Kód pojišťovny

Pohanka a sezam

Ilustrační obrázek

Pohanka je rostlina, která je u nás v Evropě známá více než 200let, ale pro její pozitivní účinky ji lidé začali u nás vyhledávat opět až koncem devadesátých let. Tato obilnina patří mezi rdesnovité rostliny a má celou škálu využití. Slouží jako pícnina, zelené hnojivo  a je medonosná. Mladé výhonky se upravují jako zelenina, čerstvé listy jako špenát, nažky se mohou uplatnit v lihovarnictví. Mele se z nich také krupice nebo mouka. Pohanka neobsahuje lepek, je tedy vhodná pro osoby, které trpí celiakií.

Tatarka

Kromě pohanky se pěstuje také podobná tatarka. Údajně byla pojmenována podle toho, že ji k nám přivezli Tataři. Na rozdíl od pohanky má tatarka zelené lodyhy, širší listy a zelené okvětí. Nať tatarky je využívána k léčebným účelům, sbírá se nedlouho před tím než začne kvést. Je důležité ji ihned usušit, aby se nesnížil obsah rutinu. Dobře usušená a kvalitní nať má detoxikační vlastnosti, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje trávení, zlepšuje pružnost krevních kapilár, léčí poruchy prokrvení a křečové žíly.

Rutin

Léčebný účinek pohanky tkví v tom, že má vysokou výživnou hodnotu. Obsahuje bílkoviny, aminokyseliny, tuky, polysacharidy, vlákninu, draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo, měď, mangan, zinek, vitaminy B1 a B2, cholin, vitamin E, rutin a kyselinu křemičitou. Rutin je sloučenin s antioxidačními účinky, která se chemicky řadí  mezi flavonové glykosidy. Pohanková nať jej obsahuje poměrně ve vysokém množství, někdy se z ní rutin také izoluje. Rutin prospívá při léčení oběhových potíží, posiluje kapiláry, snižuje jejich lámavost, má pozitivní vliv na stav křečových žil, podává se při omrzlinách, krvácení do sítnice a  vysokém krevním tlaku nebo při poškození radiací.Pohanku lze doporučit při průjmu, úplavici, silných výtoků u žen, slabém žaludku a slezině.

Skladování pohanky

Pohanka by se měla skladovat v temnu, aby se uchovalo co nejvíce účinných látek. Její nevýhodou je, že její kvetoucí nať zvyšuje citlivost kůže  vůči slunečnímu záření. To se při pobytu na slunci projevuje jako nemoc fagopyrismus. Příčinou je pravděpodobně látka fagopirin, která vyvolává otoky, křeče a obrnu. Při zvláště obtížném průběhu nemoci může dojít k poškození trávicí soustavy. Obsah fagopirinu v plodech pohanky je však zanedbatelný,  a proto se není třeba při obávat možných rizik při běžné konzumaci pohanky.

Sezam

Sezam se řadí mezi nejstarší kulturní rostliny. Jeho semena se používají jako koření a jsou také zdrojem velmi kvalitního oleje. Mimo jiné se sezam používá k ochucování mnoha jídel. Tato jednoletá rostlina dorůstá do výšky jednoho až dvou metrů. Semena mají po usušení oříškovou chuť a pokud se upraží jsou také charakteristické svou vůní. Ze sezamu se vyrábějí cukrovinky, používá se k posypu na pečivo nebo se jím před pečením obalují maso a ryby. Tato rostlina se dnes pěstuje v tropech a subtropech, především v Indii, Číně, Koreji nebo v Mexiku.

Důležité látky

Semena sezamu obsahují 50 až 60 procent oleje, jehož součástí jsou mastné kyseliny (linoleová, linolová, a olejová). Mezi další důležité složky patří lignany s estrogenními účinky (sesamin, sesamol, a sesamolin). Dále se jedná o lecitin, aminokyseliny, beta- sitosterol, cukry (glukóza, galaktóza, sesamóza) a vitamíny (E,B1,B2,B6, betakaroten, cholin, a z minerálů a stopových prvků vápník fosfor, hořčík, chrom, kobalt, mangan, železo a měď. U nás jsou v současné době na trhu semena bílého sezamu a to buď loupaná nebo neloupaná a také černý sezam, který se v tradiční čínské medicíně využíval k léčení.

Oblíbené koření

V mnoha asijských zemích se opražená sezamová semena používají jako koření, posypávají se jimi různé pokrmy. Jsou součástí japonské kořenící směsi sišimi togaraši (chilli, sečuámský pepř, kůra mandarinky, semena černého nebo bílého sezamu, semena máku), která dodává chuť různým polévkám. V Číně se z opražených semen vyrábí pasta, která má silnou vůni i chuť. Slouží ke kořeněným salátů a ostrých jídel sečuánské kuchyně.

Využití sezamu

V Číně se využívá k léčebným účelům především černý sezam. Ten má sladkou chuť a váže se na dráhu ledvin. Doplňuje krev a esenci, zvlhčuje a uvolňuje střeva, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Sezamová semena jsou vhodná při rekonvalescenci a lze je použít i dlouhodobě. Většinou se po opražení rozdrtí na prášek a spolu s medem nebo červenými datlemi se z nich připravují pilulky. Semena se také vaří s rýží nebo léčebně podávají s pečivem. Sezamový olej lze používat vnitřně, ale také ho lze aplikovat zevně v případě popálenin a zranění. Používá se ke změkčení a zjemnění pokožky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.