům, takže je vhodné také pro osoby s nadváhou. Při plynulém bruslení spálíme zhruba 700 kalorií za hodinu.

Plavání

Plavání šetří kloubní aparát a je výborným vytrvalostním sportem pro jedince s nadváhou. Za hodinu plavání spálíme asi 500 až 800 kalorií.

Cyklistika nebo spinning

Oba dva druhy sportu chrání především kolenní klouby, protože hmotnost těla spočívá v sedle. Spinning neboli jízda na speciálním stacionárním kole v tělocvičně je ideálním sportem za špatného počasí. Za hodinu tréninku spotřebujeme 500 až 1000 kalorií.

Kdy spalujeme?

Naše tělo ze svých tukových zásob nevzdává lehce, a proto při tréninku dochází nejprve ke spalování cukru získané z poslední potravy. Jestliže jsme naposledy jedli nejméně tři hodiny před tréninkem, spalování se nahodí už po 20 až 25 minutách . V zásadě platí, že trénovat by se mělo vždy před jídlem. Zásobárny tuků ve svalech jsou prázdné a tuky přijaté z potravy mohou být využity pouze částečně. Látková přeměna se řádně rozběhne po zhruba 30 minutách vytrvalostního tréninku.

Tvorba svalové hmoty

K nárůstu svalové hmoty dochází teprve po tréninku, kdy se organismus nachází v regenerační fázi. Až v průběhu odpočinku získávají svaly další sílu tím, že rozšiřují své zásobárna energie. Tento proces se odborně nazývá superkompenzace. Úspěšný nárůst svalové hmoty může nastat jedině tehdy, když se pravidelně střídá fáze zátěže a odpočinku. Potřeba odpočinku je  po námaze u každého člověka jiná a závisí na úrovni tréninku a kondici jedince.

Nárůst výkonnosti

Posilovací trénink, během něhož dochází k nárůstu svalové hmoty by mělo probíhat dlouhodobě a rovnoměrně. V zásadě platí, že bychom neměli trénovat dva dny po sobě stejnou svalovou skupinu a je vhodné dopřát svalům  48 hodin regenerace. Začátečníci a nepříliš trénovaní jedinci si mohou dopřát odpočinek daleko větší.

Držení těla

Důsledkem monotónních pohybů při posilování může dojít k nesprávnému provádění jednotlivých cviků. Jestliže cviky necvičíme správně, nebo se přetáhneme tělo nám to dá najevo bolestí na příslušných místech. Následně dojde k nesprávnému zafixování pohybu. Z tohoto důvodu je nutné, dbát při každém posilovacím cvičení na správné držení těla a správné provádění jednotlivých cviků.

 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.