Kód pojišťovny

Bolestivá menstruace

Ilustrační obrázek

Menstruační cyklus připravuje a posiluje rozmnožovací soustavu ženy třicet až čtyřicet let. Každodenní stálá činnost těchto orgánů, většinou nepostřehnutelná, je důsledkem produkce ženských hormonů. Ještě donedávna nebyl tento cyklus správně pochopen. Všeobecně je známa pouze jedna část tohoto cyklu: menstruace. Slovo vzniklo z latinského mensis, což znamená měsíc, a také se u většiny žen vyskytuje přibližně jednou za měsíc.

Menstruaci byl v různých kulturách v historii připisován značný význam. U dávných národů byla dívka po první menstruaci považována za dospělou a schopnou sňatku nebo jeho obdoby. U přírodních národů tomu tak bývá dodnes. Některé kultury vnímají první menstruaci jako pozitivní aspekt života. V Indii dostávají dívky při své první menstruaci dárky a probíhají oslavy, aby si tento zvláštní den zapamatovaly. Většinou je ale žena v době menstruace považována za nečistou a po jejím skončení se musí rituálně očistit. Platí to třeba v přísných formách židovského náboženství nebo v hinduismu. V „naší" kultuře se o menses obvykle nemluví.

V průběhu menstruačního cyklu, který trvá obvykle 28 dní, dozrávají ve vaječníku vajíčka a přitom se tvoří hormony, které jsou důležité nejen pro schopnost počít dítě, ale i pro zdraví ženy jako takové. Správná činnost vaječníků a přiměřené hladiny hormonů v krvi ovlivňují často pravidelnost menstruace, bolestivost při menstruaci, ale i ukládání vápníku do kostí, imunitu, riziko infarktu a aterosklerózy.

Hovoříme-li o problémech, týkajících se menstruace, setkáváme se nejčastěji s nepravidelným menstruačním krvácením. Buď je příliš časté, nebo má o hodně delší intervaly. Za odchylku, která je ještě v mezích, je považováno rozmezí od 21 do 35 dnů. Jsou ale případy, kdy se krvácení nedostavuje vůbec. Tento stav pak označujeme jako amenorheu. příčin může být mnoho - výkyvy hormonálních hladin, prudké změny hmotnosti, stres.

Menstruace

První den menstruačního krvácení se v menstruačním cyklu bere jako den jedna. V tento den vnitřní sliznice (endometrium) děložní dutiny natolik nabobtná, že je téměř dvounásobně vyšší, než tomu bylo po poslední menstruaci. Krvácení je způsobeno slupováním této zesílené sliznice. Dochází k němu proto, že tělo přestane sliznici dodávat hormony estrogen a progesteron. Plně vyvinutá sliznice je složena z tisíců mikroskopických krevních vlásečnic s miliony buněk měkké, houbovité hmoty, která je obklopuje. Prokrvené tkáně se připravovaly na možný příchod oplodněného vajíčka. Pokud se oplodněné vajíčko objeví, produkce hormonu progesteronu bude pokračovat, aby se sliznice netrhala, a tím aby nedošlo k menstruaci. Jakmile však produkce hormonů ustane, zastaví se i růst sliznice a během dvou nebo tří dnů se síť krevních vlásečnic začne scvrkávat. Okolní tkáň přestává být vyživována, celá její stavba se postupně hroutí a malé kousky sliznice se začínají odlupovat.

Celkový objem menstruačního krvácení tvoří přibližně pouze čtyři až šest polévkových lžic krve. Toto množství však může značně kolísat. U některých žen je krve míň, jiné jí ztrácejí o dost více. Jakmile se celá stará sliznice sloupe a odteče s krví ven, vrátí se krevní vlásečnice v tomto místě do své původní velikosti, zacelí se a znovu uzavřou. Krvácení pak pozvolně ustává, až přestane docela.

