Kód pojišťovny

Nebojte se klimakteria

Ilustrační obrázek

Klimakterium (přechod, perimenopauza) je období přechodu mezi plodným věkem ženy a začátkem senia, ve kterém dochází k přirozenému poklesu funkce vaječníků. S tím následně souvisí hormonální, fyzické i psychické změny. Toto období začíná zhruba 1 rok před menopauzou a je typické již nastupujícími potížemi. Průměrný věk menopauzy je 49 - 51 let.

Předčasné ovariální selhání

Jedná se o předčasné vyhasnutí funkce vaječníků před 40. rokem věku. Tímto problémem je postiženo 1% ženské populace. Ženy s předčasným ovariálním selháním mají značné zdravotní problémy a mají vyšší predispozice pro nemoci srdce a cév, cévních mozkových příhod a také nádorových onemocnění. Přesná příčina těchto potíží není známá, přepokládá se, že může jednat o zmatený útok vlastního imunitního systému proti vaječníkům.

Organismus ženy v reprodukčním věku

Organismus ženy v období, kdy je schopna otěhotnět, se mění v průměrně osmadvacetidenních cyklech. Tento cyklus je řízen zpětnými vazbami mezi vaječníkem, podvěskem mozkovým a mozkem. Ve vaječníku díky tomu zraje vajíčko za současné produkce hormonu estrogenu, poté se uvolní a z jeho obalu vzniká žluté tělísko. To produkuje v pořadí druhý ženský hormon progesteron. Zatímco estrogen má za úkol připravit sliznici děložní pro oplozené vajíčko jejím růstem, progesteron tuto sliznici nechává dozrát. Jestliže nedojde k oplození, dochází k zániku žlutého tělíska a děložní sliznice se odloučí v menstruačním krvácení. Nerovnováha v tomto systému vede k nepravidelnému krvácení v četnosti i síle. Estrogen i progesteron patří mezi steroidní hormony, kterým se říká sexageny. Také v ženském organismu jsou produkovány androgeny, mají za úkol udržovat svalovou sílu a sexuální náboj.

Příčiny změn v organismu

Mezi hlavní příčinu funkčních změn v organismu v období klimakteria patří pokles hladin y ženského hormonu estrogenu, který je produkován vaječníky. Ke snížení tvorby vede vyhasnutí funkce vaječníků nebo jejich odstranění. Vyhasnutí funkce je dáno zásobou vajíček ve vaječníku, které se v průběhu věku spotřebovávají, ale také spontánně zanikají. Zánik vaječníků může být ovlivněn některými z těchto zevních vlivů:

  • věk menstruačního cyklu - čím jsou menstruační cykly delší, tím později dochází k nástupu menopauzy
  • počet dětí - při větším počtu narozených dětí dochází k nástupu menopauzy později
  • kouření - u kuřaček dochází k nástupu menopauzy dříve
  • zeměpisná poloha, rasa, nadmořská výška
  • socioekonomické faktory

Působení hormonů po klimakteriu

S nástupem klimakteria neznamená, že by žena byla zcela bez estrogenů. Zdrojem estrogenů po přechodu jsou mužské hormony androgeny, které jsou vyráběny nadledvinami i vaječníky, které se v tukové tkáni mění na estrogeny. V důsledku velkého poklesu tvorby estrogenů, především první rok po menopauze, dochází k vzestupu hladin folikoulostimulačního hormonu. Hladina tohoto hormonu v krvi nám potvrzuje nástup klimakteria.

Klasifikace potíží

Potíže v období klimakteria lze rozdělit do těchto kategorií:

  • akutní klimakterický syndrom - je charakterizován psychickými a vazomotorickými změnami
  • chronický klimakterický syndrom - jedná se o tzv. organicko - metabolický syndrom, kde patří například: porucha růstu sliznice pochvy a močových cest, osteoporóza, ateroskleróza, rozvoj neurodegenerativních onemocnění

U všech žen dochází ke změnám v pravidelnosti menstruačního cyklu. Části žen se cyklus zkracuje a krvácení nabírá na síle, u některých se prodlužuje vzdálenost mezi jednotlivými menstruacemi, až nakonec u obou skupin žen menstruace vymizí.

Fyzické změny

Nedostatek hormonů se  během času projevuje také po fyzické stránce. Pochva ztrácí pružnost a začíná se zkracovat, sliznice se naopak ztenčuje. Kyselé poševní prostředí se mění na neutrální až alkalické a mizí přirozené osídlení laktobacily. Dochází ke zmenšení dělohy a zevního genitálu, slábne pánevní dno. Celý organismus se mění. Mění se také tělesná váha, snižuje se pružnost tkání, projevují se kloubní změny a dochází k osteoporóze. Podkožní tuk se přesouvá z ňader a boků více do dutiny břišní. Dochází ke zhoršování funkce ledvin, trávicího ústrojí i mozku.

