Kód pojišťovny

Zápal plic

Ilustrační obrázek

Zápal plic neboli pneumonie je zánět plicní tkáně.Jeho nejčastější příčinou je infekce, která je vyvolaná bakteriemi, i když se někdy na vzniku podílejí místo bakterií viry nebo plísně, popřípadě i dráždivé chemické látky vdechnuté vzduchem. Virovému zápalu plic většinou přechází infekty horních cest dýchacích  a zánět průdušek. V případě, že dýchací cesty napadne infekce, může zánět  průdušek zůstat omezený na průdušky a dále do plic nepronikne. V takovém případě dochází k zánětu průdušek - bronchitidě, která vede k otoku průduškové sliznice a k produkci značného množství hlenu  ze slizničních hlenových žlázek.

Průnik infekce

Při zápalu plic proniká infekce až do drobných průdušinek a plicních sklípků. Ty se vyplňují tekutinou a nemůže do nich pronikat vzduch. Na rentgenovém snímku se postižená oblast jeví jako světlá skvrna v tmavé plicní tkáni. Při větším rozsahu mohou nastat vážné poruchy dýchání. Existují dvě hlavní formy zápalu plic : lalokový zánět plic a lalůčkový zánět plic.

Zánět plicního laloku

V minulosti byl jeho výskyt častější. V současné době je v rozvinutých zemích spíše vzácný, v rozvojových státech je však jeho výskyt stále vysoký. Vyvolává jej bakterie pneumokok. Zánět často postihuje celý plicní lalok, zatímco zbytek plic zůstává nepostižený. Může se však rozšířit do dvou laloků najednou.

Lalůčkový zánět plic

Tento typ zánětu může vyvolat množství jiných bakterií. Tento druh zápalu plic se někdy objevuje po chřipce a ojediněle může usmrtit i jinak zcela zdravého člověka. V současné době jsou úmrtí výjimečná.

Nebezpečí

Zápal plic je onemocnění, které může představovat pro nemocného určité riziko a průběh onemocnění může být různý. Především u dětí se mohou vyskytnout určité komplikace. Některé děti trpí vysokou teplotou, kašlem až dušností. Někdy se může objevit bolest břicha  a zvracení.

Nádor

Zápal plic  může vzniknout  následkem uzávěru některé průdušky cizím tělesem nebo nádorem. Podobně vyvolávají plicní záněty také chronická plicní onemocnění, která jsou spojená se zvýšenou tvorbou hlenu. V takových případech hlen ucpává průdušky  a dovoluje pronikat hnisu do zdravé plicní tkáně. V důsledku vdechnutí cizích těles, např. vypadlého zubu, oříšku apod., vzniká tzv. aspirační pneumonie.

Komplikace zápalu plic

Jednou z nejčastějších komplikací zánětů plic je pleuritida (zánět pohrudnice). Jejím důsledkem může vzniknout pohrudniční výpotek - nahromadění tekutiny  v hrudní dutině. V plicní tkáni se mohou vytvořit dutiny vyplněné hnisem, tzv. plicní abscesy. K takové situaci dochází při zánětech, které jsou způsobeny stafylokoky a velmi zřídka  po lalokových pneumoniích vyvolaných bakterií Klebsiellou. Plicní absces představuje vždy vážnou komplikaci a objevuje se jako následek těžké plicní infekce. Obecně však platí, že častěji je zápal plic komplikací jiných onemocnění, než aby byl zdrojem komplikací sám sobě.

Léčba a prognóza

U jinak zdravých osob je nutná léčba pomocí antibiotik. U starých osob a u pacientů s chronickými chorobami plic nebo jinými vážnými nemocemi je třeba zajistit náležité odkašlávání hlenu z dýchacích cest, aby se nehromadil v plicích  a nevyvolával další problémy. Při odkašlávání hlenu poskytuje nemocným důležitou pomoc fyzikální léčba. Léky vdechované pomocí par nebo aerosolů pomáhají rozšířit průdušky, které mají při zánětu tendenci k zužování, a usnadnit tak očistu dýchacích cest. Celková prognóza po prodělaném zápalu plic závisí na věku pacienta a na jeho zdravotním stavu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.