Většina žen zjišťuje, že jejich menstruace trvá vždy stejný počet dní - v průměry čtyři nebo pět. U některé ženy trvá menstruace pouze dva nebo tři dny, pro jiné je stejně přirozené, že krvácejí týden i více. Mnohým se občas mění doba menstruačního cyklu i o více dní a některé jej mají úplně nepravidelný.

Dospívání a klimakterium

Za přirozenou považujeme amenorheu v přechodu, v době těhotenství a u některých žen i při kojení. Nepravidelné krvácení se často vyskytuje u mladých dívek, které teprve začaly menstruovat. Někdy trvá dva až tři roky od první menstruace, než se situace ustálí. Pokud mladá žena netrpí v tomto období abnormálními krevními ztrátami, léčba není nutná.

Při léčbě se nejčastěji předepisují hormony ve formě hormonální antikoncepce, v době kolem přechodu ve formě hormonální substituční terapie. Vhodné je také užívat doplňky stravy na přírodní bázi.

 Bolestivé periody (dysmenorea) postihují především dívky a mladé ženy. Ty pociťují na začátku periody křečovité bolesti v podbřišku a často se cítí nemocné a slabé. Příznaky většinou zmizí během několika dnů a jen vzácně bývají příznakem nemoci. Mnohem častější příčinou je nepoddajný děložní čípek, což se obvykle po prvním těhotenství upraví a potíže zmizí.

Poměrně často se vyskytuje bolestivost v průběhu menstruačního cyklu, a to například při ovulaci, bolesti se mohou také objevovat několik dní před začátkem menstruačního krvácení. Příčiny mohou být různé. Například v případě endometriózy (sliznice dutiny děložní se nachází i mimo dělohu, například na vaječníku) bývá typická bolestivost při menstruačním krvácení, které od začátku krvácení spíše zesiluje a nejsilnější je na konci krvácení.

Příčinou bolestivé menstruace nebo silnějšího krvácení bývají poměrně často různé záněty způsobené mikroorganismy. V tomto případě je nutné vyšetření u lékaře a přeléčení infekce.

Některé ženy trpí silnými periodami. Abnormálně vyšší ztráta krve může být způsobena hormonální nerovnováhou, používáním nitroděložního antikoncepčního tělíska, drobnými nerakovinnými nádory v děloze.

Při periodě také bývají bolesti hlavy (migrény) častější než v období mezi periodami. Bolestivá menstruace ale vyšetření u specialisty vyžaduje vždy, aby se určila příčina.

Bolesti a alternativní přístup

Při problémech s menstruací se doporučuje heřmánkový, růžový nebo meduňkový olej. Při nepravidelných periodách může pomoci šalvěj muškátová, fenykl a tymián. Aplikovat lze jako tekutý přípravek nebo olej na břicho dvakrát denně. Při bolestivých periodách se doporučuje šalvěj, anýz, cypřiš a majoránka. Směs těchto olejů se natírá na břicho a kříž dvakrát denně od desátého dne před periodou. Rovněž může prospět střídání horkých a studených obkladů na podbřišek a kříž.

Bolesti při periodě se zmírní zvýšeným pohybem a potravou v přírodním stavu bohatou na vlákninu, syrové ovoce a zeleninu.

Po vyloučení skrytých onemocnění se dá akupunkturou vyléčit velký počet gynekologických obtíží. Nejvíce se používají body na meridiánu početí a body na meridiánech žaludku, sleziny, močového měchýře. Při bolestivých periodách se nejlepších výsledků dosáhne léčbou týden před začátkem periody. Při menstruačních obtížích lze použít masáž reflexních oblastí vaječníků, vejcovodů a dělohy současně s reflexními oblastmi podvěsku mozkového, štítné žlázy a nadledvinek.

Premenstruační syndrom (PMS)

Premenstruační syndrom nelze snadno rozpoznat a symptomy se každý měsíc mění. Objevuje se však každý měsíc ve stejnou dobu. Jde o soubor různých příznaků, kterými ženy trpí v období druhé poloviny menstruačního cyklu. Tyto příznaky se běžně dělí na čtyři skupiny, označené podle anglických názvů.

