Kód pojišťovny

Vysoký krevní tlak

Ilustrační obrázek

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze patří mezi nejčastější onemocnění srdce a cév. Podle výzkumů trpí hypertenzí 20 -50% dospělé populace, což je dost varující. Spolu c diabetem, obezitou, vysokou hladinou cholesterolu je vysoký krevní tlak jedním z nejzávažnějších rizikových faktorů cévních mozkových příhod.

Měření krevního tlaku

Za vysoký krevní tlak je označováno opakované zvýšení tlaku krve (TK) nad 140/90 mm Hg naměřené minimálně při dvou různých příštích návštěvách u lékaře. Vedle této systolicko- diastolické hypertenze se vyskytuje především u starších osob, izolovaná systolická hypertenze, která je definovaná jako systolický („horné") tlak krve vyšší než 140 mm Hg a současně („dolní") tlak krve nižší než 90 mm Hg.

Projevy vysokého krevního tlaku

Ve většině případů se vysoký krevní tlak, nemusí projevovat vůbec žádnými specifickými příznaky, ale tato skutečnost představuje skryté nebezpečí. Mezi nejčastější příznaky vysokého krevního tlaku patří bolesti hlavy, celková únava až schvácenost, zhoršení celkové tolerance fyzické aktivity, bušení srdce nebo námahová dušnost.

Doporučení při hypertenzi

  • omezit nebo nejlépe zanechat kouření,
  • při obezitě snížit tělesnou hmotnost,
  • dbát na přiměřenou pohybovou aktivitu,
  • snížit nadměrnou konzumaci alkoholu a snížit celkový příjem tuků,
  • omezit farmaka, která podporují zadržování sodíku  a vody,
  • pravidelně si měřit krevní tlak,
  • v případě nutnosti po konzultaci s lékařem dodržovat předepsané léky a doporučení.

Jaká jsou rizika?

Při neléčeném vysokém krevním tlaku může dojít k urychlení sklerotického postižení cév a ke zvýšenému nebezpečí vzniku mozkových příhod, srdečních infarktů, selhání srdce nebo ledvin a k těžkému postižení zraku v důsledku postižení cév sítnice. Čím je tlak vyšší, tím vyšší je také riziko uvedených komplikací.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.