Kód pojišťovny

Co je to spinal touch?

Ilustrační obrázek

Jedná se o masážní metodu, která v sobě spojuje komplexní pojetí toho,  jak deformace páteře a změny postoje a držení těla souvisejí s celkovým zdravotním stavem člověka. Tato metoda napomáhá tělu napravit nerovnovážný stav. Navrácením těžiště do správného místa velmi kladně ovlivňuje stav tělesných tkání a zlepšuje pohyblivost těla, které samo nalézá postoj a polohu, která umožňuje delší a kvalitnější život a snižuje stresovou zátěž.

Co dělá organismus při stresu?

Jestliže je tělo vystaveno stresovému faktoru, tělo automaticky přechází do stavu bojové pohotovosti - dochází k tzv. stresové odpovědi. Při ní se nejprve aktivuje sympatická nervová soustava v míšní nervové trubici, která přímo ovlivňuje funkce jednotlivých orgánů. Dochází ke zvýšení jednotlivých katabolických aktivit (například srdeční činnost a krevní tlak) a všechny anabolické aktivity  jsou sníženy (například trávení, růst, buněčná imunita, sexuální funkce). V případě, že stresové faktory nepůsobí příliš dlouho a není jich příliš mnoho, tělo se uvolní ze stavu pohotovosti  a vrací se do stavu schopnosti udržovat stabilní vnitřní prostředí. Pokud, ale zátěž trvá příliš dlouho nebo působí více faktorů najednou, tělo ztrácí schopnost vrátit se k homeostatické rovnováze. V takovém případě jsou překročeny meze pružnosti a dochází k napětí.

Jak reaguje na stres naše páteř?

Při posunutí těžiště těla dochází obecně k poruchám celé páteře a to vede následně k snížené pohyblivosti páteřních obratlů. Tyto negativní tělesné signály stimulují části mozku, které souvisejí se stresem  a úzkostí, což negativně ovlivňuje nadledvinky. Výsledkem toho všeho může být nesprávná kontrola nad pohybem, rovnováhou a hormonálními stresovými odpověďmi.

Princip spinal touch

Tato metoda je neinvazivní a doteková. Nejprve se provede měření odchylek páteře, svalstva a určí se osy vychýlení. Jakmile se změří úroveň postojové deformace, můžeme určit, co je potřeba provést pro zlepšení. Terapie zahrnuje sérii velmi jemných a přesných masážních doteků od pánevní oblasti zad až k hlavě. Jejich působením dochází k posunutí  a vyrovnání těžiště do správného fyziologického postavení. V průběhu terapie začíná tělo opravovat postojové odchylky a páteř se dostává do přirozené polohy. Okamžitá kontrola se provádí odečítáním změn držení těla vůči olovnici. Terapie může vyžadovat několik opakování, protože vše souvisí se závažností poškozených tkání.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.