Skupinu A (anxiety - úzkost) provází úzkost, podrážděnost a nervové napětí. Skupina C (carbohydrate craving - chuť na sladké) se projevuje neodolatelnou chutí na sladké, zvýšenou chutí k jídlu, bolestmi hlavy, únavou, případně mdlobami a závratěmi. Příznaky skupiny H (hyperhydratation) jsou zadržování vody v těle, tedy otoky končetin, přírůstek na váze, citlivost a napětí v prsou a podbřišku, zvýšená plynatost. Skupina D (deprese) se projevuje nespavostí, zapomnětlivostí, sklonem k pláči, depresivní náladou. Příznaky se mohou vyskytovat samostatně, pouze z jedné skupiny, ale mohou se i kombinovat.

Premenstruační tenzí trpí tři ženy za čtyř. Některé ženy musí nepříjemnosti spojené s PMS snášet až 14 dní v každém měsíci. Hlavní příčinou syndromu je změna v rovnováze ženských hormonů během menstruačního cyklu. Ta způsobuje zadržování soli a vody v organismu a nedostatek progesteronu. Narušit rovnováhu hormonů  a vést k jejich deficitu může i nedostatek esenciálních mastných kyselin nebo vitaminu B6, o kterém je známo, že menstruační cyklus reguluje.

Ženy s PMS si vždy ve stejné fázi menstruačního cyklu stěžují na napětí, depresi, nervozitu, bezdůvodný pláč, únavu, zapomnětlivost nebo myšlenkový zmatek, neobratnost a chutě na sladkosti, karbohydráty, slanou stravu či alkohol. Jiné symptomy jsou: retence tekutin, bolesti hlavy nebo zad, akné, bolesti v krku nebo v podbřišku. Téměř devadesát procent žen, které menstruují, trpí určitým stupněm tohoto syndromu. Přibližně 10 až 12 procent postižených žen potřebuje lékařskou pomoc. U většiny žen se však premenstruační syndrom neprojevuje nijak silně, ale pro 20 až 30 procent z nich jsou jeho příznaky natolik vážné, že způsobují vážné narušení jejich denního biorytmu. Ženy s těmito příznaky mají pocit, že se přestávají kontrolovat. Mohou se utrhovat na osoby ve svém okolí, protože vůči nim pociťují hněv, hořkost nebo zášť. Projevem PMS mohou být i výkyvy tělesné teploty.

Zdá se být pravděpodobné, že PMS má množství různých příčin, čímž lze také vysvětlit množství různých symptomů i fakt, že jej ženy pociťují velice odlišně. PMS se může objevit u menstruujících v jakémkoli věku. Nejčastěji se projevuje u žen kolem třicítky. Některé ženy se s ním poprvé setkají po porodu nebo poté, co přestaly brát antikoncepční prášky.

Výzkumy ukázaly, že ženy, které denně vypijí čtyři nebo i více šálků nápoje s kofeinem, mohou mít pětkrát větší příznaky premenstruačního syndromu. Pokud ženě nepřinese úlevu ani úprava ve stravě a cvičení, mohou pomoci určité léky. Některé příznaky může potlačit ibuprofen, který se užívá přibližně jeden nebo dva dny před menstruací. Mnohým ženám se také doporučují přírodní progesterony. Progesteron má i mírně sedativní účinek.

V období dvou týdnů před periodou je vhodná denní koupel s esenciálními oleji ze šalvěje muškátové, pelargonie a levandule. Pomoci může také inhalování těchto olejů z kapesníku. Některým ženám pomáhá masáž - nejlépe celého těla, protože má celkový relaxační a tonizující účinek. Masáž krku a ramen se doporučuje při bolestech hlavy a lehká masáž břicha na ulehčení obtíží v této oblasti. Asi týden před periodou je vhodný nálev z heřmánku. Má lehce uklidňující a diuretický účinek, což znamená, že odvádí část zadržené tekutiny.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.