Kód pojišťovny

Vše o kašli

Ilustrační obrázek

Kašel má významnou funkci v rámci obranného reflexu dýchacích cest. Jeho úkolem je uvolnění dýchacích cest jejich očistou od zvýšeného množství sekretu, hlenu, nečistot, prachových částic a  cizích těles. Objevuje se však také i za jiných okolností, při traumatických nebo nádorových onemocněních dýchacích cest a jiných chorobných stavech. Charakteristika a původ kašle může být následující:

  • je příznakem velké části onemocnění horních a dolních cest dýchacích,
  • může vzniknout na podkladě nervového původu,
  • může být vyvolán také jiným podnětem, nervovým podrážděním,
  • může mít i patologickou funkci - při nadměrném kašli je organismus nadměrně vyčerpáván.

Jak dělíme kašel?

Kašel dělím podle toho, zda dochází nebo nedochází k vykašlávání hlenů, podle délky trvání kašle, povahy a intenzity. Při suchém kašli se nevyprodukovává žádný hlen. Je charakteristický svým štěkavým zvukem a při dlouhém  a opakovaném trvání, může dotyčného vyčerpávat. Suchý kašel je většinou vyvolán virovými záněty, vrozenými nebo získanými anatomickými změnami, poraněním a cizími tělesy nebo nádory. Naproti tomu u vlhkého kašle dochází k uvolňování hlenu a jeho vykašlávání. V takovém případě je pro organismus užitečný, a proto není účelné jej potlačovat, pokud nemá extrémní charakter. Tento druh kašle je typický pro zánětlivá postižení průdušnice, bronchů, bronchiolů a plicních sklípků. Kašel může být vyvolán také některými léky.

Déletrvající kašel

Kašel, který trvá více let se považuje za projev chronické bronchitidy, laryngotracheitidy nebo bronchiálního astmatu. V některých případech může být kašel příznakem akutního ohrožení (pneumotorax - přítomnost vzduchu v pohrudniční dutině, cizí těleso v dýchacích cestách, krvácení do plic, srdeční selhávání).

Léčení kašle

Při každém kašli je nutné zcela vyloučit kouření a dále je nezbytné dbát na udržování přiměřené teploty a vlhkosti v místnosti. Dále je důležitý dostatečný příjem teplých tekutin, které ovlivňují hustotu hlenu. Expectorancia odstraňují hlen kašlem tak, že zvyšují sekreci a snižují viskozitu hlenu. Podávají se také

léky, které rozšiřují průdušky. V případě, že jsou dýchací cesty zasaženy sekretem, který postižený nemůže s ohledem na svůj zdravotní stav vykašlat, je nutno odstranit hlen pomocí bronchoskopického odsávání .Z obecného pohledu můžeme říci, že produktivní kašel je očistný, je tedy potřeba zkapalnit vykašlávané hleny. Suchý intenzivní kašel je vyčerpávající, je možné jej ztlumit. U akutních zánětů velmi často přechází v produktivní formu, kde by útlum sekrece měl spíše negativní účinek. Zředěný hlen by se hromadil v dýchacích cestách, což by mohlo vést k nepříjemným komplikacím. Někteří odborníci proto doporučují kombinaci, kdy se během dne podávají léky, které podporují vykašlávání, na noc půl hodiny před spaním se podávají léky, které kašel tlumí.

Pomoc bylinek

Z bylin, které mají především expektorační (vykašlávající) účinek se doporučuje především sléz, jitrocel, podběl, lípa, prvosenka, lékořice, anýz, divizna, tymián. Čaje se slizovým účinkem (sléz, proskurník) se správně připravují několikahodinovým vyluhováním po spaření horkou, ale ne vřící vodou. Teprve tento, již vychládlý nálev se opět zalévá horkou vodou a pije. Léčivé rostliny s expektoračním účinkem jsou obsaženy také například v přípravcích Hedelix, Biotussil nebo Bronchicum. Jestliže nemocný dobře snáší inhalace, je vhodné inhalovat některé minerální vody, které obsahují ionty sodíku, draslíku, chloru a jodu.

Komplikace kašle

V případě silného a déletrvajícího kašle může dojít k zvyšování tlaku v plicích. Mezi nejčastější komplikace kašle patří pocit celkové nevolnosti, nespavost, vyčerpání, nadměrné pocení. V některých případech může dojít  až k poruchám srdečního rytmu, křečím nebo dokonce zlomeninám žeber.

Vykašlávání krve

Vykašlávání krve je určitě důvodem k návštěvě lékaře, který navrhne podrobná vyšetření. V současné době patří mezi nejčastější příčinu vykašlávání krve rakovina plic. Vykašlávání hlenů s příměsí krve může doprovázet záněty dýchacích cest nebo chronický zánět průdušek, především u nemocných s vysokým krevním tlakem. K vykašlávání krve může dojít také například u různých onemocnění (srdeční vady, nedostatečný počet červených krevních destiček, poruchy stěny cév, poruchy srážlivosti krve).  K další příčině vykašlávání krve může patřit nesprávně vedená léčba pomocí  léků.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.