Návaly horka

Návaly horka jsou vysvětlovány chybnou regulací průtoku krve cévami. Tento problém se týká převážně 70% žen. U většiny žen potíže vymizí během prvních tří až pěti let, ale malé procento žen má tyto potíže až do velmi vysokého věku. Záchvat pocení bývá někdy doprovázen bolestmi hlavy a bušení srdce.

Psychická labilita

Mezi projevy klimakterického syndromu patří změny nálady, deprese, úzkost, vyčerpání, pocit osamění, podrážděnost, výbušnost, ztráta libida a energie. Obrovský psychický tlak také souvisí s tím, že děti jsou již samostatné a opouštějí rodinu. Tento stav bývá také označován za „syndrom prázdného hnízda".

Osteoporóza

Osteoporóza patří k nejdůležitější dlouhodobé změně, která je spojena s menopauzou. Po klimakteriu se zrychluje obrat kosti, zvyšuje se novotvorba, ale mnohem více se zvyšuje odbourávání kosti  a vzniká postmenopauzální osteoporóza. Ženy ztrácejí při tomto typu osteoporózy až 2% kostní hmoty za rok a zbývající čtvrtina až 6%. Velmi typické pro posmenopauzální osteoporózu jsou zlomeniny obratlů - většinou pozvolné tlakové, které se projevují snižováním výšky postavy, někdy zcela náhle při zvedání těžkého břemene. Zlomeniny obratlů mohou být spojeny se silnými bolestmi zad. Časté bývají také zlomeniny krčku kosti stehenní a zápěstí.

Změny močových cest

Nedostatek estrogenů vede také ke zhoršení funkce pánevních svalů a sliznic močových cest. Tento problém je spojen s únikem moči - inkontinencí. Mezi typické potíže patří také : suchost pochvy, svědění v pochvě, pálení v pochvě, opakované výtoky a poševní záněty, bolest při styku nebo špinění při styku.

Ateroskleróza

Kornatění tepen neboli ateroskleróza je způsobena ukládáním tuku a vápenných solí do cévní stěny. Cévy se tím zužují ztrácejí svoji pružnost. Náhlý uzávěr cévy následně vede k akutním příhodám, jako je srdeční infarkt nebo cévní mozková mrtvice. Mezi faktory ovlivňující kornatění cév patří: kouření, vysoké krevní tlak, vysoké hladiny tuku v krvi, cukrovka, nízká pohybová aktivita a ukládání tuku v břišní krajině ( androidní typ obezity).

Jak se vyrovnat s klimakteriem?

Klimakterium není nemoc, ale přirozený projev stárnutí organismu. V případě, že je klimakterium spojeno s projevy akutního klimakterického syndromu se však o nemoc již jedná. Vlivem dlouhodobého nedostatku estrogenů pak dochází ke vzniku nemocí, které jsou zrádné svým bezbolestným rozvojem a zdánlivě náhlým projevem. S věkem se zvyšuje výskyt dalších nemocí, mezi které patří např. karcinom prsu. Akutní potíže klimakterického syndromu může žena řešit samostatně pomocí těchto příkladů:

  • pohybová aktivita (pomáhá udržovat kostní hmotu, udržovat tělesnou hmotnost a odbourat akutní potíže)
  • potravinové doplňky, léčivé přípravky
  • zdravá výživa a dostatečný pitný režim

Jak mohou pomoci alternativní postupy?

Pohled alternativních postupů a metod v sobě zahrnuje řadu různých terapií, které jsou mnohdy pro západní kultury obtížně pochopitelné. Mezi nejznámější způsoby léčení patří např. homeopatie, tradiční čínská medicína nebo ájurvédská medicína.

Pomoc odborníků

Pod dohledem lékaře mohou ženám pomoci některé léky:

  • hormonální terapie
  • kombinovaná hormonální antikoncepce
  • lokální estrogenní léčba
  • nehormonální farmakoterapie

Životospráva v klimakteriu

Zdravá životospráva a správný životní styl v období klimakteria by měl obsahovat zdravé stravování, přiměřenou pohybovou aktivitu, dostatečný pitný režim, správnou relaxaci a péči o duševní zdraví. Klimakterium je velmi rizikové období pro vznik obezity.Hlavní příčinou jsou změny hormonálních hladin a svůj podíl má také nesprávný životní styl. Není žádnou novinkou, že stravu bychom si měli rozdělit do 4-5 jídel denně. Snídaně by měla obsahovat dostatek sacharidů (50g) do jedné hodiny po probuzení, na svačiny se hodí ovoce, zelenina a mléčný výrobek. Večeřet bychom měli 3 až 4 hodiny před usnutím. Také bezpodmínečný je pitný režim. Dostatek vody tvoří základ pro látkovou výměnu. Mezi akutní příznaky mírné dehydratace patří bolest hlavy, únava, malátnost a celkový pokles výkonnosti.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.